Autor Wątek: Witam wszystkich forumowiczów ! (F)  (Przeczytany 2911 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

arekstro

• Gość
Witam wszystkich forumowiczów ! (F)
« dnia: 02 Sierpnia 2005, 13:33:58 »
Witam serdecznie wszystkich użytkowników toyotek, a w szczególności carinek!

Jestem z Wrocka i jestem w posiadaniu toyoty cariny sedan 2.0 GLI (3S-FE) z 94 roku z przebiegiem 184kkm
w wyposażeniu "pełnym" oprócz skóry (pełnym co chyba jest możliwe w carinie z tego okresu).
Autko mam w posiadaniu od listopada 2004 roku (więc dosyć krótko). Jest to mój 4 samochów ( 3 japończyk, druga toyota   :-DD  pierwszy był oczywiście maluszek 126p).

Zanim kupiłem carine dużo czytałem po forach samochodowych w celu prawidłowej decyzji o wyborze auta.
Muszęprzyznać, że decyzjęo zakupie wybrałem po przeczytaniu wielu postów z tego forum - dzisiaj chyle przed Wami czoła   :modlitwa  . Dodam, że na uwadze miałem kilka marek (wszystkie japończyki, choć nie zawsze w Japoni składane   :cry:  ) - carina E, accord , primera no i może mazda 626.
Wybór padł na carine no i nie żałuję, ale ....

autko powoli doprowadzam do stanu jaki powinien być.
i tak:
- z racji czeronego koloru posiadała zmatowiały lakier (maska , dach , klapa- polerka lakieru)
  widać zdecydowaną poprawęi już nie kłuje w oczy, ale myślę, że jeszcze nad tym popracuję
 (może znacie konkretny tani warsztat, który to robi we wrocku - przydałoby sięna zimęzabezpieczyć to co
 już odratowane),
- niesprawny szyberdach (teraz już w dwóch płaszczyznach   :(    )
- ale klima nabita i sprawna   :D 
- wymieniłem rozrząd, rolki, płyny, świece, filtr powietrza, stabilizatory w zawieszeniu

i tak śmigam sobie od listopada zero problemów. Choć muszędodać, że obroty na wolnym biegu mam niestabilny (aha brak gazu w aucie).

od około 4 tygodni carina po przejechaniu kliku km (rozgrzaniu się) zgasła pierwszy raz   :asmiliecry 
sytuacja ta powtórzyła sięjeszcze 3 razy. Dodam, że po rozgrzaniu silnika nic sięnie dzieje, jest moc we wszystkich zakresach prędkości 0-170km/h.

I sedno sprawy. Wiem z waszych postów co to jest przepustnica i silniczek krokowy i co sięz tym robi, ale mam pytanie czy to może być przyczyną zgaśnięcia silnika. Aha 2 razy nie mogłem odpalić silnika dopiero po kilku minutach.
Jestem już umówiony na piątek na czyszczenie przepustnicy, silniczka i kilku tam jeszcze czujników.

A na koniec ile taka usługa kosztuje, może ktoś robił to w warsztacie ?
Ten co ma mi robić jest ok, szczegółowy i solidny (pewnie wszystko wyjmie i przeczyści) i twierdzi, że zajmie mu to 4-5 h roboty. Za robotęchce 250 zł. Czy warto ?

W innych warsztatach wołają sobie koło 80 zł. Czyżby czyścili tylko z zewnątrz ?

Czy to on taki dobry i przeczyści więcej niż ci za 80 zeta? Nie kumam. A może robi mnie w butelke.

I może jeszcze dwie uwagi - może komuś coś przyjdzie do głowy jakaś myśl.
Problemy zaczęły sięod dnia kiedy żona źle włączyła immobilizer i piłowała toyotke.Pewnie sięzalała, ale czy coś mogło paść ? Oczywiście immobilizer działa na oko okey, włącza zasilanie silnika i normalnie odpalam.

Komputer w serwisie (nie ASO, ale spece od toyot) wykazał błąd silniczka krokowego - niby komputer podaje w nim uszkodzenie. Czy silniczek nie może źle działać poprzez zabrudzenie lub niesprawność elementów, które z nim współpracują ? Innych błędów komp nie wykazał (choć na kompie byłem pół roku temu). Wskaźnik check engine nie wykazuje usterki.

To tyle jeszcze raz witam, no i sorki za długą wypowiedź, ale to tak na początek chciałem coś więcej napisać.
z góry dzięki za odpowiedzi (jak ktoś da radęto doczytać do końca).
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2008, 15:10:47 wysłana przez Janmor »

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpnia 2005, 17:25:36 »
Czyszczenie silnika krokowego i przepustnicy dokonalem sam - nie jest to trudne - jedynie mialem problem z odkreceniem srubek trzymajacych silniczek. 80 zl mozna zaoszczedzic ;)
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

k r z y s i e k

• Gość
Re: Witam wszystkich forumowiczów !
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sierpnia 2005, 19:36:34 »
Ja to zrobiłem samemu. Jest troche gimnastyki ale nie jest to jakaś skomplikowana sprawa.
Natomiast jest w tym wszystkim pewien problem, otóż ciężko jest odkręcić śrubki tak aby całkiem zdjąć silniczek. Do tego są one z jakiegoś badzewiastego metalu i łatwo jest uszkodzić je przy odkręcaniu. Jezeli mechanik bedzie niecierpliwy to moze to całkiem spierd.... i nawet ci o tym nie powie
Pewnym kompromisem jest odkręcenie przepustnicy z silniczkiem (do której jest przymocowany) i razem to wyczyścić ile sie da w takiej kopletacji, tak czy owak trzeba poodpicać większość gumowych rurek do prowadzących do przepustnicy a te od dołu podpięte są dosyć wkużające.
 LUB jest pewien uproszczony sposób który moze dać niezły efekt małym nakładem pracy.
Trzeba samemu zciągnąć TYLKO  ruręod filtra z przepustnicy i przed samą łopatką przepustnicy jest taki otworek pionowo w dół do silniczka. Trzeba zrobić paręzastrzyków z WD40 w ten otworek (mozna to powtórzyc paręrazy) po odpalenui silnik trochęsięchwilępulta bo w tym kanaliku powinno płynąc powietrze a jast płyn WD40. Po krótkim czasie jest ok. To jest metoda czyszczenia silniczka którą mozesz bez problemu zrobić samemu.
krzysiek

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Sierpnia 2005, 20:51:29 »
a ja ci gratuluje zakupu autka 8) z szyberdachem to pewnie będziesz miał troche kłopotów rzeby ko naprawić :cry: ja dałem rade i jestem z tego faktu bardzo happy :wink:
Pozdrowionka i niech ci panewki grają :twisted:  :twisted:  :twisted:

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Sierpnia 2005, 21:21:09 »
arekstro, jak będziesz chciał dobrego lakiernika, który naoprawde nie dużo bierze i bardzo dobrze robi daj znać!! pomalował już wiele autek z mojej mieścinki-trzebnicy, a maluje całe autko za 1000-1300zł, nie możliwe?? a jednak!! w tym jest wliczona polerka, mam paru znajomych, którzy u niego lakierowali, więc autka jeżdżą te ponad 3 latka a lakier lśni (możesz zmienić sobie kolor za podobne pieniążki)
Cytat: arekstro
na koniec ile taka usługa kosztuje, może ktoś robił to w warsztacie ?
Ten co ma mi robić jest ok, szczegółowy i solidny (pewnie wszystko wyjmie i przeczyści) i twierdzi, że zajmie mu to 4-5 h roboty. Za robotęchce 250 zł. Czy warto ?

za czyszczenie zdecydowanie za drogo!! jakie 4-5h!! zajmie ci to z 1-2h max przy bardzo spokojnej robocie, czyszczenie przepustnicy i przede wszystki zaworku w niej umiejscowionego

- niesprawny szyberdach (teraz już w dwóch płaszczyznach  )

może być wina samej kostki przy szyberku, podjedź do elektryka, powinien zaradzić

błąd silniczka kroowego nie musi sięrównać z jego wymianką może być równie dobrze na stykach elektryki coś nie halo

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Sierpnia 2005, 22:29:53 »
Cytat: k r z y s i e k
Ja to zrobiłem samemu. Jest troche gimnastyki ale nie jest to jakaś skomplikowana sprawa.
Natomiast jest w tym wszystkim pewien problem, otóż ciężko jest odkręcić śrubki tak aby całkiem zdjąć silniczek. Do tego są one z jakiegoś badzewiastego metalu i łatwo jest uszkodzić je przy odkręcaniu. Jezeli mechanik bedzie niecierpliwy to moze to całkiem spierd.... i nawet ci o tym nie powie

Fakt - łby srubek sa z miekkiego metalu i jeden mi sie obrobil przy odkrecaniu. Takim malym pilniczkiem musialem zrobic nowe naciecie na srubokret. Wiszac nad silnikiem trzeba wykonac 50 tys minimalnych ruchow prawo lewo ;) No ale sie udalo odkrecic.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

arekstro

• Gość
dziêkujê za podpowiedzi
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sierpnia 2005, 08:01:50 »
Dziękujęza podpowiedzi i sugestie.

Niestety nikt nie napisał czy zgaśnięcie silnika może być spowodowane właśnie brudną przepustnicą
i silniczka krokowego. Nie napisałem wcześniej, że obroty wahają siępomiędzy 700 - 1200 - więc
o zgaśnięciu nie powinno być mowy (chociaż na nierozgrzanym silniku obroty są stabilne - tylko czasami spadają do ok.600 - 650).

Czy należy coś jeszcze wziąć pod uwagę?

Co do czyszczenia to jeszcze sięzastanowiękto to zrobi, ale 250 zł to chyba na pewno za drogo.
No i napisaliście, że nie powinno to zająć 1-2 h max, a koleś mi twierdził, że 4-5 h.
Może on chce coś więcej czyścić, czy jest jeszcze coś co może być do czyszczenia związanego z
niestabilnymi obrotami ?

pozdrawiam

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Sierpnia 2005, 08:05:45 »
Niestety nikt nie napisał czy zgaśnięcie silnika może być spowodowane właśnie brudną przepustnicą
i silniczka krokowego. Nie napisałem wcześniej, że obroty wahają siępomiędzy 700 - 1200 - więc
o zgaśnięciu nie powinno być mowy (chociaż na nierozgrzanym silniku obroty są stabilne - tylko czasami spadają do ok.600 - 650).

Brudny silnik krokowy może być przyczyną falowania obrotów a w skrajnych przypadkach także gaśnięciem silnika. Odpowiada on za wolne obroty, a nie przepustnica. Jak jest brudny to może poprostu sięblokować i powodować to co w/w.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

arekstro

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Sierpnia 2005, 08:35:55 »
Kryspin,
Nie wiem co oznacza emotik jakim określiłeś mój punkt na temat marki TOYOTA, ale
uważam, że jest to ok marka.

dzięki za odpowiedź

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Sierpnia 2005, 08:39:13 »
Kryspin,
Nie wiem co oznacza emotik jakim określiłeś mój punkt na temat marki TOYOTA, ale
uważam, że jest to ok marka.

to taka zabawa klubowa  :D  :D
ten kto czyta wątek widzi sój nick na początku tego pytania  :D
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl