Autor Wątek: Yaris CROSS Executive FWD 130 KM e-CVT by Pluto  (Przeczytany 27793 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Yaris CROSS Executive FWD 130 KM e-CVT by Pluto
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Września 2024, 18:00:28 »
w większości jest on nie przydatny.
No bo on ma sens wyłącznie dla benzyny w manualu.
Dokładnie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #46 dnia: 26 Września 2024, 10:10:51 »
ja lubię widzieć jakie ma obroty. A na wykresie mocy się tracę lekko często nie wiem czy spalinowy wgl działa.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #47 dnia: 26 Września 2024, 10:30:21 »
Od tego masz kontrolkę EV żeby ocenić czy spalinowy działa. I tak nie masz wpływu na to jakie obroty zostaną na nim ustawione. A w przypadku skali "mocy" wiesz jaki masz jeszcze zapas np. przy wyprzedzaniu w trakcie jazdy pod górkę.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 26 Września 2024, 11:24:29 »
Nie wiem czy tak to działa, czy EV nie świeci się rownież jak działaja oba choć instrukcja mówi że tylko w elektrycznym. Ale pobawię się
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2024, 11:41:18 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Września 2024, 13:13:14 »
Wrzuć sobie widok przepływu energii i depnij do białego pola, zobaczysz że przepływ jest z baterii do silników a EV będzie wygaszone :)

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 26 Września 2024, 14:11:47 »
@Pluto

czy masz zamiar zabezpieczyć nowe auto antykorozyjnie? (podłoga), jakimś KROWNem chociaż?
pytam z ciekawości, bo wielu użytkowników nowych Toyot tak robi, jeśli oczywiście chcą pojeździć dłużej niż 3 lata

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #51 dnia: 26 Września 2024, 22:13:47 »
Tak w październiku jestem wstępnie umówiony na zabezpieczenie, aczkolwiek samochodami jeżdżę max. 3- 4 lata i mam wątpliwość czy to ma sens ?

Miałem kilka nowych Toyot i aut innych producentów i jakiś tragedii z korozją nie uświadczyłem w tym czasie. Dwa razy miałem lekkie ogniska korozji w Daci Duster i Renault Zoe ale serwis w ramach gwarancji wszystko ładnie zabezpieczył.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Września 2024, 06:31:00 »
Dla trzeciego właściciela ma sens, wspomni Cię na kanale w SKP na ósmym przeglądzie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Września 2024, 12:06:15 »
Też mam takie wrażenie, pewnie skończy się na ceramice i tyle  :grin:

P.S.
Tu przykładowe zdjęcie jak wyglądała korozja w moim 3,5 letnim Aurisie z 2016r. w dniu kiedy go sprzedawałem (zabezpieczenie antykorozyjne fabryczne) - naprawdę jak na Toyotę to nie wyglądało to źle.

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Września 2024, 13:35:26 »

"P.S.
Tu przykładowe zdjęcie jak wyglądała korozja w moim 3,5 letnim Aurisie z 2016r. w dniu kiedy go sprzedawałem (zabezpieczenie antykorozyjne fabryczne) - naprawdę jak na Toyotę to nie wyglądało to źle."

jak dla mnie, to wygląda to świetnie, zresztą w mojej obecnej C-HR (2019) poza drobnymi nalotami na śrubach z tyłu i na tylnym wahaczu (gdzie niegdzie na spawach jest nalot rudej ) - podłoga wygląda tak, jak u Ciebie.... jeśli chcesz po 3-4 latach zmienić to nawet się nie przejmuj jakimkolwiek zabezpieczeniem

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Września 2024, 13:42:35 »
Pluto - daj znać pls, gdy będziesz po jeździej autostradowej - interesuje mnie bardzo, jak wygląda to ulepszone względem przedlifta wyciszenie (głównie na trasie)...
miałeś wcześniej inne Toyoty - czy Twoim zdaniem w YC przy 140km/h jest porównywalnie z innymi Toyotami? głośniej, a może jednak ciszej?

gdzieś tam z tyłu głowy mam zakup polifta YC (obecnie C-HR polift), ale wyciszenie jest dla mnie ważną kwestią, nie chciałbym zamienić siekierki na kijek...

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Września 2024, 16:39:57 »
Ja i zabezpieczyłem antykorozyjnie i wyciszyłem a że robiłem samodzielnie to koszty niewielkie. Nawet jak nie pojeżdzę jakoś długo to bez problemu wówczas sprzedam a hałasu po prostu nie lubię.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Września 2024, 10:24:20 »
Yaris Cross nawet po lifcie przy dużych prędkościach np. 140 km/h jest autem głośnym. Jest zdecydowanie ciszej niż w zwykłej Yaris IV, ale jednak jednostka 3 cylindrowa brzmi inaczej niż silniki czterocylindrowe - w nowej CHR jest ciszej.
I nie pomogą tu dodatkowe kilogramy wygłuszenia bo np. od wibracji się nie ucieknie.
Do normalnej jazdy miejsko/podmiejskiej jest OK - ja wiedziałem co brałem i mnie to nie przeszkadza, a jak i trzeba do da się jechać nawet i 160 km/h tylko po co ?

Jak bym potrzebował ciszy to bym kupił auto elektryczne :)
Taki urok Crossa i już.

MÓJ BYD:

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Września 2024, 10:55:01 »
A mnie sie wydaje ze bazowo cross jest glosniejszy od normalnego yarisa. Glownie za sprawą hałasu z tylu. Ale mogę być nieobiektywny bo maly yaris był juz wyciszony jak kupilem crossa i polegalem tylko na pamieci. I teraz tez jak oba sa podobnie wyciszone (choć mały ma kilka rzeczy wiecej) cross jest glosniejszy wlasnie z tylu. niemniej jednak teraz naprawde juz są bardzo przyzwoite pod wzgledem halasu.
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2024, 10:59:15 wysłana przez marx50 »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Września 2024, 10:59:33 »
Pamietam jak wyciszylem przednie drzwi bylem w szoku jak zmienil sie kierunek dochodzącego do mnie halasu na tyl.Jak wyciszylem tyl dopiero zaczalem slyszec silnik. Ale najpiekniejsze jest jak zaczely sie zamykac drzwi bez tego blaszanego dzwieku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl