Autor Wątek: Q-SAFE ID can  (Przeczytany 12803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Q-SAFE ID can
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Października 2024, 13:17:03 »
Chr 2024 z 12" ekranem zegarów można ustawić margines pikania na 5km/h, myślę że w RAV4 wyposażone w te wskaźniki też jest to możliwe.
Niekoniecznie. Wbrew pozorom są różnice w SW do różnych modeli mimo identycznego interfejsu.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline westsajd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: .
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Października 2024, 13:57:41 »
Chr 2024 z 12" ekranem zegarów można ustawić margines pikania na 5km/h, myślę że w RAV4 wyposażone w te wskaźniki też jest to możliwe.
MY 24 nie można, jak rostomasz pisał.

Offline Klochu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 24
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Października 2024, 11:31:31 »
Po odpaleniu samochodu na wyświetlaczu pojawia się na 1sek ikonka RSA z przekreślonym głośniczkiem, i znika. Nic nie przeskakuje po okienkach. Kosztowało mnie to prawie łącznie 2k - brałem drugi breloczek to koszt około 250 zł
Montaż bezinwazyjny gdyż nic nie widać, jest to schowane i nic nie jest w kablach przecinane.
Tak mam 2 - BLE + Q SAFE.  Q-SAFE to tak naprawdę jest imobilajzer z funkcja zaprogramowania aby wyłączyć te komunikaty dźwiękowe.
Jak ktoś posiada już ten Q-SAFE i nie ma tej opcji to mogę powiedzieć jak się to robi :)
Hej w jakim mieście zakładałeś? Możliwe są nadal funkcje zdalne tj. klima itd?

Offline mazmarcin

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 MY'24 Exe
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Listopada 2024, 21:47:10 »
Hej,

Montowałem Q-SAFE id CAN u Romanowskich w Krakowie przy odbiorze RAV4 MY'24. Poniżej krótka opinia z mojej strony:

Plusy:
  • Immobilizer nie koliduje z funkcjami zdalnymi, można odpalić klimę/grzanie z aplikacji MyToyota.
  • Brelok/aplikacja są opcjonalne. Można też uruchomić auto poprzez wprowadzenie kombinacji przycisków/pedałów, przez co immobilizer działa jak kod PIN do auta, więc nawet jeśli ktoś wejdzie w posiadanie kompletu kluczy, auto nie ruszy (mój preferowany sposób).
  • Jest możliwość wyłączenia "pikania" przy przekroczeniu prędkości, chociaż nie działa to do końca tak jak bym chciał.

Minusy:
  • Co do "pikania": immobilizer umożliwia zmianę powiadomień o przekroczeniu prędkości na "tylko wizualne" na stałe (poprzez 3-krotne kliknięcie przycisku OK przy zmianie powiadomień na "tylko wizualne"), wtedy dalej jest pojedyncze piknięcie przy zmianie prędkości. System rozpoznawania znaków (RSA) non stop wariuje, i najchętniej po prostu całkowicie bym go wyłączył, niestety tego immobilizer nie wspiera.
  • Mam SEO CANi w innym aucie i wprowadzanie sekwencji przycisków działa dużo lepiej, mogę przyciski wciskać z dowolną prędkością. W RAV4 między każdym przyciskiem muszę odczekać około pół sekundy, inaczej kombinacja nie zostanie zaakceptowana. W ASO stwierdzili, że w jednych autach CAN działa szybciej, w innych wolniej, i tak ma być.
  • Wprowadzenie poprawnej sekwencji i rozbrojenie immobilizera sygnalizowane jest kontrolką świateł drogowych, która jest słabo widoczna. W SEO CANi jest to sygnalizowane światłami awaryjnymi, jest to dużo bardziej widoczne rozwiązanie.
  • Funkcja zapamiętania ustawień o przekroczeniu prędkości jest nieco ukryta, na początku ASO potwierdziło, że tak, jest taka funkcja, a potem przy wydaniu auta nabrali wody w usta, twierdząc, że to jest nielegalne, w samej instrukcji również nic nie ma. Finalnie informację jak to włączyć znalazłem na FB producenta: https://scontent-waw2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/453856475_995893745476711_798204108324970098_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=BA4ckcB61lsQ7kNvgEDxtj5&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-waw2-1.xx&_nc_gid=Af4qtttEEl3mK4QOpQsRDIh&oh=00_AYB9zH8ZJ-wTPB8f3SGhwgeG3mrWrW_VlLZVkxTaoWd4GA&oe=673855DA

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Listopada 2024, 09:40:19 »
immobilizer umożliwia zmianę powiadomień o przekroczeniu prędkości na "tylko wizualne" na stałe (poprzez 3-krotne kliknięcie przycisku OK przy zmianie powiadomień na "tylko wizualne"), wtedy dalej jest pojedyncze piknięcie przy zmianie prędkości
To drugie powiadomienie o zmianie ograniczenia również ustawiłem na "tylko wizualne" i nie ma już żadnego pikania. Natomiast w weekend zrobiłem aktualizację aplikacji z wersji 1.1.40 na 1.1.50 i centralka przestała widzieć mój telefon. Napisałem do ETS Polska co dalej mam zrobić, czy skasować telefon i sparować go na nowo (czyściłem pamięć cache). Na razie odpowiedzi brak.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2024, 09:43:58 wysłana przez Pablowski »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Listopada 2024, 14:01:59 »
A ja już przejechałem RAVką 72 tys km i wiem, że RSA bardzo nieprecyzyjnie rozpoznaje znaki - przykłady: nagminnie łapie ograniczenia z bocznych dróg zjazdowych z Ski lub autostrady, czasem rozpoznaje ograniczenia dotyczące masy maksymalnej przed wiaduktami jako ograniczenia prędkości, czasem łapie nawet naklejki z samochodów ciężarowych informujące o maksymalnych dopuszczalnych prędkościach, często nie czyta znaków informujących o terenie zabudowanym, itp. Pomocnik to marny, u mnie przynajmniej nic nie pika.

ps. jeśli znaków rozpoznanych jest kilka pod rząd to wyświetla jakby nałożone jeden na drugi, nie wiem czy można je jakoś przeglądać, bo widać tylko ostatni.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2024, 14:03:56 wysłana przez Markid »

Offline mazmarcin

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 MY'24 Exe
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Listopada 2024, 20:58:16 »
To drugie powiadomienie o zmianie ograniczenia również ustawiłem na "tylko wizualne" i nie ma już żadnego pikania.
Faktycznie, nie zauważyłem, że to też można wyłączyć bezpośrednio po wejściu w opcje RSA. Wyłączyłem (to akurat można zapamiętać) i zapadła cisza. Dzięki za tipa.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Listopada 2024, 11:19:54 »
Pojeździłem w miniony długi weekend trochę Hyudaiem i20 z wypozyczalni (Malta). Generalnie zrozumiałem co was tak wkurza. Tam ten pikacz był nie do zniesienia - upierdliwie głośny i w złych momentach. Dośc szybko opanowałem sekwencję wyłączania ale widze że problem wynika głównie z błędnego rozpoznawania znaków. W google widziałem np. 60km/h a pikacz pamiętał 30 sprzed kilkuset metrów. Dla porównania poprzedni wynajem - Merc E220 w UK rozpoznawał ograniczenia bezbłędnie - faktem jest że w UK te są stawiane bardzo często z powtórzeniami itp. Tego u nas czy na wspomnianej Malcie nie ma. W mecru nie było pikacza ale widziałem na desce że wszystko sie zgadza. Innego pikacza miałem w Portugalii w Clio - tamten zachowywał się tak dyskretnie że przez pół dnia wgl nie zwrócil mojej uwagi.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl