Autor Wątek: 250 km na rezerwie  (Przeczytany 36075 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: 250 km na rezerwie
« Odpowiedź #75 dnia: 15 Czerwca 2024, 18:00:26 »
@SNCF: znaczy ja nie wiem jak są ustawione światła we Wrocławiu, bo jeżdżę tam sporadycznie, ale napisałeś wyżej, że zostały celowo rozstrojone i zastanawiam się jaka mogłaby być motywacja do takiego ruchu

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #76 dnia: 15 Czerwca 2024, 20:47:08 »
[…]że zostały celowo rozstrojone i zastanawiam się jaka mogłaby być motywacja do takiego ruchu
Wydaje się bardzo jasna - ściąganie pieniędzy poprzez zachęcanie do łamania przepisów.

Jeśli na drodze przejazdu mam 3 kolejne światła i wiem, źe jadąc przepisowe 50 km/h, przejdę cały odcinek bez stania, płynnie, to sytuacja zachęca do jazdy zgodnej z przepisami. Ludzie lubią jechać, nie lubią stać.

Jeśli na tym samym odcinku światła zostaną rozstrojone, to wiedząc o tym, źe trzeba depnąć aby na kolejnych zdążyć przyjechać, czyli nie stać, to część z kierowców, która o tym wie,  po prostu depnie i złamie 50 km/h, inni z kolei wjadą na “późnym” żółtym. Prosta zależność. Wystarczy wtedy postawić radar na prędkość i czerwone i budżet zasilony. Ci bardziej cierpliwi oczywiście staną i będą stać na każdych tych światłach po np 90 s myśląc sobie “kto to kur… ustawiał”. Życie.
Pozdrawiam,

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #77 dnia: 16 Czerwca 2024, 17:39:24 »
A ja zawsze wracajac z Austrii mam mniejsze spalanie niż jadąc tam. Może to wynikac z tego że jednak zjeźdżamy z gór i auto lżejsze bo zarcie zjedzone i wypite ale jest to reguła. Nie wiem czy wynika z lepszej jakosci paliwa w Austrii czy nie.   
Z jakości paliwa żadnej różnicy nie widać, tylko położenie terenu.

Codziennie widzę jak Polacy bezsensownie gazują i hamują za 50 metrów. W Danii nikt tak nie jeździ!! NIKT

Nam daleko do Danii. Niestety nasi rodacy chcą pokazać co potrafią  :embarassed:

...zawsze byli, są i będą ludzie wierzący w teorie spiskowe. Jak pisałem, kiedyś dawno temu też widziałem różnicę, teraz żadnej.
A te 15% różnicy to już kompletne bajdy.

Dokładnie  :grin:

W RAVce rezerwa pojawiła mi się przy wskazaniach zasięgu 49 km (myślałem, że się pojawi dopiero przy 0 zasięgu). Dojeździłem paliwo do 3 km zasięgu i zatankowałem niecałe 49 litrów. Czyli być może te 30-40 km jeszcze bym spokojnie pojeździł.

Wystarczy kontrolka rezerwy i przejdź tryb B zrób reset i masz gwarancję do 50km

Test, do którego dałeś link, a który już kiedyś czytałem, mnie nie przekonuje, ponieważ ja poprawę w pracy silnika zauważam,  jak już napisałem ,po 2-3 tankowaniach, a nie po przejechaniu 250 km

To raczej w mercie zauważyłeś , bo w Toyocie nie ma żadnej różnicy. Może przejdziesz do nas? :grin:

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #78 dnia: 16 Czerwca 2024, 23:46:23 »
Dodatkowy bak to faktycznie już jakieś wieksze jaja. Brzmi conajmniej jakby ten egzemplarz ravki "wyszedl" jakoś inaczej i standardowy bak nie działa. No albo problem jest globalny i nasz kolega zostal wylosowany do testów nowego baku. Komicznie ;) Przecież wiadome w ASO byc powinno jakie dane przekazuje czujnik poziomu paliwa do kompa. To sie musi dać jakoś skalibrować no chyba że pływak faktycznie osiąga mechaniczne 0 gdy jeszcze jest 15 litrów paliwa. Ale czy taki błąd produkcyjny jest w ogóle możliwy??? Czekam z niecierpliwościa na dalszy ciąg.

Jeszcze jako pracownik ASO Lexusa była informacja że  na wiosnę 2024  będzie zmiana zbiornika paliwa,bo obecny w Lexusie RX450+ i jak się domyśleć RAV4 plugin tak samo NX   się zapada i jest wykonany ze złego materiału, który pod wpływem podciśnienia i ubytku paliwa zapada się zmniejszając jego objętość wynikiem czego dochodzi do złych wskazań czujnika poziomu paliwa.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #79 dnia: 17 Czerwca 2024, 00:05:38 »
Nawet mieliśmy klienta który zgłosił identyczny problem w NX450h+ , więc zaleciłem demontaż zbiornika paliwa i sprawdzenie fizycznie ile tak naprawdę zostało go w zbiorniku. Pojemnik do którego  znaliśmy resztę paliwa ma 20 l objętości....

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #80 dnia: 17 Czerwca 2024, 05:54:41 »
bo obecny w Lexusie RX450+ i jak się domyśleć RAV4 plugin tak samo NX się zapada i jest wykonany ze złego materiału, który pod wpływem podciśnienia i ubytku paliwa zapada się zmniejszając jego objętość wynikiem czego dochodzi do złych wskazań czujnika poziomu paliwa.

Nieźle. Ale w końcu jakieś sensowne wyjaśnienie gdzie może leżeć źródło problemu i dlaczego potrzebny jest nowy zbiornik i dlaczego trwa to tyle czasu.

Online SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #81 dnia: 17 Czerwca 2024, 11:32:56 »
Nieźle. Ale w końcu jakieś sensowne wyjaśnienie gdzie może leżeć źródło problemu i dlaczego potrzebny jest nowy zbiornik i dlaczego trwa to tyle czasu.

ale po co MI nowy zbiornik skoro sprawdziłem i wyjeździłem 53 litry? dopiero wyskoczył błąd złej pracy silnika  z tym że 250km na rezerwie czyli jest źle skalibrowane

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 17 Czerwca 2024, 11:50:57 »
ale po co MI nowy zbiornik skoro sprawdziłem i wyjeździłem 53 litry? dopiero wyskoczył błąd złej pracy silnika z tym że 250km na rezerwie czyli jest źle skalibrowane

Zgaduję sobie.
Jeśli zbiornik się deformuje to czujnik poziomu paliwa przekazuje błąd do systemu. Skoro producent nie przewidział możliwości kalibracji wskazań (a w normalnych warunkach pewnie nie ma takiej potrzeby, nikt nie zakłada przy projektowaniu, że zbiornik będzie się defromował a też te czujniki mają bardzo prostą budowę, zresztą jeśli czujnik ma już poziom "0" to jego konstrukcja uniemożliwia odczytanie jakichkolwiek wartości mniejszych niż "0" więc nie ma czego kalibrować) to jedyną możliwością jest usunięcie deformacji zbiornika. Czyli wymiana na nowy.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2024, 11:59:29 wysłana przez igorqq »

Online SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 17 Czerwca 2024, 11:59:28 »
Czyli czujnik musiałby być w innym miejscu niż zaciąg pompy

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 17 Czerwca 2024, 12:10:45 »
Czyli czujnik musiałby być w innym miejscu niż zaciąg pompy

Co rozumiesz przez w innym miejscu? Paliwo zaciągane jest z dołu pompy paliwa. Pływak jest wyżej. Jeśli zbiornik jest zdeformowany to może być tak, że dół pompy ("zaciąg") jest nadal blisko dna zbiornika, ale już sam poziom cieczy względem dna jest obniżony (bo np. rozlewa się szerzej). Nie wiemy jak dokładnie deformuje się zbiornik, ale to wyjaśnienienie dla mnie ma sens.

Online SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 17 Czerwca 2024, 12:22:10 »
gdyby mój zbiornik był zdeformowany to bym zużył tylko 40l+max 5l rezerwy
a nie 53

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 17 Czerwca 2024, 12:23:32 »
W momencie odkręcenia korka na stacji wraca do położenia pierwotnego.

Online SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 17 Czerwca 2024, 12:34:29 »
no i wszystko jasne
ale plastic fantastic   :shock:
i jeszcze dziady mi piszą, że zbiornik jest ok...ale do wymiany

Offline Wodnik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GR PLUG-IN
« Odpowiedź #88 dnia: 17 Czerwca 2024, 21:40:38 »
Ale z tego co kolega Bartek79 pisze to zbiornik zapada się do środka, a więc paliwa taki pojazd powinien zużyć jeszcze więcej niż w normalnych warunkach. Ponieważ objętość zbiornika się zmniejsza przez co podnosi się poziom pozostałego w nim paliwa i czujnik powinien wykrywać, że jeszcze jest więcej niż rezerwa. Po odkręceniu wlewu powinniśmy usłyszeć syczenie zaciąganego powietrza, powrót zbiornika do normalnego kształtu w efekcie spadek poziomu pozostałego paliwa poniżej pokazywanej wartości na liczniku przez co powinniście zatankować więcej paliwa a nie mniej. Hipoteza z zapadaniem się zbiornika do środka moim zdaniem nietrafiona.

Raczej odkształcenie powinno być w drugą stronę czyli rozdęcie zbiornika do takich wielkości, że poziom paliwa spada, a czujnik wykazuje, że jest już rezerwa, natomiast po odkręceniu wlewu wraca do normalnego kształtu przez co wchodzi mniej paliwa przy tankowaniu, bo tak naprawdę paliwo jeszcze jest.

Szczerze to nie chce mi się bardzo wierzyć w tak duże odkształcenie zbiornika (jakieś obejmy chyba tam są, przestrzeń na zbiornik), że ukrywa np. 5 l paliwa, panowie przecież to musiało by być ogromne odkształcenie.

Mam dla was propozycję u osób u których tak się dzieje i podejrzewają, że to jest przez odkształcenie.
Zróbcie bardzo prosty test, po takiej akcji, że pokazuje wam rezerwę i podejrzewacie to odkształcenie, otwórzcie wlew na chwilę, zamknijcie i zacznijcie jeździć i sprawdźcie czy poziom paliwa się podniósł, bo jeżeli faktycznie tak jest to po wpuszczeniu powietrza i powrocie jego do normalnego kształtu poziom paliwa powinien się podnieść jak to mówicie o te brakujące, przykładowe 5l.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 17 Czerwca 2024, 23:00:47 »
Ale z tego co kolega Bartek79 pisze to zbiornik zapada się do środka, a więc paliwa taki pojazd powinien zużyć jeszcze więcej niż w normalnych warunkach. Ponieważ objętość zbiornika się zmniejsza przez co podnosi się poziom pozostałego w nim paliwa

Nie wiemy JAK dokładnie zbiornik się deformuje. Wyciągasz wnioski zakładając bardzo konkretny sposób odkształcenia się zbiornika. Jeśli np. dno idzie do góry to w tym samym czasie boki mogą "rozłazić" się na zewnątrz - wtedy poziom paliwa może się obniżyć względem dna. Możliwe są też inne rodzaje odkształceń.

Szczerze to nie chce mi się bardzo wierzyć w tak duże odkształcenie zbiornika (jakieś obejmy chyba tam są, przestrzeń na zbiornik), że ukrywa np. 5 l paliwa, panowie przecież to musiało by być ogromne odkształcenie.

Znowu - zbyt daleko idące wnioski jak dla mnie. Podstawową informacją jakiej nam w tym konkretnym przypadku brakuje to o ile mm poziomu paliwa oznacza różnicę zasięgu ~150/200 km. Na tej podstawie, znając dokładne wymiary zbiornika, można by próbować oszacować jaka deformacja zbiornika mogłaby wywołać taki efekt i dopiero na tej podstawie można by określać czy jest to możliwe czy nie. Mimo wszystko mam wrażenie, że różnica poziomu paliwa w mm wcale nie musi być taka duża, ale to tylko moje wrażenie. Brakuje mi danych.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2024, 23:06:20 wysłana przez igorqq »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl