Autor Wątek: 250 km na rezerwie  (Przeczytany 36148 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Odp: 250 km na rezerwie
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Czerwca 2024, 10:36:08 »
Panowie, ile razy jestem w Zgorzelcu widzę kolejkę aut niemieckich, aż po granice. Czyli Niemców 24h/dobe tankujących u nas..
Myślę że różnica wynika z różnicy ukształtowania terenu
Jak czasem jadę z Wrocławia w Sudety to tez mam spalanie 1,5l większe niż jak wracam, do tego poziomu ze jak wracam to wychodzi nawet 3,9l/100 to jest logiczne i już tu kiedyś wklejałem.
Do tego dochodzi wiatr, opór wiatru jest ogromny, też jak wracam z Danii mam mniejsze spalanie niż jak jadę tam, to naturalne bo wracam z wiatrem który głownie jest u nas zachodni i na pewni nie jest to zasługa Duńskiego paliwa bo wziąłem kiedyś 2 kanistry naszego i na nim wracałem.
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2024, 10:43:22 wysłana przez SNCF »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 13 Czerwca 2024, 11:03:21 »
Panowie, ile razy jestem w Zgorzelcu widzę kolejkę aut niemieckich, aż po granice. Czyli Niemców 24h/dobe tankujących u nas..
A co to ma do jakości benzyny? Kupują bo jest taniej. W Biedronce też jest więcej osób niż w delikatesach.
Jak czasem jadę z Wrocławia w Sudety to tez mam spalanie 1,5l większe niż jak wracam, do tego poziomu ze jak wracam to wychodzi nawet 3,9l/100 to jest logiczne i już tu kiedyś wklejałem.
Ja nie piszę tylko o mniejszym spalaniu ale o pracy silnika. Jest inna. Silnik mniej hałasuje, lepiej wchodzi na obroty, jest bardziej elastyczny. Można to już zauważyć po drugim tankowaniu. W Chorwacji np. benzyna jest już gorszej jakości.
nie jest to zasługa Duńskiego paliwa bo wziąłem kiedyś 2 kanistry naszego i na nim wracałem.
To trzeba było zatankować duńskie, może wtedy byś zauważył różnicę w pracy silnika.
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2024, 11:06:12 wysłana przez pireus »

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #47 dnia: 13 Czerwca 2024, 11:15:48 »
może wtedy byś zauważył różnicę w pracy silnika.

Myślę, że jednak powinieneś wziąć pod uwagę możliwość, że jest to efekt przede wszystkim psychologiczny a nie fizyczny.  Taka autosegestia.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 13 Czerwca 2024, 11:26:15 »
    nie jest to zasługa Duńskiego paliwa bo wziąłem kiedyś 2 kanistry naszego i na nim wracałem.

To trzeba było zatankować duńskie, może wtedy byś zauważył różnicę w pracy silnika.

Skoro kiedyś tak nie zrobiłem to znaczy ze w pozostałych przypadkach tak robiłem, nie nie zauważyłem innej pracy na Duńskim czy Niemieckim paliwie.
Nie ma tego jak udowodnić, możliwe że teraz zmiana w całej EU na E10 też jakoś wpłynie na pracę silników
Wg. mnie na spalanie głównie wpływa opór powietrza, wiatr, kierunek. Z rowerami na dachu + haku wychodzi mi ponad 1l więcej i to mam udowodnione. Dlatego są tez różnice w którą stronę się jedzie.

BTW, silnik mi stuka tak czy siak bo Toyota nie umie mimo poprawek poprawnie regulować napinacza rozrządu  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2024, 11:31:20 wysłana przez SNCF »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Czerwca 2024, 11:43:23 »
Myślę, że jednak powinieneś wziąć pod uwagę możliwość, że jest to efekt przede wszystkim psychologiczny a nie fizyczny.  Taka autosegestia.
Piszę, że zmiana następuje po 2-3 tankowaniu, tak więc z autosugestią nie ma to nic wspólnego. Z tego względu nie wożę nigdy w kanistrach polskiej benzyny.  A podróżowałem i podróżuję bardzo dużo po krajach na zachód od Odry, ze względu na zobowiązania zawodowe o rodzinne..

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 13 Czerwca 2024, 11:52:52 »
Piszę, że zmiana następuje po 2-3 tankowaniu

A mierzyłeś to jakoś kiedyś? Np. na hamowni? Bo jeśli nie to nadal będę uważał, że ulegasz autosugestii albo masz jakiś wyjątkowo czuły na zmiany samochód. Zdecydowana większość innych osób nie zauważyła efektu jaki Ty widzisz (a przynajmniej ja nie byłem w stanie dotrzeć do żadnych danych, które by uprawdopodobniały Twoje spostrzeżenia).
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2024, 11:54:24 wysłana przez igorqq »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Czerwca 2024, 11:59:24 »
A mierzyłeś to jakoś kiedyś? Np. na hamowni?
Po co?
albo masz jakiś wyjątkowo czuły na zmiany samochód.
Dotyczyło to wszystkich samochodów jakie miałem.
Bo jeśli nie to nadal będę uważał, że ulegasz autosugestii
To każdy pozostanie przy swoim zdaniu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #52 dnia: 13 Czerwca 2024, 12:51:04 »
Bardzo często i dużo jeździłem po DE i paliwo kiedyś było lepsze tam, ale różnica w spalaniu znikoma, praca bardziej "aksamitna". Od dobrych kilku lat nie widzę żadnych różnic.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #53 dnia: 13 Czerwca 2024, 13:07:43 »
Wydaje mi się że w przypadku hybrydy będzie niezwykle trudno ocenić kulturę pracy silnika, w szczególności chęć do wkręcania sie na obroty ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #54 dnia: 13 Czerwca 2024, 13:28:50 »
Wydaje mi się że w przypadku hybrydy będzie niezwykle trudno ocenić kulturę pracy silnika, w szczególności chęć do wkręcania sie na obroty
Moje doswiadczenia nie dotycza hybryd tylko samochodow z klasyczneym napedem zarowno dieslel jaki benzyna. Pomiar sredniej z trasy z komputera w obu kierunkach po plaskim terenie w podobnych warunkach pogodowych, a nie zgorki powinien byc miarodajny. Uksztaltowanie terenu na Pomorzu Zachodnim i na wybrzezu niemiecki niewiele sie rozni. Predkosc ta sam na tempomacie, a spalanie rozne i praca silnika tez rozna.
Problem jest paliwo na autostradach i drogach szybkiego ruchu. Tam gdzie ludzie nie wracaja. Lokalne stacje musza sie bardziej pilnowac.
Komputer tez ulega autosugestii, kiedy na prostej i rownej autostradzie, przy stalej predkosici i jezdzie w tyma samym kierunku, po zatankowaniu komputer pokazuje 10% wieksze zuzycie, albo 10% mniejsze w zaleznosci od tego jakie paliwo w baku. Dopiero  po wymieszaniu z niemieckim paliwem zuzycie paliwa i praca silnika wraca do normy. Mozna sie klocic, czy praca sielnika to uczucie subiektywne, ale z komputerem sie nie da dyskutowac. Jezdzilem w swoim zyciu kierowcy (ponad 40 lat) wieloma roznymi samochodami i wydaje mi sie, ze potrafie rozroznic kiedy silnik zaczyna gorzej pracowac. 
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2024, 13:36:18 wysłana przez Gregoriuss »

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 13 Czerwca 2024, 15:33:21 »
Jeśli jest tak jak piszecie 10-15% lepiej na niemieckim paliwie to to byłaby kosmiczna różnica
Temat powinien trafić do mediów i być grzany codziennie i nie tylko UOKiK ale i politycy jednej partii wykorzystać do gnojenia drugiej partii.
Szczerze nie wierzę w to. U nas też mi wielu mówi że Shell ma lepsze paliwo itd a ja tankuje na Omedze gdzie najtaniej i mam najbliżej i nie ma różnicy bo wszystko i tak z tej samej rafinerii jest :)
a znam wielu co widzą różnice i tez właśnie podają 10-15%
Natomiast zawsze można przypadkiem gdzieś na gorsze paliwo trafić. Kiedyś zatankowałem do kanistra na stacji BP benzynę bo potrzebowałem do glebogryzarki (miała super silnik japoński Subaru), pół dnia męczyliśmy sie by ją odpalić, wręcz strzelała jak na chwile ruszyła, a dobrze wcześniej działała. W końcu padło a zmieńmy paliwo, zlaliśmy to z BP i ściągnęliśmy wężykiem trochę z auta, odpaliła od razu. Myśle ża auta tych co sie skusili na jakość BP kosztem wyższej ceny też miały problemy.

« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2024, 15:41:02 wysłana przez SNCF »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 13 Czerwca 2024, 16:03:57 »
U nas też mi wielu mówi że Shell ma lepsze paliwo itd a ja tankuje na Omedze gdzie najtaniej i mam najbliżej i nie ma różnicy bo wszystko i tak z tej samej rafinerii jest :)
Zależy które paliwo Shell, bo V-Power Rancing nie jest z tej samej rafinerii.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #57 dnia: 13 Czerwca 2024, 17:50:56 »
Natomiast zawsze można przypadkiem gdzieś na gorsze paliwo trafić.
Tylko mnie sie trafia ten przypadek na polskich autostradach co roku. Czasami jest troche lepiej, czasami gorzej, ale zawsze gorzej niz na niemieckim paliwie

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 13 Czerwca 2024, 18:06:14 »
A mierzyłeś to jakoś kiedyś? Np. na hamowni?
Po co?
albo masz jakiś wyjątkowo czuły na zmiany samochód.
Dotyczyło to wszystkich samochodów jakie miałem.
Bo jeśli nie to nadal będę uważał, że ulegasz autosugestii
To każdy pozostanie przy swoim zdaniu.

Konkluzja - kolejna rozmowa kompletnie o niczym, gdzie ktoś swoje prywatne uprzedzenia próbuje przedstawiać jako fakty. Spoko - może być i tak. Dla mnie EOT.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #59 dnia: 13 Czerwca 2024, 19:43:25 »
Się temat rozwinął ale dorzucę tu później swoje spore "5 groszy". Jestem obecnie w Bułgarii, po powrocie się pobawię i zrobię porównanie średniej mocy przy danych obrotach silnika. Jeśli paliwo w Rumunii jest gorsze (tankowałem 2x bo taniej, możliwe że na nim dam radę wrócić do Rumunii z tej Bułgarii) to powinno być mniej mocy przy danych obrotach dodatkowo extra dorzucę porównanie mocy przed i po zastosowania ceramizera do oleju ;) jak żonie zmieniliśmy 5w30 na 0w20 z ceramizerem na "oko" widać było małą różnicę (na oko w sensie porównując wykresy mocy z HA)

A wracając do tematu. Ostatnio po przejechaniu ok 50km na 0 zasięgu zatankowałem prawie 55 litrów, przy 0 HA wskazywał 6-7l w baku, po tych 50km przy tankowaniu pokazał 3l. Wg "miernika" z baku i tego co tankuje wychodzi że do bak mieści ok 57l.
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2024, 19:46:39 wysłana przez Ari93 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl