Autor Wątek: Konserwacja Yaris Cross  (Przeczytany 34295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dgalka

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Konserwacja Yaris Cross
« Odpowiedź #90 dnia: 07 Grudnia 2024, 05:10:54 »
Powiem tak, dzisiaj zobaczyłem coraz więcej rdzy na tym elemencie. Jadę w sobotę umawiać się na wykup ode mnie tego szrotu. Zobaczę ile stracił przez 4 miesiące użytkowania i go oddam w rozliczeniu. Bo już mi się nie chce bawić w to żeby wsadzać kolejną kasę w gowno..
Tak więc żegnam się z forum i Toyota. Dzięki za słowa otuchy itp powodzenia żebyście wy byli zadowoleni z nowej ,, jakości,, toyoty.

Jak już będziesz miał wycenę dilera to daj znać, mam znajomego który akurat chce kupić auto, raczej przebije ofertę.
Auto ma przejechane na tą chwilę 4300, zrobione wygłuszenie bagażnika, konserwacja woskiem całego spodu plus zawieszenie, nowe opony zimowe, napęd na 4 koła :-) haha wersja comfort. Ile kolega daje to będę miał porównanie do aso. Kolor niebieski. Dodatkowo założone listwy boczne drzwi. Dywaniki z eva matsu tył-przód-mata bagażnika za 1000 zł. Progi zabezpieczone folią Carbon . Ekran centralny zabezpieczony folią nie palcuje się tak. Pewnie jeszcze coś zainwestowałem ale nie przychodzi mi do głowy. A i jeszcze przyciemnione szyby tył i boczne tylne.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2024, 05:48:02 wysłana przez dgalka »

Offline peter66

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: YC lift
« Odpowiedź #91 dnia: 07 Grudnia 2024, 09:27:42 »
Polecam włączyć napisy oraz przeczytać komentarze.Eurokołchoz chce nas zniechęcić do motoryzacji wymuszając coraz to większe podatki,  zmuszając producentów do drastycznych oszczędności kosztem jakości, czekam tylko jak wprowadzą talony na samochody.   
https://m.youtube.com/watch?v=8TY431kBYv4

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #92 dnia: 08 Grudnia 2024, 13:34:23 »
Obejrzalem ten element u siebie w dwoch yarisach. Akurat rdzy u mnie nie ma ale to element który jest zabezpieczany tak samo jak wahacze czy inne kawałki zawieszenia. Czyli wcale bo ten lakier ktory na nim jest pelni rolę kosmetyczną, nie ma kataforezy czy innego podkładu jak np na blachach podwoziaTo przednia belka, gruba i w 100 proc łatwo wymienna ale raczej będzie się nadawać do wymiany jak już nie będzie reszty auta. Jeśli to jedyny problem tego auta to zdecydowanie zbyt mało żeby się go pozbywać.

Offline dgalka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 09 Grudnia 2024, 16:07:42 »
A mnie. Zastanawia czy tylko u mnie w crossie takie coś jest czy inni użytkownicy też mają takie naloty rdzy itp. Niech może oni się wypowiedzą .

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #94 dnia: 09 Grudnia 2024, 20:01:59 »
Ja prosto z salonu zawiozłem YC do "stacja konserwacja" i jestem bardzo zadowolony. Było to rok i 9 miesięcy temu.
Jesienią przeprowadziłem inspekcję na kanale. Podwozie i elementy zawieszenia wyglądają jakbym wyjechał z salonu dzień wcześniej.
Jak ktoś chce pojeździć w spokoju dłużej, to polecam.
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline dgalka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 09 Grudnia 2024, 20:32:50 »
Ja prosto z salonu zawiozłem YC do "stacja konserwacja" i jestem bardzo zadowolony. Było to rok i 9 miesięcy temu.
Jesienią przeprowadziłem inspekcję na kanale. Podwozie i elementy zawieszenia wyglądają jakbym wyjechał z salonu dzień wcześniej.
Też zrobiłem konserwację, ale spod wosku zaczęła wychodzić rdza. Zawieszenie itp też ładnie wygląda a czy u Ciebie na tym elemencie co napisałem i dodałem zdjęcie nie widać rdzy ??

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #96 dnia: 09 Grudnia 2024, 20:38:50 »
Stacja: Konserwacja, inaczej 3vz.pl, jeszcze inaczej kolega marcin z tego forum robi naprawdę porządne konserwacje, co z resztą widać na filmikach które wrzuca. Chciałem u niego zrobić konserwacje nowej C-HR, jednak cena rzędu 10% ceny auta jest dla mnie po prostu za duża w momencie gdy planuje za 3-4 lata zmienić na polift lub coś innego. Realnie nigdy nie wykorzystam tej inwestycji, 2 właściciel za to pieniędzy nie odda, no i to jest pospolite daily, nie jakiś GR Yaris żeby serce wołało.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #97 dnia: 09 Grudnia 2024, 21:13:05 »
jednak cena rzędu 10% ceny auta jest dla mnie po prostu za duża w momencie gdy planuje za 3-4 lata zmienić na polift lub coś innego.

Ma chłopak renomę, to się ceni.
Pewnie można znaleźć tańszą opcję, jednak jeśli to ma być zrobione solidnie to wymaga trochę pracy. No i z tego co widać na YT on używa Innotec a to drogi wosk.

Ja robiłem sam, ale miałem już pistolet i dostęp darmowy do podnośnika i kompresora. Użyłem też tańszych materiałów, ale to z rozmysłem, bo nie chciałem suchego wosku.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #98 dnia: 09 Grudnia 2024, 21:15:07 »
Ustala cenę jaką chce, rynek weryfikuje i tyle. Po prostu w moim wypadku nie miało to sensu. No i uznałem że albo zrobię porządnie albo wcale. Jakbym ściągnął GR Corollę z USA to pewnie bym kolejkę zaklepał zanim wygrał bym aukcję na Coparcie :P
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline dgalka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 10 Grudnia 2024, 08:29:04 »
Ustala cenę jaką chce, rynek weryfikuje i tyle. Po prostu w moim wypadku nie miało to sensu. No i uznałem że albo zrobię porządnie albo wcale. Jakbym ściągnął GR Corollę z USA to pewnie bym kolejkę zaklepał zanim wygrał bym aukcję na Coparcie :P
Czy tu chodzi o serwis w Bochni ??

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 10 Grudnia 2024, 09:48:02 »

Też zrobiłem konserwację, ale spod wosku zaczęła wychodzić rdza. Zawieszenie itp też ładnie wygląda a czy u Ciebie na tym elemencie co napisałem i dodałem zdjęcie nie widać rdzy ??
Na takich spawach zgrzewach nawet pod kataforezą lubi wychodzić rdza choćbyś nie wiem co nawalił z góry wosków czy innych farb, przy podgrzaniu metal zmienia strukturą i tyle. W fiacie jakiś kolo z YT od konserwacji rozpaczał że nowe auto i juz zgrzewy na podwoziu rdzewieją i auto się zaraz rozpadnie. A moje ma juz siódmy rok i dalej wszystko OK. A ten  element ze zdjęcia jak pisałem, jest potraktowany identiko jak zawieszenie, coś tam pryśniete byle było czarne. I tak samo pokryje się rdzą, podobnie jak śruby ale zanim padnie minie kilkanaście lat. Podobna historia na bank będzie z belka z tyłu tzn zwlaszcza dołem, ta jeszcze bardziej lubi rdzewieć. No i ogólnie wosk w okolicy elementów które się nagrzewają (chlodnica, silnik) to raczej średni pomysł.

Offline dgalka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 11 Grudnia 2024, 14:15:19 »

Na takich spawach zgrzewach nawet pod kataforezą lubi wychodzić rdza choćbyś nie wiem co nawalił z góry wosków czy innych farb, przy podgrzaniu metal zmienia strukturą i tyle. W fiacie jakiś kolo z YT od konserwacji rozpaczał że nowe auto i juz zgrzewy na podwoziu rdzewieją i auto się zaraz rozpadnie. A moje ma juz siódmy rok i dalej wszystko OK. A ten  element ze zdjęcia jak pisałem, jest potraktowany identiko jak zawieszenie, coś tam pryśniete byle było czarne. I tak samo pokryje się rdzą, podobnie jak śruby ale zanim padnie minie kilkanaście lat. Podobna historia na bank będzie z belka z tyłu tzn zwlaszcza dołem, ta jeszcze bardziej lubi rdzewieć. No i ogólnie wosk w okolicy elementów które się nagrzewają (chlodnica, silnik) to raczej średni pomysł.
Wszystko się zgadza, tylko nie uważasz że diler jako sprzedawca powinien pokryć koszta naprawy ewentualnej ?? Jak to że klapa była krzywo spasowana i inne niedociągnięcia ?? A nikt mi tego nie zaproponował nawet.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #102 dnia: 13 Grudnia 2024, 13:22:57 »
Zależy kto i jak ten wosk nakładał. U mnie rdzy nawet lupą nie znajdziesz.
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline peter66

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: YC lift
« Odpowiedź #103 dnia: 13 Grudnia 2024, 14:07:06 »
U mnie rdzy nawet lupą nie znajdziesz.
A pod kanapą na metalowych gołych nieobrobionych na końcach rurkach spawanych byle jak- nad baterią trakcyjną to kolega szukał?

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 13 Grudnia 2024, 21:29:20 »
kurde już przestańcie,  pokażcie mi auto które rury, blachy trzymające kokpit, konstrukcję foteli itp. lakierowane czy cynkowane.
Sprzedacie to i tak za parę lat bo wam się znudzi a nie że przerdzewieje lub przestanie spełniać swe funkcje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl