Autor Wątek: Dziwne hałasy podczas hamowania  (Przeczytany 6153 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BeZet

• Gość
Dziwne hałasy podczas hamowania
« dnia: 01 Sierpnia 2005, 17:55:43 »
Witam wszystkich,
Mój problem dotyczy Corolli 2004 w wersji sedan sol..
Przy lekkim hamowaniu na nierównościch pojawia się(np. jadąc z górki na nierównym podłożu)
silny metaliczny hałs, jakby grzechotka. Na poczatku silniejszy potem słabnie. Auto zachwuje sie, jakby działał ABS, ale hałas jest znacznie, znacznie głośniejszy. Występuje prawie zawsze przy przyhamowaniu przy przejeżdżaniu przez tory tramwajowe. Zaznaczam że dzieje sięto tylko przy lekkim hamowaniu, natomiast przy silniejszym auto zachowuje sięnormalnie (nawet gdy włączy sięABS). W stacji ASO stwierdzono że problemu nie znają.
Z góry zaznaczam że próbowałem przeszukać niniejsze forum w poszukiwaniu podobnego objawu ale nigdzie nie natknąłem sięna żaden jego ślad. Czy ktoś z was słyszał lub spotkał sięz czymś podobnym?

dziękuję
Bernard
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:25:24 wysłana przez Janmor »

p_flori

• Gość
Dziwne ha³asy podczas hamowania
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Sierpnia 2005, 18:11:13 »
Sprawdź lub każ sprawdzić zaciski hamulców... lub klekoce Ci klocek w zacisku.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Sierpnia 2005, 19:00:16 »
w kia miałem bolączkęz blaszkami przy zacisku klocka, nie wiem jak jest w rollce ale poza tym przyjrzyj sięrównież tarczom, od czasu do czasu (przy wymianie klocków) powinno siękażdorazowo i bezwględnie przesmarować tłoczek i delikatnie papierkem ściernym wytrzeć klocki oraz tarcze wyrównać ( w zależności od nierówności) ale zazwyczaj kompletnie sięnie czyści zacisków i przez to jest wiele zadymki

BeZet

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Sierpnia 2005, 20:49:04 »
Witam jeszcze raz,
Auto jest od soboty po pierwszym przeglądzie (po roku)  i był sprawdzany w trakcie tego przeglądu na okoliczność tego defektu przez ASO. Sprawdzili hamulce,  w tym klocki i amortyzatory. Wszystko było w porządku. Auto ma VCS+TRC+BA+ASB+EDB i wydaje się, że hałas  pochodzi od włączenia sięna nierównościch któregoś z tych systemów. Jeszcze raz podkreślam, że włącza sięto  przy małych prędkościach np. "na pralce"  w pobliżu przejścia. Może tak ma być?!, ale jest bardzo głośne i to niepokoi, bo hamulce pracują dobrze.
Czy ktoś z Was coś takiego zauważył?
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Bernard

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Sierpnia 2005, 21:24:25 »
Ja mam dokladnie to samo, ale to ponoc normalne (w innych markach z ABSem bylo to samo, wiec sie nie martw)

BeZet

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Sierpnia 2005, 22:30:54 »
Dziękuję,
W każdym razie pocieszyłaś, ale nie uspokoiłaś. Czy nie uważasz, że dwa auta to marna statystyka?
Pozdrawiam
Bernard

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Sierpnia 2005, 00:11:02 »
Często ludziska zapominają że najciemniej pod latarnią.
Sprawdź jakiekolwiek przewożone luźne lub słabo umocowane przedmioty.
Jeśli masz możliwość - sprawdź poruszając na kanale - wszystko co może być obluzowne.
Osłony, tłumik, ... puszki które doczepił Ci sąsiad , zapomniany komplet sztućców pod siedzeniem ...
Trudno doradzić nie wiedząc skąd pochodzi drżenie, jak brzmi ... itp
Ja miałem swego czasu rezonans w podłogęale tylko wtedy gdy wjechałem w kałużę.
Pękniętej gumy mocowania tłumika mechanior i tłumikarz nie mogli dojrzeć przez kilka wizyt.

Jeśli nie będzie to któryś z powyższych drobiazgów - stawiam na klocki (lub luźny klocek).
Jeśli ASO bagatelizuje Twój ból - znajdź na forum najbliższego polecanego mechaniora.
Powo.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Sierpnia 2005, 09:18:59 »
Ja mało nie rozebrałem zawieszenie bo mi pukało na nierównosciach. Taki dziwny metaliczny stukot i to tylko jak wolno jechałem. A okazało sie ze lewarek sie poluzował i puka   :bojjjjjjjjjj
BMW E46 320d
Mini Cooper

BeZet

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Sierpnia 2005, 09:58:26 »
Jeszcze jedna uwaga,
Hałas ma zwiazek z tym, że koła tracą przyczepność do podłoża (np. na dziurze) w czasie lekkiego hamowania. Jeżeli oba koła przejeżdzają przez newralgiczny uskok (mogą to też być płyty betonowe) słychać dwukrotnie ten niepokojacy dźwięk wtedy, kiedy przejeżdża jedno i drugie koło. Jakby dwukrotnie włączał sięjakiś mechanizm. Nie jest to tarcie, ani uderzanie siędwu blach. Jak wspomniałem poprzednio taka grzechotka wstrząśnięta i ralaksująca wolno do stanu początkowego. Objaw nie występuje przy przy braku hamowania. Czyli nie jest to wynikiem czegoś niezamocowanego.
Może to jest dobrze i tak być musi, choć dziwne, że tak głośno. Jeśli tak, to będęwdzięczny za potwierdzenie tego faktu.
Pozdrawiam
Bernard

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Sierpnia 2005, 21:51:43 »
...a hamuje ci normalnie czy wlacza ci sie ABS? Bo mnie sie w takich sytuacjach normalnie wlacza ABS i on ma takie dzwieki (sprobuj pojezdzic innymi markami z ABSem i sprawdz - w renaulcie bylo dokladnie tak samo).
Poza tym ponoc vsc na dziurach i nierownosciach tez daje sie we znaki (ja temat hamulcow przerabialam juz wielokrotnie w ASO - ale dali mi pojezdzic innymi na probe i wszystkie SOL mialy to samo - TS tez).
Naprawde die nie martw - ja juz przestalam walczyc z roznymi odglosami i innymi rzeczami w mojej rolce, bo po co sobie nerwy psuc  :?:  :wink:
pozdr

BeZet

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Sierpnia 2005, 11:37:25 »
No więc, hamuje normalnie. Chyba masz racje i trzeba zalozyc, ze ten typ tak ma i juz.
Dziekuje za wsparcie i uspokojenie.   Ale ten halas............
Jeszcze raz dziekuje
Pozdrawiam
Beranard

BeZet

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Sierpnia 2005, 20:26:18 »
Witam,
Znalazłem jeszcze jednego użytkownika takiej samej wersji auta. Ma dokładnie to samo.
W tej sytuacji myślę, że problem jest zamknięty.
Dlaczego fachowcy ASO nic o tym nie wiedzą? Dlaczego nie potrafią  wytłumaczyć działania urządzeń?
Dziękujęza głosy, w tym głosy pocieszenia.
Bernard

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sierpnia 2005, 20:29:43 »
Cytat: BeZet
Dlaczego fachowcy ASO nic o tym nie wiedzą?

Wiedzą, ake wola zrobic z nas nadwrazliwcow niz cos wyjasnic i pomoc... Mnie traktuja w ASO jak dopust bozy i nic wiecej (pewnie dlatego, ze przychodzi baba i marudzi), ale dziwie sie, ze tak samo traktuja Was...
No coz - nie ma jak ASO  :?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl