Autor Wątek: Auris I 1.4 D4D - P0101 + brak mocy  (Przeczytany 1788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AzureEndymion27

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Auris I
Auris I 1.4 D4D - P0101 + brak mocy
« dnia: 19 Czerwca 2024, 23:02:31 »
Cześć,

od około miesiąca zmagam się z problemem braku mocy w Aurisie I 1.4 D4D - gaz w podłogę, a obroty ledwo co rosną. Praktycznie jakbym jeździł muskając pedał gazu. Samochód da się rozpędzić do prędkości autostradowej, ale zajmuje to bardzo długo. Silnik pracuje aksamitnie, nie dusi się, nie szarpie, sprzęgło okej, turbosprężarka nie wydaje dziwnych dźwięków, zero dymienia, spalanie w normie. Zauważyłem że samochód ma tendencję do "męczenia się" - w trasie jak się jedzie długo przy wysokich obrotach, po zatrzymaniu silnik nie ma siły się rozpędzić - jest gorzej niż było. Dodatkowo po trasie na zimnym silniku miałem problem przez chwilę aby wkręcić powyżej 3500 obrotów. Po jeździe miejskiej gdzie jest więcej zmian biegów, przez chwilę bardziej żywo się wkręca w obroty, jednak w dalszym ciągu jest zdecydowanie coś nie tak. Historycznie zdarzało się dosłownie kilka razy że przy przekraczaniu 2200-2400 obrotów na 2 i 3 biegu występowało mikro szarpnięcie przez ułamek sekundy. Po jakimś czasie to samo zniknęło.

Do tego wszystkiego wyskakuje mi co około tydzień błąd P0101 czyli przepływomierz poza zakresem - zawsze podczas hamowania silnikiem i redukcji obrotów o około 1000-1500 obrotów. Przepływomierz wyczyściłem, wartości odczytywane na komputerze są "realne" więc sam przepływomierz powinien być sprawny. EGR czysty, nie znalazłem też przedmuchów do turbosprężarki. Silnik ogólnie zadbany, w przeszłości lane dodatki do czyszczenia common rail, wtryskiwaczy i CeraTec, paliwo głównie Verva. Przebieg 175k (oryginalny 100%).

Brakuje mi już pomysłów w którą stronę powinienem szukać problemu... Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki zanim pojadę do serwisu. Być może jeszcze uda mi się samemu coś tu podziałać.

Offline jacek37

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris I 1.4 D4D - P0101 + brak mocy
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipca 2025, 22:19:15 »
Czy rozwiązałeś problem. Mam identyczny

Offline AzureEndymion27

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Auris I
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lipca 2025, 11:14:36 »
Tak, przyczyną był przepływomierz. Popełniłem błąd przy diagnostyce, bo odczyt wartości z OBD wydawał się być poprawny przez co odrzuciłem ten scenariusz na samym początku, a komputer już pewnie jechał na symulowanej mapie dawki powietrza.

W każdym razie kupiona OEMowa przepływka i od razu wszystko wróciło do normy.

Offline dool

• Początkujący
  • Samochód:: Auris I
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lipca 2025, 15:20:08 »
Cześć. Podłączę się pod wątek, ponieważ od jakiegoś czasu zauważam spadek mocy w aucie. Tragedii nie ma ale auto jest ewidentnie słabsze, zwłaszcza na wzniesieniach. Zbiera się poprawnie dopiero od około 2000 w górę. Auta śmigało ładnie, aż do dnia kiedy zatkał się EGR, wywaliło check-engine, moc spadła drastycznie i pojawiła się chmura dymu. EGR został wyczyszczony - był mocno zasyfiony. Moc wróciła ale jednak nie do poziomu jak sprzed tej całej sytuacji.

Wyczyściłem przepływomierz ale zwróciłem uwagę, że blaszki znajdujące się wewnątrz nie udało się wyczyści dokładnie. Wyglądają jakby były skorodowane. Czy możecie rzucić fachowym okiem i stwierdzić czy przepływomierz powinienem spisać już na straty?
Zdjęcie przepływomierza po czyszczeniu.
https://photos.app.goo.gl/ZgLDDqgNKyK2ra7k6

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl