Autor Wątek: Konserwacja podwozia  (Przeczytany 18845 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Konserwacja podwozia
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Września 2024, 09:12:23 »

Pireus,

Zalecają, ale gdy w lobby KROWNa czekałem na odbiór, to prawie wszyscy mówili, że re-aplikują po 2 latach (a nawet 3 latach), bo ten środek dość dobrze trzyma się na podwoziu. Oczywiście, zależy ile/gdzie się jeździ, wszystko z czasem się wypłukuje, ale osobiście aplikowałbym co 2-3 lata

pireus

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Września 2024, 09:22:58 »
Ok. a jak siedzisz w poczekalni do lekarza to też słuchasz zaleceń innych pacjentów, czy jednak lekarza? Dlatego jak się decydujesz na Krown, to lepiej ich słuchać, bo raczej to oni mają wiedzę jaka częstotliwość podania preparatu zabezpiecza samochód przed korozją.
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2024, 09:24:57 wysłana przez pireus »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Września 2024, 09:57:12 »
Co do KROWN'a. Aplikowałem to w jednym ze starszych samochodów.
- na plus to szybka aplikacja (kilka godzin), niekiedy wymaga nawierceń na które można się nie zgodzić.
- wymaga powtórzenia za rok - dają jakiś rabat, pewnie da radę więcej czasu jak samochód mało używany
- dość brudzący preparat po aplikacji jeszcze kilka dni skapuje warto na to zwrócić uwagę, w moim przypadku wypływał z profili po kilku miesiącach (ale mało ten samochód jeździ)
- na SKP mylony z wyciekiem oleju - ostrzegam diagnostów przed przeglądem

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Września 2024, 10:03:20 »
Obecnie zdecydowałem się na klasyczna konserwację, o ile będzie sens.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Września 2024, 10:46:25 »
U mnie ściągali wszystkie plastykowe osłony podłogi i aplikowali na podłogę, dodatkowo nie zdejmowali nadkoli, ale wsuwali w otwór pomiędzy nadkolem a blachą długą lancę i w ten sposób rozprowadzali KROWNa również pod nadkolami.

Zalecają wiercenie dziur, ale oczywiście jak masz otwory technologiczne aby dostać się głęboko do progów, to tego nie robią (na życzenie klienta).

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Września 2024, 10:47:02 »
Dodatkowo aplikują preparat do wszystkich otworów technologicznych w podłodze, za dodatkową opłatą są profile zamknięte (polecam), aby aplikować pod maskę akurat nic nie trzeba wiercić.

To wiercenie nie jest takie straszne, bo to akurat dobry sposób, aby preparat dostał się w profile zamknięte drzwii np...ale to jest opcja, na którą klient nie musi się godzić.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Września 2024, 10:52:17 »
Ok. a jak siedzisz w poczekalni do lekarza to też słuchasz zaleceń innych pacjentów, czy jednak lekarza?

Ok, a gdy siedzisz u dentysty, który ściąga Ci kamień z zębów i rekomenduje, aby za 6 miesięcy znów przyjść na ściąganie kamienia (a to sporo kosztuje) - to przychodzisz co 6 m-cy?
Czy przychodzisz raz na 1 - 1.5 roku , bo wiesz, że co 6 m-cy to zwykłe naciąganie klienta

pireus

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Września 2024, 11:00:50 »
rekomenduje, aby za 6 miesięcy znów przyjść na ściąganie kamienia (a to sporo kosztuje) - to przychodzisz co 6 m-cy?
Tak, przychodzę w/g zaleceń, sam jestem lekarzem i stosuję się do zaleceń innych lekarzy, i zapewniam Cię , że nie jest to naciąganie pacjenta. A osadzanie się kamienia jest indywidualną sprawą i zależy od wielu czynników, tak więc nie każdej osobie stomatolog proponuje przychodzić co 6 mies.
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2024, 11:05:38 wysłana przez pireus »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Września 2024, 11:05:49 »
U mnie ściągali wszystkie plastykowe osłony podłogi
O czymś takim w Krown to nie słyszałem i nie widziałem. Generalnie to podnośnik, mycie, suszenie , lanca i wypad bo czeka następny klient.
I nie jest to krytyka, po prostu jak w miarę tanio to szybko i mało dokładnie. Byłem, więcej nie pojadę i generalnie nie konserwuję, bo i tak samochód użytkuję max 5 lat.
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2024, 11:09:45 wysłana przez pireus »

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Września 2024, 12:58:40 »
Tutaj pokazane jak to robią:
https://www.youtube.com/watch?v=ykM6TFZhshY

od 6:50 minuty ktoś nagrał jak aplikują na rozebraną z osłon podłogę

generalnie, gdyby mieli pryskać bez uprzedniego zdemontowania plastykowych osłon to przecież mija się z celem

pireus

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Września 2024, 13:10:41 »
Tutaj pokazane jak to robią
Piękny film, oby był prawdziwy, bo jak ja u nich byłem to żadnych osłon nigdy nikomu nie zdejmowali, tylko w szczeliny nad nimi wsadzali lancę. Ale na ten temat to niech się wypowie ktoś,  kto niedawno robił u nich konserwację.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Września 2024, 13:14:04 »
Myślę, że od tego trzeba by zacząć, odwiedzając ich siedzibę, od pytania czy zdejmą osłony przed aplikacją, w przeciwnym razie - nie dziękuję, postoję

pireus

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 27 Września 2024, 13:18:48 »
Myślę, że od tego trzeba by zacząć, odwiedzając ich siedzibę, od pytania czy zdejmą osłony przed aplikacją, w przeciwnym razie - nie dziękuję, postoję
Masz rację

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Września 2024, 13:22:22 »
Wszystko zależy jak ktoś długo zamierza użytkować samochód.
Jeżeli 3-4 lata, to szkoda jakiejkolwiek fatygi w tym temacie.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Września 2024, 13:24:48 »
Wszystko zależy jak ktoś długo zamierza użytkować samochód.
Jeżeli 3-4 lata, to szkoda jakiejkolwiek fatygi w tym temacie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl