Autor Wątek: 250 km na rezerwie  (Przeczytany 36150 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: 250 km na rezerwie
« Odpowiedź #60 dnia: 13 Czerwca 2024, 19:44:37 »
Konkluzja - kolejna rozmowa kompletnie o niczym, gdzie ktoś swoje prywatne uprzedzenia próbuje przedstawiać jako fakty. Spoko - może być i tak. Dla mnie EOT.
Ciekawe ile tys. km przejechałeś na tej niemieckiej benzynie? Bo ja pewnie kilkadziesiąt tys. Czy po prostu teoretyzujesz. Bo ja piszę na podstawie własnych empirycznych doświadczeniach. I nie bardzo rozumiem co tu do rzeczy mają jakieś prywatne uprzedzenia.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #61 dnia: 13 Czerwca 2024, 23:15:56 »
https://www.youtube.com/watch?v=f8nFcMSR3Eo

https://www.wyborkierowcow.pl/polskie-paliwo-kontra-niemieckie-test/

Ale można i tak... https://www.money.pl/gospodarka/niemcy-zatankowali-w-polsce-by-oszczedzic-wydadza-fortune-na-naprawy-fatalna-pomylka-7027743199792096a.html
 :grin:

"To nie zagraniczne paliwo wpływa na mniejsze spalanie w trakcie jazdy, a obowiązujące za granicą przepisy ruchu drogowego oraz wysokie kary za ich nieprzestrzeganie. Wyjeżdżając do różnych krajów europejskich własnym samochodem możemy zauważyć, że lokalni kierowcy bardzo dokładnie przestrzegają limitów prędkości, a także zasad bezpiecznej jazdy, np.: w Niemczech, gdy limit prędkości wynosi 90 km/h, to z maksymalnie taką prędkością jadą niemieccy kierowcy, unikając niebezpiecznych manewrów na trasie, takich jak wyprzedzanie na "trzeciego" czy wymuszanie pierwszeństwa. W Polsce bardzo często nie jest to respektowane z taką dokładnością, a każde przekroczenie prędkości i gwałtowne manewry na trasie przekładają się na zwiększone spalanie paliwa na krajowych drogach. Oczywiście trzeba mieć również na uwadze fakt, że polski kierowca za granicą ma więcej pokory, a jego zachowanie na trasie jest o wiele bezpieczniejsze. Dlatego paliwo spala się wolniej" - mówi Julia Langa, Yanosik"
https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news-niemieckie-paliwo-jest-lepsze-wiemy-dlaczego-twoje-auto-pali,nId,6124346#google_vignette
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2024, 23:28:09 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 13 Czerwca 2024, 23:40:13 »
.
https://www.wyborkierowcow.pl/polskie-paliwo-kontra-niemieckie-test/
Test, do którego dałeś link, a który już kiedyś czytałem, mnie nie przekonuje, ponieważ ja poprawę w pracy silnika zauważam,  jak już napisałem ,po 2-3 tankowaniach, a nie po przejechaniu 250 km

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #63 dnia: 14 Czerwca 2024, 09:01:04 »
...zawsze byli, są i będą ludzie wierzący w teorie spiskowe. Jak pisałem, kiedyś dawno temu też widziałem różnicę, teraz żadnej.
A te 15% różnicy to już kompletne bajdy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #64 dnia: 14 Czerwca 2024, 09:55:52 »
...zawsze byli, są i będą ludzie wierzący w teorie spiskowe.

Oraz tacy, który zakładając, że ma być różnica (bo w to wierzą) ową różnicę zobaczą/poczują/usłyszą - nawet jeśli obiektywnie różnicy zmierzyć się nie da, to oni wiedzą swoje. Dyskusja z takimi osobami to strata czasu. Są zbyt przywiązani do swoich błędów poznawczych.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #65 dnia: 14 Czerwca 2024, 10:01:23 »
Trudno negować cudze odczucia lub uważać za nieprawdziwe heh, daleki jestem od tego. W pokoju mojego Syna wg mnie śmierdzi, on uważa, że jest ok  :grin:

Z uwagi na lokalizację zamieszkania jeżdżę dosyć często po terenach NRD i zasadniczo też nie czuję różnicy w jakości paliwa. Myślę, że Niemcy też nie czują, dlatego tankują w Lubieszynie, bo cena bardziej przyjazna. Czy zaleję w Kołbaskowie, czy w Schwedt lub w Berlinie to jeden grzyb. Co więcej - śmigam tam również motorkiem, który ma bak 15 litrów, więc częstość tych tankowań mam znacznie większą niż samochodem a zatem możliwość porównań. Również nie czuję istotnej różnicy, ani w kwestii akustyki, ani zasięgów. Wiatr ma wg mnie większe znaczenie w przypadku moich zasięgów, niż to czy w zaleję paliwo przed, czy za polską granicą.

Natomiast to, że ja nie czuję, nie znaczy, że ich (tych różnic) nie ma.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2024, 10:03:18 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #66 dnia: 14 Czerwca 2024, 10:01:30 »
...zawsze byli, są i będą ludzie wierzący w teorie spiskowe.

Oraz tacy, który zakładając, że ma być różnica (bo w to wierzą) ową różnicę zobaczą/poczują/usłyszą - nawet jeśli obiektywnie różnicy zmierzyć się nie da, to oni wiedzą swoje. Dyskusja z takimi osobami to strata czasu. Są zbyt przywiązani do swoich błędów poznawczych.
Dokładnie, to się nazywa autosugestia.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 14 Czerwca 2024, 10:22:46 »
...zawsze byli, są i będą ludzie wierzący w teorie spiskowe. Jak pisałem, kiedyś dawno temu też widziałem różnicę, teraz żadnej.
A te 15% różnicy to już kompletne bajdy.
Ja nie piszę o różnicach w spalaniu, bo te pewnie są niewielkie, tylko o kulturze pracy silnika.A im większa jego moc, tym zmiany na plus są bardziej odczuwalne.
Dokładnie, to się nazywa autosugestia.
Ty o tym wiesz najlepiej, wystarczy poczytać o Twoich modernizacjach i ich efektach.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2024, 10:24:57 wysłana przez pireus »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 14 Czerwca 2024, 12:03:56 »
Moim zdaniem, zmniejszonego zużycia paliwa należy się doszukiwać w płynniejszej jeździe. Trzy pasy w jedną stronę jednak robią „robotę”. Ja też zauważyłem mniejsze spalanie w jeździe po DE ale łączę to z płynnością jazdy.
Co do paliwa to u nas jest bardziej zasiarczone albo było bardziej zasiarczone bo takie jest w Rosji.
Wiem, że przy budowie rafinerii w Gdańsku Francuzi (chyba to ich technologia była) mieli duży problem z odsiarczaniem.
A wracając do tematu, czy SNCF udało się ustalić czy zapalenie się rezerwy zawsze daje możliwość przejechania 200-250 km. Jeśli tak to chyba temat rozwiązany. Po prostu kontrolka świeci się dużo wcześniej. Nic nie wymyślimy, że inżynierowie Toyoty nie ogarniają tak prostego tematu.
W Camry było tak, że od zapalenia rezerwy nie byłem w stanie przejechać 50 km. Próba zawsze kończyła się brakiem paliwa i dojazdem na stacje „na oparach”. Nauczyłem się, że jak jest 1/4 baku to trzeba zatankować TTTM.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #69 dnia: 14 Czerwca 2024, 12:28:37 »
W Camry było tak, że od zapalenia rezerwy nie byłem w stanie przejechać 50 km

W RAVce rezerwa pojawiła mi się przy wskazaniach zasięgu 49 km (myślałem, że się pojawi dopiero przy 0 zasięgu). Dojeździłem paliwo do 3 km zasięgu i zatankowałem niecałe 49 litrów. Czyli być może te 30-40 km jeszcze bym spokojnie pojeździł.
Pozdrawiam,

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #70 dnia: 14 Czerwca 2024, 12:52:03 »
Krótka ta rezerwa jest. 50-70km od zapalenia. W starej corolli d4d z 2006 od zapalaenia rezerwy można bezpieczenie 100km przejechać, a przy niskim spalaniu czyli gdzieś w trasie to i 150 na luzie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #71 dnia: 14 Czerwca 2024, 14:11:26 »
"To nie zagraniczne paliwo wpływa na mniejsze spalanie w trakcie jazdy, a obowiązujące za granicą przepisy ruchu drogowego oraz wysokie kary za ich nieprzestrzeganie. Wyjeżdżając do różnych krajów europejskich własnym samochodem możemy zauważyć, że lokalni kierowcy bardzo dokładnie przestrzegają limitów prędkości, a także zasad bezpiecznej jazdy, np.: w Niemczech, gdy limit prędkości wynosi 90 km/h, to z maksymalnie taką prędkością jadą niemieccy kierowcy, unikając niebezpiecznych manewrów na trasie, takich jak wyprzedzanie na "trzeciego" czy wymuszanie pierwszeństwa. W Polsce bardzo często nie jest to respektowane z taką dokładnością, a każde przekroczenie prędkości i gwałtowne manewry na trasie przekładają się na zwiększone spalanie paliwa na krajowych drogach. Oczywiście trzeba mieć również na uwadze fakt, że polski kierowca za granicą ma więcej pokory, a jego zachowanie na trasie jest o wiele bezpieczniejsze. Dlatego paliwo spala się wolniej" - mówi Julia Langa, Yanosik"

Pięknie powiedziane, zgadzam się w 100%

Codziennie widzę jak Polacy bezsensownie gazują i hamują za 50 metrów. W Danii nikt tak nie jeździ!! NIKT

+ np we Wrocławiu miasto jest SPARALIŻOWANE urzędniczą głupotą, kiedyś światła były zsynchronizowane i można było pół miasta przelecieć na zielonej fali obecnie wszystko jest specjalnie rozstrojone by wszędzie co skrzyżowanie hamować i stać !!!
To jest polityka władz Wrocławia nazywa się polepszanie jakości powietrza w mieście...(ludziom to pasuje bo znowu takiego wybrali)
W Danii już 10km przed dużym miastem jak się pojawiają światła to zgrane są one z tymi co będą w mieście jadąc główną drogą! Oczywiście jak się jedzie przepisowo, a nie jak Polacy w Polsce co kilkaset metrów 0-100-0-100-0-100.
To wpływa realnie na różnice w spalaniu.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2024, 14:23:54 wysłana przez SNCF »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #72 dnia: 14 Czerwca 2024, 22:24:58 »
Bedzie akcje naprawcza. Ten sam problem w NX i RX. Tak mi powiedziano na przegladzie.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #73 dnia: 14 Czerwca 2024, 23:39:52 »
kiedyś światła były zsynchronizowane i można było pół miasta przelecieć na zielonej fali obecnie wszystko jest specjalnie rozstrojone by wszędzie co skrzyżowanie hamować i stać !!!
Nie bardzo rozumiem jaki byłby sens takiego działania...

Oczywiście jak się jedzie przepisowo, a nie jak Polacy w Polsce co kilkaset metrów 0-100-0-100-0-100.
No to w końcu wina.zle zestrojonych świateł, czy niepoprawnej jazdy?:)

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #74 dnia: 15 Czerwca 2024, 10:24:08 »
    Oczywiście jak się jedzie przepisowo, a nie jak Polacy w Polsce co kilkaset metrów 0-100-0-100-0-100.

No to w końcu wina.zle zestrojonych świateł, czy niepoprawnej jazdy?:)

I to i to
Wszyscy wiedzą że światła nie są zsynchronizowane, co chwile trzeba hamować. To po co gazować przyspieszać do 100 jak za parę metrów trzeba hamować i tylko dłużej stać??
Tak samo do następnego skrzyżowania z czerwonym ekonomicznie i bez hałasu dotoczysz się 40km/h i postoisz 15 sekund albo 100km/h i postoisz 20 sekund.
Ale to za skomplikowane dla Polaków, kto to widział myśleć kilka sekund do przodu.
Do tego większość dróg w samym środku Wrocławiu pamięta Hitlera, zdezolowana pozapadana krzywo i wyboiście połatana kostka 100-letnia, tylko niszczą zawieszenie.
No i potem mają spalanie w Polsce 15% większe - dziwię się że tak mało.

Założę się o wszystko, że na prądzie też powiedzą tu niektórzy że prąd od Niemca jest lepszy :laugh: bo tam mniej zużywają kWh/100km kompletnie nie rozumiejąc że to wynika z braku płynności i nerwowej, agresywnej, cwaniakowatej, ryzykownej jeździe po polskich drogach. Każdy tu powie że to jego nie dotyczy, to nie on, wszyscy z pewnością jeżdżą "szybko ale bezpiecznie" itd..ale statystyki wypadków europejskie i nagłówki codzienne gazet mówią same za siebie.
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2024, 10:43:34 wysłana przez SNCF »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl