Autor Wątek: Konserwacja podwozia  (Przeczytany 18799 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: Konserwacja podwozia
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Września 2024, 17:56:34 »
Ogólnie stawiam na woski. Łączę 4 różne produkty, bo każdy ma inne właściwości.
Podobnie robiłem już inne Toyoty i wiem, że zdaje to egzamin.

Dzisiaj zeszło mi się prawie cały dzień na spód auta. Zostały mi jeszcze drzwi i klapy do zrobienia, ale to muszę poczekać aż przestanie padać i nie będzie tak wilgotno.

Mogę tylko napisać, że moja konserwacja kosztowała ok. 600zł wydane na środki. Plus ze 2 puszki, które już miałem z wcześniejszego auta. Pistolet ciśnieniowy miałem już wcześniej, więc nie musiałem go kupować.

Offline malfeusz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: c-hr
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Września 2024, 18:27:31 »
Koledzy dzięki za Wasz wkład w wątek. Tym bardziej jestem pewien, że ta konwerwacja ma sens. Stacja Konserwacja na YT robi kosmiczną robotę, naprawdę szacunek. Na pewno "garażowa" konserwacja nie będzie takiej samej jakości, ale trzeba wychodzić z założenia, że lepsza taka niż żadna. Już wiem, że na pewno trzeba temu poświęcić czas. Ciekaw jestem, czy ASO może się w jakiś sposób przyczepić do takiej konserwacji? Logika podpowiada że bezbarwny wosk raczej nie powinien im w niczym przeszkadzać... ktoś wie coś więcej w tym temacie? Jak oni się do tego odnoszą?

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Września 2024, 18:48:35 »
Jak oni się do tego odnoszą?
oni posyłają Toyoty nawet do robienia spodu na czarno, za co mnie obśmiano gdzieś w sąsiednim podobnym wątku

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Września 2024, 19:04:53 »
Nie ma nic złego w konserwacji na czarno. Nawet Bitex zda egzamin jeśli zostanie odpowiednio naniesiony na czystą powierzchnię.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Września 2024, 19:52:44 »
Ciekaw jestem, czy ASO może się w jakiś sposób przyczepić do takiej konserwacji?
Toyota TME napisali mi, że wosk zrobiony porządnie nie zmienia nic w gwarancji.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Września 2024, 20:06:53 »
@Obywatel1978 i @tato60plus to nie jest tak. Żaden bitex i inne mazidła (jakieś tam) nie dają zabezpieczenia antykorozyjnego na czym tak strasznie Wam zależy (mało znaków na tłumaczenie ale chodzi o skład chemiczny). Przy nowym aucie zdejmujesz to co przeszkadza, myjesz i zapodajesz wosk (suchy) który występuje w 3ech kolorach i zazwyczaj jest brany transparentny. Wosk jest suchy żeby się nie kleił syf z drogi. Ma gwarancję około 10lat. Przy nowych autach ceny zaczynają się od około 2k razem z profilami. ( w zależności od wielkości auta).
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2024, 20:12:09 wysłana przez ledziu »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Września 2024, 20:11:45 »
Opcja numer 2. Można zastosować masę gumową i potem wosk. Wtedy jest dozgonnie dla (miejmy nadzieje ;-)) auta.

Im dalej w czas (wiek auta) koszty rosną.

Gdyby można było tu normalnie wklejać foty to pokazałbym Wam moje auto które miało robiony wosk około 14lat temu a teraz miało ponowne woskowanie. Jest to rama busa więc widać wszystko z zewnątrz. Generalnie aktualnie poczyściłem stary wosk, wymyłem i auto wygląda znowu jak nowe.  I nie będę smarować czarnymi paciajami bo one są do czego innego i pełnią inne obowiązki.
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2024, 20:23:30 wysłana przez ledziu »

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Września 2024, 00:44:54 »
Żaden bitex i inne mazidła (jakieś tam) nie dają zabezpieczenia antykorozyjnego

Miałem dawno temu Malucha zabezpieczonego jako nowy Bitexem od razu w Polmozbycie i po nastu latach podłogę miał jak dzwon. Progi zgniły bo w profile nie został wpuszczony Fluidol, ale podłoga była zdrowa.

Nie przeczę, że dzisiaj są lepsze środki, ale poczciwy Bitex też robił robotę. Bez niego to te auta wtedy rdzewiały w oczach.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Września 2024, 07:33:17 »
Bitex chłonie wilgoć i tam gdzie ma się pojawić rdza to się pojawi a najgorsze jest to że dowiesz się o tym jak fotel wypadnie z podłogą. Do tego świadomy kupujący jak widzi bitex to od razu doszukuje się spisku.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Września 2024, 08:31:12 »
Bitex chłonie wilgoć
Ledziu, może najpierw przeczytaj charakterystykę tego preparatu to może nie będziesz wypisywał aż takich bzdur.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Września 2024, 09:36:44 »
Bitex + Fluidol to były dobre środki 40 lat temu - bo nie było innych.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Września 2024, 09:51:04 »
Dokładnie tak - bo nie było innych. Do tego jak już ich użyjesz to jak masz sprawdzić czy coś rdzewieje ?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Września 2024, 11:56:31 »
Owszem, co nie znaczy że należy pisać głupoty, że Bitex chłonie wilgoć. To tak jak z tą szkodą całkowitą, po której zostaje nówka sztuka nie śmigana  :grin: :grin: :grin:

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Września 2024, 12:20:33 »
@tato60plus to nie jest tak. Żaden bitex i inne mazidła (jakieś tam) nie dają zabezpieczenia antykorozyjnego
dlaczego piszesz do mnie o biteksie? Biteksem (chyba) miałem pomazanego malucha 35 lat temu i poloneza, nieco później. Teraz mam Tectyl 122A i Tectyl 506EH. Nie wiem, nie znam się, ale może podzielisz się swoją� opinią� na temat tych preparatów?

Offline sky83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Września 2024, 14:10:13 »
Oddałem niedawno półrocznego C-HR na konserwację podwozia i profili za pomocą środków firmy Noxudol. W Krakowie to koszt około 3000 zł netto.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl