Autor Wątek: Automatyczny włącznik świateł mijania i pozycyjnych  (Przeczytany 3432 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
Automatyczny włącznik świateł mijania i pozycyjnych
« dnia: 11 Lipca 2024, 23:34:42 »
Mam verso która seryjnie nie miała automatycznie włączanych świateł (włącznik AUTO w manetce świateł), a poprzednie moje samochody albo to miały albo im to dorabiałem postanowiłem tej też to dorobić. Kupiłem manetkę z "auto" myśląc że może wystarczy tylko wymienić, niestety wiązka kabli nie ma takiego przewodu (jak na zdjęciu po lewej stronie). Trochę pomierzyłem i w najprostszej wersji wystarczy dołożyć przekaźnik którego styki będą łączyć przewód opisany jako masa (kolor biały z czarnym paskiem) z przewodem opisanym jako mijania (kolor niebieski), światła postojowe same się załączają po zwarciu świateł mijania. Do załączania (zasilanie przekaźnika na razie użyłem jako +12V przewodu z kostki stacyjki opisanej jako ACC, masą przekaźnika jest ten sam przewód masowy z przewodów manetki, czyli potrzebujemy najmniejszy możliwy przekaźnik na 12V i podłączamy do niego trzy przewody. Minusem tego rozwiązania jest to że światła zapalą się zaraz po przekręceniu stacyjki w pozycje ACC i są zapalone w trakcie odpalania samochodu. Zamówię sobie moduły przekaźnikowe za kilka złotych z opóźnieniem załączenia świateł lub wzrostem napięcia ładowania po odpaleniu samochodu aby przy odpaleniu dodatkowo nie obciążać akumulatora.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Automatyczny włącznik świateł mijania i pozycyjnych
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipca 2024, 23:36:31 »
Może ktoś dysponuje schematem elektrycznym toyoty verso EM2294E (taki numer figuruje do Verso) lub jakimś innym - szukałem i nie znalazłem, bo może na końcu wtyczki manetki od świateł wystarczy tylko zewrzeć brakujący przewód do masy aby uzyskać tryb AUTO, nie mogłem tego też zlokalizować.

Offline arkadi.sea

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipca 2024, 01:29:40 »
Tryb auto u mnie działa w zasadzie załączenia świateł mijania i rozłączania poprzez czujnik zmierzchowy. Żeby tak było w linie sterowania przekaźnikiem w szereg można by dać taki czujnik na 12v. Coś podobnego w załączeniu ale warto poszukać czegoś co można zamontować na podszybiu przed lusterkiem.

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

Offline arkadi.sea

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipca 2024, 01:36:11 »
Ten model ma mały łatwy do dyskretnego montażu sensor. Dedykowany do automatycznego załączania świateł.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lipca 2024, 23:53:30 »
Ja nie mam świateł LED i nie myślałem też ich montować bo spalanie jest prawie identyczne, a żarówki jak testowałem +50 do +150% to wytrzymywały 0d 3 do 6 m-c także jeżdżę na normalnych OSRAM standard i kilka lat wytrzymują i jakoś nie widzę dużej różnicy pomiędzy tymi wzmocnionymi.
Układ fajny ale dużo podłączania i wyciągania przewodów z instalacji, a potrzebuje prosty układ włączający mijania i postojowe po odpaleniu silnika jak to jest w manetce w trybie AUTO.

Offline arkadi.sea

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lipca 2024, 00:20:05 »
Ja nie mam świateł LED i nie myślałem też ich montować bo spalanie jest prawie identyczne, a żarówki jak testowałem +50 do +150% to wytrzymywały 0d 3 do 6 m-c także jeżdżę na normalnych OSRAM standard i kilka lat wytrzymują i jakoś nie widzę dużej różnicy pomiędzy tymi wzmocnionymi.
Układ fajny ale dużo podłączania i wyciągania przewodów z instalacji, a potrzebuje prosty układ włączający mijania i postojowe po odpaleniu silnika jak to jest w manetce w trybie AUTO.
Proszę bardzo. Wpinasz się w linię po stacyjce co będzie wyzwalało sterowaniem +12V lub masą do świateł.

Bezpiecznej jest wariant drugi wypiąć fabryczne przewody doprowadzające masę do świateł mijania oraz postojowych i je połączyć pod czerwone kable tego układu. Manetkę możesz zostawić na stale w pozycji świateł mijania a i tak będą włączane  dopiero po zapłonie i wyłączane jak silnik zgaśnie tak jak chciałeś.

Reszta kabli jak w opisie: pomarańczowy do +12V po stacyjce, biały i zielony do masy,  czarnych nie podłączasz.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lipca 2024, 22:51:04 »
Już pozamawiałem układy z ali, dam znać który najlepiej się sprawdzi, a chcę to zamontować pod stacyjką, taki jak wyżej układ może się tam nie zmieścić i niepotrzebnie są tam duże poczwórne przekaźniki, a wystarczy jeden mały w cenie 10 razy mniejszej.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lipca 2024, 00:22:54 »
Przyszły układziki z ali i nie ma idealnego zamiennika automatycznych świateł mijania jak jest to w wersji polskiej, chociaż po kilku próbach nie wiem czy jakikolwiek polski układ sprawdził by się w verso bo albo mi pada alternator albo czytałem na forum że w nowszych toyotach alternator inaczej działa niż normalnie i gdy nie ma potrzeby nie ładuje akumulatora dużym prądem tylko delikatnie podładowuje i napięcie wtedy nie przekracza 13,2V , a wszystkie polskie układy mają ustawione włączanie świateł powyżej 13,5V. Także zamontowałem układy, potestowałem i po odpaleniu napięcie ładowania było 13,8V i układ załączał światła i po kilku razach jak nie załączył pomierzyłem i było ładowanie na 13,2V , także na układzie zmieniłem na 13V i będę obserwował.

Układ który zastosowałem to : XH-M609 nadmiarowe napięcie 12V-36V moduł ładowarki ochrona baterii precyzyjnego płyta modułu ochrony podnapięciowej
https://pl.aliexpress.com/item/1005006375391903.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.10821c24FLtBQT&gatewayAdapt=glo2pol

tylko układ powyżej ustawionego napięcia i histerezy załącza napięcie na wyjściu +12V, a potrzebny jest minus , także można układ trochę przerobić lub dołożyć zwykły przekaźnik i całość nie przekroczyła 10zł.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lipca 2024, 09:58:32 »
Maher, gratuluję opracowania i wdrożenia skutecznego patentu.

W mojej RAV4 przy manetce w pozycji "0" świecą się mijania, pozycyjne i mocne podświetlenie zegarów. Czy to jest fabryczne rozwiązanie, czy ktoś dołożył jakiś patent?
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2024, 10:02:28 wysłana przez Obywatel1978 »

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lipca 2024, 20:31:15 »
W mojej RAV4 przy manetce w pozycji "0" świecą się mijania, pozycyjne i mocne podświetlenie zegarów. Czy to jest fabryczne rozwiązanie, czy ktoś dołożył jakiś patent

W pozycji "0" jak odpalisz silnik? jeżeli tak to pewnie jest dołożony automatyczny włącznik świateł. W e12 i w Verso jest regulacja podświetlania zegarów i można sobie jasność wyregulować,

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl