Autor Wątek: Nowy właściciel - co po zakupie?  (Przeczytany 2685 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aros86

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 polift
Nowy właściciel - co po zakupie?
« dnia: 13 Czerwca 2024, 22:35:12 »
Witam wszystkich!
Prawdopodobnie od soboty będę nowym właścicielem Aurisa 2 1,6 active 2018
Do tej pory jeździłem kilkoma samochodami, ostatnie 3 lata BMW E91.
Ponieważ chcę by auto służyło mi najlepiej proszę o kilka porad dla świeżaka od Toyoty
1. Auto ma 200tys przebiegu a nie mam informacji o wymianie rozrządu więc czy robić to na cito czy jeśli nie hałasuje i działa ładnie to można poczekać?
2. Ile pieniędzy szykować na wymianę rozrządu? Wiem że zależy to od wielu czynników, renomy warsztatu i lokalizacji ale tak plus/minus? W bmce było to bardzo kosztowne, trudne do robinia i mało który mechanik się tego podjąć, jak jest a Aurisem?
3. Auto z polskiego salonu więc raczej biednie wyposażony, szyby na korbelke z tyłu przeżyje ale brak tempomatu mnie przeraża. Czy da się go łatwo i w miarę tanio dołożyć? Czy to skomplikowana sprawa?
4. Jak już wspomniałem wcześniej wersja biedna więc radio też liche, widziałem na YouTube jak podmieniają na takie z ekranem dużym, polećcie jakieś sprawdzone modele które przeloze 1 do 1 i będę miał duży wyświetlacz?
5. Nie wiem jaki olej był do tej pory to jaki bezpiecznie zalać? Co proszę filtra i oleju zrobić po zakupie? Jakieś rady?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, lubię grzebać więc pewnie będę częstym gościem na forum.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
Odp: Nowy właściciel - co po zakupie?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwca 2024, 10:37:14 »
4. Jak już wspomniałem wcześniej wersja biedna więc radio też liche, widziałem na YouTube jak podmieniają na takie z ekranem dużym, polećcie jakieś sprawdzone modele które przeloze 1 do 1 i będę miał duży wyświetlacz?

To że radio będzie miało duży wyświetlacz nie oznacza że będzie grało lepiej.

5. Nie wiem jaki olej był do tej pory to jaki bezpiecznie zalać? Co proszę filtra i oleju zrobić po zakupie? Jakieś rady?

5W30 dobrej marki, np. olej Toyota. A co jeszcze zrobić po zakupie? Zagazować  :grin:

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2024, 10:59:00 »
Zagazować  :grin:
O to jest podstawa. Po 18 tyś km Ci się zwróci koszt instalacji. Choć przy tym przebiegu (200 tyś) radzę wcześniej posprawdzać czy wszystko działa jak należy na noPB.
1. Auto ma 200tys przebiegu a nie mam informacji o wymianie rozrządu więc czy robić to na cito czy jeśli nie hałasuje i działa ładnie to można poczekać?
Na pewno przy tym przebiegu warto tam zaglądnąć czy wszystko jest Ok. Toyota to nie BMW żeby się miało wszystko rozsypać ;-) W 1.6 jest wytrzymały łańcuch ale warto sprawdzić.

Auto z polskiego salonu więc raczej biednie wyposażony, szyby na korbelke z tyłu przeżyje ale brak tempomatu mnie przeraża. Czy da się go łatwo i w miarę tanio dołożyć? Czy to skomplikowana sprawa?
Z tempopmatem a raczej jego brakiem to chyba musisz się pogodzić. Marne szanse że w 1.6 active dołożysz to tylko dopinając manetkę. U mnie się nie udało a mam wersję premium ale może w roczniku 2018 jest lepiej. Tu masz cały temat:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=20573.msg810661#msg810661

Offline aros86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwca 2024, 12:05:13 »
Co do radia to wizualnie przeszkadza mi ten mały ekran z dziurą na USB, nawet jeśli nie będzie lepiej grać to chociaż będzie lepiej wyglądać...

A z tym rozrządem to jakaś magia czy raczej większość serwisów poradzi sobie? Jaki plus minus koszt mnie czeka?

Gazować nie muszę, mało jeżdżę, ale jednak trasa bez tempomatu to dramat, liczyłem na łatwe dołożenie... Tu mnie zmartwiło najbardziej

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Czerwca 2024, 13:33:23 »
Gazować nie muszę, mało jeżdżę, ale jednak trasa bez tempomatu to dramat, liczyłem na łatwe dołożenie... Tu mnie zmartwiło najbardziej

Kwestia przyzwyczajenia, na autostradach i 'S'-kach tempomat rzeczywiście bywa przydatny. Natomiast na pozostałych drogach sytuacja jest tak zmienna, że i tak na tempomacie za bardzo nie pojedziesz.

Offline aros86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Czerwca 2024, 13:37:29 »
3 razy w roku się bardzo przydaje... Droga do Chorwacji bez to będzie udręka... a i nad nasze morze jade cały czas autostradą więc też się przyda...

To jak z tym rozrządem? Nikt nie wymieniał? Mogą być koszty na priv jak ktoś się wstydzi ;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Czerwca 2024, 20:05:42 »
Nikt sie nie wstydzi. :) Mało kto rozrząd wymienia bo jest on bardzo trwały. Jak nie słychać to nie grzeb, wymienisz oryginał na jakąś chińszczyznę.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Czerwca 2024, 21:17:36 »
Jak nie słychać to nie grzeb

Dokładnie. Jeździć, obserwować, nie przejmować się.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Czerwca 2024, 07:57:23 »
muszę się wtrącić.
Jak założysz fabryczne radio Toyoty to faktycznie będzie grało słabo, teraz praktycznie wszystkie stacje z androidem mają lepsze końcówki mocy i mocniejsze, zawsze będzie grało lepiej od fabrycznego radia i to na standardowych głośnikach.
Tak samo tył będzie grał normalnie a nie połowę ciszej jak na fabrycznym radiu (o ile masz głośniki w tylnych drzwiach)
Tempomat? Kwestia szczęścia...
Ja mam 1.33 Active, tempomat dołożyłem bez dodatkowego kombinowania, podpiąłem i działa.
Tylne głośniki dołożyłem, jest wyprowadzenie w kostkach w słupkach między drzwiami.
Radio z androidem też założyłem, nawet nie ma co porównywać jakości dźwięku z oryginalnym...
Po prostu działaj ;) montuj tempomat, zmień radio i ciesz się autem

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Czerwca 2024, 20:19:58 »
Auto ma 200tys przebiegu a nie mam informacji o wymianie rozrządu więc czy robić to na cito czy jeśli nie hałasuje i działa ładnie to można poczekać?

Podobno rozrząd w tym silniku wytrzymuje do końca życia samochodu, tak do 400 tys. Jeśli poprzednik systematycznie wymieniał olej i nic nie hałasuje, to nie zawracaj se głowy rozrządem.

brak tempomatu mnie przeraża

Aż przeraża? A ja mam tempomat aktywny, adaptacyjny i już w ogóle go nie używam. Jest wygodny, fajny bajer, to fakt, bawiłem się nim przez pierwsze 1,5 roku ale teraz na ekspresówce, czy autostradzie wolę operować nogą. Auta jadące na tempomacie snują się jednostajnie, jak zombie, często bywają zawalidrogą przy wyprzedzaniu np. tirów. Operując nogą znacznie lepiej dostosowuję się do sytuacji na drodze. Zresztą co kto woli.

Nie wiem jaki olej był do tej pory to jaki bezpiecznie zalać? Co proszę filtra i oleju zrobić po zakupie?

Z olejem i filtrem to najmniejszy problem. W/g instrukcji, 0W 20 lub 5W 30 i po sprawie.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Czerwca 2024, 21:11:22 »
...co do tempomatu na polskich drogach to się zgadzam ( najczęściej dwa pasy gdzie na prawym tiry, a na lewym wolnoamerykanka).Za granicą zaś mocno się przydaje i sens wraca.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Czerwca 2024, 21:48:42 »
Wszystko zależy od zaawansowania i szybkości reakcji aktywnego tempomatu. A z tym bywa różnie, w zależności od koncernu. Ja używam w zasadzie cały czas.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Czerwca 2024, 23:32:13 »
Akurat ten w Toyocie działał całkiem dobrze. Nowego jeszcze nie testowałem, poza chwilowym sprawdzeniu jak włączyć (jeden przycisk i już).
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Czerwca 2024, 23:45:33 »
Auto ma 200tys przebiegu a nie mam informacji o wymianie rozrządu więc czy robić to na cito czy jeśli nie hałasuje i działa ładnie to można poczekać?
Tak, można czekać.
Ile pieniędzy szykować na wymianę rozrządu?
800-1200 (około) + rozrząd.
Jakieś rady?
Można wymienić pompe wody tak na wszelki wypadek.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Czerwca 2024, 08:04:01 »
1,6 active 2018
brak tempomatu mnie przeraża. Czy da się go łatwo i w miarę tanio dołożyć?
wersja biedna więc radio też liche
Zamiast się wkur..... na bieda wersję to poszukaj na rynku wersji lepiej wyposażonych - premium lub comfort z dołożonymi pakietami (najczęściej style) lub wersji prestige. Będziesz miał wszystko co potrzebne.
Nie wiem jaki olej był do tej pory to jaki bezpiecznie zalać?
Jeżeli jest to benzyna 1.6 to tylko 0W20. Wg instrukcji 5W30 można zastosować wyjątkowo i podczas następnej wymiany należy wrócić do 0W20.
Łańcucha nie ruszaj, jest jak pisali koledzy dożywotni, no chyba że zepsuty/rozciągnięty.
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl