Witam wszystkich!
Prawdopodobnie od soboty będę nowym właścicielem Aurisa 2 1,6 active 2018
Do tej pory jeździłem kilkoma samochodami, ostatnie 3 lata BMW E91.
Ponieważ chcę by auto służyło mi najlepiej proszę o kilka porad dla świeżaka od Toyoty
1. Auto ma 200tys przebiegu a nie mam informacji o wymianie rozrządu więc czy robić to na cito czy jeśli nie hałasuje i działa ładnie to można poczekać?
2. Ile pieniędzy szykować na wymianę rozrządu? Wiem że zależy to od wielu czynników, renomy warsztatu i lokalizacji ale tak plus/minus? W bmce było to bardzo kosztowne, trudne do robinia i mało który mechanik się tego podjąć, jak jest a Aurisem?
3. Auto z polskiego salonu więc raczej biednie wyposażony, szyby na korbelke z tyłu przeżyje ale brak tempomatu mnie przeraża. Czy da się go łatwo i w miarę tanio dołożyć? Czy to skomplikowana sprawa?
4. Jak już wspomniałem wcześniej wersja biedna więc radio też liche, widziałem na YouTube jak podmieniają na takie z ekranem dużym, polećcie jakieś sprawdzone modele które przeloze 1 do 1 i będę miał duży wyświetlacz?
5. Nie wiem jaki olej był do tej pory to jaki bezpiecznie zalać? Co proszę filtra i oleju zrobić po zakupie? Jakieś rady?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, lubię grzebać więc pewnie będę częstym gościem na forum.