Autor Wątek: Potrzebuję pomocy przy wyborze używanej Rav4  (Przeczytany 4481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Potrzebuję pomocy przy wyborze używanej Rav4
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Maja 2024, 09:34:19 »
...a może normalnie do tego podchodzisz i nie zaklinasz rzeczywistości?
Ale tu nie chodzi o zaklinanie rzeczywistości tylko o odczucia które dla każdego z nas sá inne. Do tego jest kwestia sposobu jazdy co też chyba nie jest oczywiste że u mnie będzie "normalnie" i tak samo u sąsiada.

Dam Ci prosty przykład mam kolegę mającego A6 C6 2,7tdi multitronic pytam się go skoro akceptuje jazdę multitronikiem to czemu wiecznie łatając tego ßmiecia nie kupi sobie np. gs450h i zapomni o problemach a on na to... Gs450h wyje jak każda hybryda  :-)

Dla osób nie jadących nigdy multitronikiem C6 to jazda wygląda jak priusem 1 1,5 tylko że klekocze i śmierdzi.

To tyle z odczuć  :-)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Maja 2024, 22:05:43 »
Moze ja mam trefny egzemparz, ale u mnie poza mocniejszym wciskaniem gazu silnik mocno sie dokreca przy:
- wchodzeniu w tryb EV
- przy w pelni naladowanym akumulatorze zwieksza obroty - chyba ochrona przez doladowywaniem
- wjezdzie pod gorke
- dogrzewanie/doladowywanie (nie wiem w sumie) - najgorzej zima, sam przy stalej predkosci potrafi przywyc przez pare/parenascie sekund

mocne niedeterministyczne i w sumie to co mnie najbardziej irytuje
1. Przy wchodzeniu na EV rosną obroty? Czy coś odwrotnie napisałeś?
2. Rozumiem, że mówisz o zjeździe z góry, pełna bateria i hamowanie silnikiem (wajcha na S)? Jeśli tak, to się zgadza, ale to po prostu wspomóż go hamulcem
3. No pod górkę na pewno wzrastają, ale to od Ciebie zależy jak mocno depniesz gaz
4. Tego to nigdy nie zaobserwowałem

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Maja 2024, 11:17:24 »
Moze ja mam trefny egzemparz, ale u mnie poza mocniejszym wciskaniem gazu silnik mocno sie dokreca przy:
- wchodzeniu w tryb EV
- przy w pelni naladowanym akumulatorze zwieksza obroty - chyba ochrona przez doladowywaniem
- wjezdzie pod gorke
- dogrzewanie/doladowywanie (nie wiem w sumie) - najgorzej zima, sam przy stalej predkosci potrafi przywyc przez pare/parenascie sekund

mocne niedeterministyczne i w sumie to co mnie najbardziej irytuje
2. Rozumiem, że mówisz o zjeździe z góry, pełna bateria i hamowanie silnikiem (wajcha na S)? Jeśli tak, to się zgadza, ale to po prostu wspomóż go hamulcem
3. No pod górkę na pewno wzrastają, ale to od Ciebie zależy jak mocno depniesz gaz
4. Tego to nigdy nie zaobserwowałem

1. Czeski blad, oczywiscie chodzilo o wychodzeniu z EV.
2. D, nie uzywam S. Zreszta w D i tak hamuje elektrykiem. Jaka jest w sumie roznica? W S-ilestam zapnie maksymalny bieg i nie bedzie przyspieszal przy zjezdzie? Tak czy siak, ten przypadek zdarza sie dosc rzadko.
3. Stala predkosc.
4. Szkoda :] U mnie dosc czesto.

Dlatego tez troche sie dziwie, ze wrazenia akustyczne napedu sa prawie zawsze rozpatrywane z perspektywy wycia przez pilowanie pedalu gazu, podczas gdy dla mnie ww rzeczy sa duzo bardziej irytujace. To jest oszczedny emerycki woz, skrojony pod plynna i spokojna jazde. Mi to cale "wycie" przy np wyprzedzaniu jakos mocno nie przeszkadza - i tak jest q-rewsko glosno - w rewanzu jest fajna reakcja na gaz i relatywnie dobra elastycznosc.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Maja 2024, 20:57:41 »
Dlatego tez troche sie dziwie, ze wrazenia akustyczne napedu sa prawie zawsze rozpatrywane z perspektywy wycia przez pilowanie pedalu gazu, podczas gdy dla mnie ww rzeczy sa duzo bardziej irytujace.
Wiesz co - dla mnie chyba też by były, tylko ja tego u siebie po prostu nie obserwuję. Nie wiem, czy chodzi o konkretny egzemplarz (raczej mało prawdopodobne), styl jazdy, charakterystyka terenu, w którym mieszkasz,czy jeszcze coś innego, ale wycie mam faktycznie jak docisnę pedał na max i tak go trzymam, nieważne czy z górki, pod górkę, czy po prostym.
Jedyne, co mnie zastanawia, to, że piszesz o wyciu przy pełnej baterii - u mnie praktycznie nie zdarza się dobicie do pełnej, jedynie przy długich zjazdach w górach. Może tu jest klucz? Teren górzysty i agresywna jazda daje takie odczucia? (Choć dalej to nie tłumaczy dużych skoków przy wychodzeniu z EV)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Czerwca 2024, 23:31:21 »
Dodam jeszcze, że właśnie jestem w górach i dziś udało mi się 2 razy "zamknąć" baterię. Obroty, tak jak mi się wydawało, nie wzrastają mi w tej sytuacji. Jadąc bez gazu są utrzymywane ciut poniżej kreski "charge"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl