On tak oszczędnie to 14V załącza bo zapewne widzi przed uruchomieniem że akumulator jest w "dobrym" stanie mierząc napięcie czy rezystancje oraz może ile mocy akumulator przyjmuje na 14V. Miałem tak kiedyś w Kii, notorycznie jeździła na ok 12,8V i 14,4V odpalała tylko na światłach mijania. Na sam koniec życia akumulatora od 2-3 lat (wymieniłem aku po 9) nie widziałem żeby auto utrzymywało napięcie poniżej 14V. Obecnie mam tam "jakiś nowy" ale też nie widziałem żeby sobie radośnie jeździł na 12,8V także nowemu akumulatorowi zdecydowanie nie wróżę 9 lat życia ;p a jest rzekomo pojemniejszy przy jednocześnie mniejszej wadze i wymiarach.
Większy akumulator jak najbardziej pomoże, nawet jeśli 14V pojawia się chwilami to większy akumulator przez taką chwilę przyjmie więcej prądu niż mniejszy a przy wyłączonym aucie pobór jest taki sam więc z pojemniejszego akumulatora mniej energii odejdzie niż z mniejszego.
Jeśli miałbyś już wybierać to lepiej mniejszy ale z górnej półki, może i EFB albo nawet AGM niż większy ale jakiś badziew.
Dzisiaj jadę do elektryka na wpięcie kamerki z trybem parkingowym do akumulatora, jak trochę danych zbiorę (też mam BM2) to dam znać jak to się zachowuje, czy auto wykrywa większe rozładowanie i częściej będzie trzymał ponad 14V itp. no i czy mi auto kiedyś nie odpali ;P akurat dzisiaj tata coś podpytał o starter bo mu corolla nie odpaliła któryś raz też w aucie z 2020r a kamerek nie ma...