Autor Wątek: Różnice pomiędzy sposobami konserwacji podwozia i ewentualnym wyciszeniem  (Przeczytany 5149 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szczerbatkowo

• Toyot Leżący
  • *
Cześć,

Zamierzam zakonserwować moją Corolle 23 r. Nie chce wchodzić w dyskusje na temat tego czy warto czy nie, bo to dla mnie auto na lata.
Skontaktowałem się z paroma miejscami, które taką konserwacje wykonują i mam różne ceny i sposoby. Zależy mi na tym, żeby usługa była wykonana porządnie a nie obsikane wszystko byle jak. Jestem ze śląska, wiec jak ktos ma dobre polecajki to przygarnę. Pytałem też ich jak to wygląda co do gwarancji i wyciszenie.

1. Stacja konserwacja z YT i tutaj cenowo powiedzieli 13 tys i rok oczekiwania. Od nich konserwacja nie ma wpływu na wyciszenie.

2. Stacja konserwacja z Żor tutaj cena to 8k i dają jakieś materiał używany na jachtach, który również nieco wycisza. Jednak co mnie zniechęciło to to, że powołują się na kanał z YT tych Panów z góry a okazuje sie, ze to nie to samo. Stąd taki spadek zaufania. Zapewnili mnie, że robią kompleksowo i że ASO z Bielska i Katowic się nie czepia i nawet się cieszą, że już klient ma zakonserwowane i dla nich mniej kosztów.

3. Panowie najbliżej mnie, opinie 5.0 na Google i wykonują konserwacje woskiem bezbarwnym lub złotym. Mówią, że nie wchodzą tam gdzie serwis ASO może się przyczepić a cena to 3800 zł. Brak wpływu na wyciszenie.

Czy ktoś robił tutaj większe rozeznanie i może się podzielić informacjami?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
3800 to jest poniżej ceny materiału przy porządnie zrobioniej konserwacji woskiem. Omijać.
Z mojej obserwacji wosk minimalnie wycisza, przynajmniej takie mam porównanie demówki w salonie z moim egzemplarzem. Raczej nie wyjdzie to na pomiarach, ale charakter hałasu jest na moje ucho nieco przyjemniejszy. Ale cudów nie oczekuj, bo wycisza się samochody od środka, a konserwuje od zewnątrz.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
Wosk to koszt ok. 3k zł.
Zabezpieczenie całego podwozia włącznie z nadkolami (samochód od spodu rozbierany jest ze wszystkiego, zawieszenia, zbiornika paliwa, wydechu, przewodów) masami gumowo polimerowymi (+profile zamknięte woskiem) to koszt netto od ok. 10k zł.
Tutaj mogę napisać, że przy okazji corolla nabiera ogłady i się wycisza w środku ;)
Są też opcje pośrednie, żeby zabezpieczyć tylko najbardziej newralgiczne punkty podwozia.
Faktycznie terminy często są grube i mogą sięgać do nawet 6 miesięcy.
Ale można znaleźć też miejsca gdzie można umówić się prawie z marszu na zrobienie wosku.
Osobiście jak bym już miał samochód to nie czekałbym rok na taką usługę bo ruda potrafi wyleźć.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Panowie najbliżej mnie, opinie 5.0
Ten parametr poszukiwań możesz potraktować z przymrużeniem oka.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
1. Stacja konserwacja z YT i tutaj cenowo powiedzieli 13 tys i rok oczekiwania. Od nich konserwacja nie ma wpływu na wyciszenie.

Ta właśnie prawdziwa "Stacja Konserwacja" z YT, ma siedzibę w Bochni. Ich strona to 3vz.pl, a Marcin to administrator działu Camry na tym forum.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Jeśli mialbym dać +12 tys za konserację i wygłuszenie....
To wolałbym dołożyć kolejne 10 tys i wymienić 2 latka na nowego.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Szczerbatkowo

• Toyot Leżący
  • *
Mnie te ceny również szokują ale jak już mam tyle zapłacić to ma to być zrobione porządnie.

Jak stacje konserwacje z bochni szanuję za dobry kanał i robotę to jednak jest to już dla mnie za drogo i za długi czas oczekiwania.

A wy polecacie kogoś na śląsku?

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
Kwestia wyciszenia:
Z początku byłem bardzo na tak. Biorąc pod uwagę styl jazdy i prędkości które osiągam z czasem stwierdziłem, że odpuszczam. Hałas nie jest duży, przynajmniej w GR sport +ECO. Dodatkowo bardzo często przy wyciszaniu nadkoli od zewnątrz stosują taką maź, która zarówno ogranicza możliwości kontrolne jak i koliduje z możliwością nałożenia bezbarwnego środka konserwującego.
Z ciekawych firm to jest jedna koło Poznania. 8 tysięcy i tydzień im to zajmuje. Z pewnością robią to profesjonalnie ale i kwota i czas oraz odległość  przynajmniej w moim przypadku dysklasyfikuje ofertę. Można samemu to wykonać ale środki które chciałbym dać (SP aero) to wydatek około 2-2,5 tysięcy. Do tego trzeba to zrobić starannie, żeby woda nie dostawała się do pianki. A z tym różnie, u mnie po deszczu widzę po opuszczeniu i podciągnięciu szyby nieco wody która przechodzi przez uszczelki (wszystkie 4 szyby tak mają).

Kwestia konserwacji.
Cena 12k to jakiś kosmos. Choćby nie wiem jak ktoś wykonał dobrze konserwację, to nie jest ona na 10 lat jakby ktoś oczekiwał. Co 2-3 lata trzeba sprawdzać ubytki. W rejonie krakowskim znalazłem 3 punkty które za ok. 3 tysięcy to wykonują. Natomiast nie były chętne do stosowania środka który wskazałem(na bazie lanoliny uzyskanej z wełny), w związku z czym w najbliższych dniach sam z pomocą to wykonam. Koszt materiałów około 800zł i są to topowe materiały dostępne do kupienia wg jakiegoś tam szwedzkiego zestawienia. Były lepsze w rankingu, ale stosowały je tylko wyróżnione firmy bez możliwości zakupu detalicznego. Bez bawienia się w ogołocenie wszystkiego co jest na podwoziu, bo to jest przesada. Zderzaki, pewnie progi i wystarczy, za wydech psiknięcie środkiem.

Ktoś zaraz będzie kręcił nosem, że powinno się i takietam - to niech płaci ile chce. Sam sobie nałożę starannie warstwy i będzie o zdecydowanie lepszy krok niż gdyby tego nie było, a punkty w podwoziu które i tak nie są lub w bardzo nikłym stopniu narażone na korozję, to mogę sobie darować.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Dlatego mnie konserwację zrobili w ASO za 2500  przy odbiorze auta w styczniu. Podjechałem na SKP by z kanału na spokojnie z diagnostą ogladnąć czy były to dobrze wydane pieniążki. Diagnosta stwierdził jest dobrze.
Temat zamkniety i mam wyje...ane.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Różnice pomiędzy sposobami konserwacji podwozia i ewentualnym wyciszeniem
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Czerwca 2024, 14:08:41 »
Cześć,

Zamierzam zakonserwować moją Corolle 23 r. Nie chce wchodzić w dyskusje na temat tego czy warto czy nie, bo to dla mnie auto na lata.
Skontaktowałem się z paroma miejscami, które taką konserwacje wykonują i mam różne ceny i sposoby. Zależy mi na tym, żeby usługa była wykonana porządnie a nie obsikane wszystko byle jak. Jestem ze śląska, wiec jak ktos ma dobre polecajki to przygarnę. Pytałem też ich jak to wygląda co do gwarancji i wyciszenie.

2. Stacja konserwacja z Żor tutaj cena to 8k i dają jakieś materiał używany na jachtach, który również nieco wycisza. Jednak co mnie zniechęciło to to, że powołują się na kanał z YT tych Panów z góry a okazuje sie, ze to nie to samo. Stąd taki spadek zaufania. Zapewnili mnie, że robią kompleksowo i że ASO z Bielska i Katowic się nie czepia i nawet się cieszą, że już klient ma zakonserwowane i dla nich mniej kosztów.

3. Panowie najbliżej mnie, opinie 5.0 na Google i wykonują konserwacje woskiem bezbarwnym lub złotym. Mówią, że nie wchodzą tam gdzie serwis ASO może się przyczepić a cena to 3800 zł. Brak wpływu na wyciszenie.

Czy ktoś robił tutaj większe rozeznanie i może się podzielić informacjami?

Robiłem konserwację Corolli  w Żorach - o tak to robili https://czp.pl/toyota/konserwacja/ . Efekt wygłuszający daje niby ten Noxudol 750 - dałem go dwie warstwy ale teraz na nadkola dałby jeszcze 3-cią warstwę.  Zrobili ok - trwało to gdzieś dwa tygodnie. Zaraz po odebraniu auta przy niższych prędkościach do 80 km/h czułem, że jest ciszej - bardziej głucho. Przy 140 różnicy nie słyszałem - ale też niczym tego efektu nie mierzyłem.   Do tej pory rdza jeszcze Corolli nie zjadła. :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Czerwca 2024, 18:35:04 »
Do tej pory rdza jeszcze Corolli nie zjadła.

Już to kiedyś pokazywałeś, te zdjęcia. Zazdroszczę ci trochę, że się przełamałeś i zdecydowałeś się na tę konserwację. Wygląda to wszystko solidnie i profesjonalnie. Zawsze to samopoczucie i pewność dużo lepsza. Jednak mojej Corolli, rocznik 2021, bez żadnej konserwacji, też żadna rdza nie zjadła. Na kanale nie widzę nigdzie żadnych śladów rudej, na elementach zawieszenia, wydechu, blachach i nawet na śrubach i nakrętkach. Konserwacji nie robisz na całe życie auta, podobno trza ją ponawiać, a to kosztuje kolejne, niemałe pieniądze.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Szczerbatkowo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Czerwca 2024, 13:23:14 »
A juz abstrahujac od wszystkiego.
Polecacie Panowie Noxudol czy Dinitrol? W kwestii trwałości itd.
Bo różni wykonawcy korzystają z czegoś innego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl