Autor Wątek: upał - opadające lusterko wsteczne  (Przeczytany 1910 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
upał - opadające lusterko wsteczne
« dnia: 19 Czerwca 2024, 13:13:21 »
Mam problem jak w temacie, w lecie pod wpływem ciepła słonecznego lusterko wsteczne opada tak, że kolejnego dnia po wejściu do samochodu muszę korygować ustawienie. Serwis rozłożył ręce, gwarancja relax tego nie obejmuje. Ktoś miał z tym do czynienia, jakieś pomysły na fix?

KubaCamry

• Gość
Odp: upał - opadające lusterko wsteczne
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Czerwca 2024, 14:13:47 »
A tak pięknie miało być z tą gwarancją... masz pełen relax :)
Opada na kuli przy lusterku czy tej przy mocowaniu? Jak tej przy mocowaniu to powinieneś łatwo dostać się do śruby którą jak dokręcisz to będzie "ciężej" pracować.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Czerwca 2024, 14:23:01 »
Ciekawe. U mnie dla odmiany opór na kuli jest za duży i trudno się je ustawia. Ale tak jest od nowości, niezaleznie od temperatury.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Czerwca 2024, 16:19:43 »
Nie koryguj. W przyszłym tygodniu ma być chłodniej to wróci na swoje miejsce. Takie rzeczy tylko w made in Japan :).

pireus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Czerwca 2024, 17:15:14 »
w lecie pod wpływem ciepła słonecznego lusterko wsteczne opada tak, że kolejnego dnia po wejściu do samochodu muszę korygować ustawienie
Opada, bo i człowiekowi w tym upale wszystko opada.  :grin: Toyota utożsamia się ze swoim właścicielem  :grin:

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Czerwca 2024, 19:12:23 »
Opada na kuli przy lusterku czy tej przy mocowaniu? Jak tej przy mocowaniu to powinieneś łatwo dostać się do śruby którą jak dokręcisz to będzie "ciężej" pracować.
Tak, na kuli. Mam lusterko w wersji z cyfrowym wyświetlaczem, widzę to mocowanie na kuli ale śruby żadnej tam nie dostrzegłem. Tak w ogóle to jest to wszystko dosyć ciasno spasowane, lusterko ustawia się z wyraźnym oporem, nic nie lata. Tylko to powolne opadanie na słońcu...

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwca 2024, 23:34:04 »
U mnie też opada i nawet kiedyś miałem o to zapytać, ale chyba zapomniałem. Nie zauważyłem, czy jest to zależne od temperatury. Na pewno nie opada tak, że codziennie muszę korygować, ale co jakiś czas tak. Szczerze, to nawet nie jestem w stanie powiedzieć, czy robię to raz na tydzień, czy raz na miesiąc, musiałbym przyobserwować

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwca 2024, 07:12:31 »
U mnie nie zaobserwowałem opadania i jeszcze o takiej przypadłości nie czytałem. Czyli trzeba obserwować, ale jak lek...aso umywa ręce, to cóż zrobić...
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwca 2024, 11:47:20 »
U mnie też opada i nawet kiedyś miałem o to zapytać, ale chyba zapomniałem. Nie zauważyłem, czy jest to zależne od temperatury. Na pewno nie opada tak, że codziennie muszę korygować, ale co jakiś czas tak. Szczerze, to nawet nie jestem w stanie powiedzieć, czy robię to raz na tydzień, czy raz na miesiąc, musiałbym przyobserwować

U mnie też się to dzieje dokładnie tak jak Ty opisałeś. Raz na jakiś czas poprawiam i już nie zwracam na to uwagi.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Czerwca 2024, 11:24:45 »
U mnie również potwierdzam; co jakiś czas muszę poprawić to lusterko. Chodzi bardzo sztywno a i tak powoli opada.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Czerwca 2024, 06:19:22 »
Należy zdjąć plastikową osłonę, energicznym ruchem ku dołu szyby wysunąć ją z zatrzasków. Osłona jest dwuczęściowa, części się oddzielają. U dołu mechanizmu kulowego ukaże się śruba na gwiazdkę (torx), którą należy dokręcić.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Czerwca 2024, 09:39:52 »
No i mamy instrukcję. Co prawda mi akurat nie jest potrzebna. Nie zaobserwowałem tego zjawiska natomiast gdy czasami chcę je podregulować (jeździmy z żoną na zmianę) to uważąm że opór jest zdecydowanie za duży. Czy podkręcenie tej śruby nie spowoduje że będzie jeszcze gorzej? Strasznie niezrozumiałe to zjawisko. Z jednej strony samo opada, a z drugiej nie da się łatwo ustawić.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl