Autor Wątek: wymiana oleju w skrzyni biegow (F)  (Przeczytany 16292 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dziejo

• Toyot Leżący
  • *
wymiana oleju w skrzyni biegow (F)
« dnia: 04 Sierpnia 2005, 14:57:17 »
Ksiazka podaje ,ze nie nalezy wymieniac.Czy aby napewno ?

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Sierpnia 2005, 14:59:09 »
co 60kkm przy dynbamicznej jeździe lub co 80kkm powinno sięwymieniać, jeśli haczy przy redukcji z 3. na 2. bieg to polecam olej do autmata, pomógł
w każdej skrzyni trzeba olej wymieniać!!

Arogol

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sierpnia 2005, 16:12:49 »
http://www.carina-e.prv.pl/

zakładka przeglądy, punkt 2. Układ napędowy.

danielo

• Gość
Re: wymiana oleju w skrzyni biegow (F)
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpnia 2005, 11:23:45 »
Cytat: dziejo
Ksiazka podaje ,ze nie nalezy wymieniac.Czy aby napewno ?

ja wymienialem. w koncu przeciez to pracuje i mimo, ze to toyota, kiedys sie zuzyje. a lepiej wymienic olej za kilka zlotych niz pozniej meczyc sie ze skrzynia.

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Sierpnia 2005, 13:24:15 »
fakt książka podaje że sięnie wymienia tylko jest to tłumaczenie a nie książka serwisowa na zachodzie takie rzeczy wykonują w serwisie i pewnie dlatego nie ma tego w książce dla użytkowników. Sama wymiana jest prosta potrzebny jest tylko klucz o przekroju kwadratu do odkręcenia korka spustowego

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Sierpnia 2005, 00:07:29 »
ja byłem ostatnio na kontroli i po 180 tys mechanik powiedział ze nie warto gdyż wszystko pracuje jak należy

freestyler1013

• Gość
Odp: wymiana oleju w skrzyni biegow (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopada 2007, 19:43:04 »
Może ktoś lepiej opisać jak wymienić olej w skrzyni samemu? I na jaki najlepiej do zgrzytającej skrzyni? Podobno dobry jest do automatów? Czy to prawda? Pozdrawiam

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopada 2007, 21:39:19 »
Nie  wiem  jaki  masz  samochód (watek  rozpoczęty  od  takiego jak  mój).
A więc :
- ustalić  ilość  oleju  potrzebna  do  zalania (nie  pamiętam  ile, bo  robiłem  to przed 5-ciu laty),
- w skrzyni  są  dwa (a w zasadzie trzy - jeden  mały, kontrolny) korki : spustowy i wlewowy (spustowy  na  samym  dole - widoczny dosyć  niski  łeb  śruby; wlewowy  wyżej, ale taki sam  jak  spustowy),
- spuścić  olej (najlepiej  rozgrzany), mogą  być  odkręcone  oba  duże  korki,
- zalewać  nowy (często  oleje  skrzyniowe  mają  dodatkowe  rurki przy butelkach  aby  to  ułatwić); dobrze  jest  mieć odkręcony  korek kontrolny (mały, nieco  poniżej  wlewowego), jeśli  przez  kontrolny  zaczyna  wydobywać  się  olej to  kończymy,
Korkiem   kontrolnym  uzupełniamy stan  oleju  w  skrzyni (jeśli  jest  podejrzenie  o  jego  ubytku).

Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2007, 22:05:16 wysłana przez piasek101 »

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2007, 09:58:58 »
Może ktoś lepiej opisać jak wymienić olej w skrzyni samemu? I na jaki najlepiej do zgrzytającej skrzyni? Podobno dobry jest do automatów? Czy to prawda? Pozdrawiam

Ja zalałem Fuchs Renep. Syntetyk. Innych nie sprawdzałem więc ci nie powiem.

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopada 2007, 20:59:34 »
Witam . Ja mam w swojej 1,6 Castrola TAF-X 75W/90 syntetyk 0,5 l 34 zł i skrzynka chodzi jak zegarek . A wymienilem przy przebiegu 170 tys. bo jak piszesz to się zużywa mimo że to syntetyk . Jak będziesz spuszczał olej to sprawdz jego barwę bo lali również czerwony do automatów i lepiej niech taki pozostanie jeśli takowy masz . Castrol jest w kolorze żółtawym , przepracowany jest ciemnawy( kolor cherbaty ) . Pozdro .

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lipca 2008, 22:41:54 »
Siemanko, po przestudiowaniu postow na temat skrzyni i moich problemow z nia postanowilem za rada bardziej doswiadczonych posiadaczy wymienic w niej olej. Kupilem 3 litry fuscha supergear 80W-90. Chcialem to zrobic sam wiec prosilbym o pomoc w znalezieniu korka spustowego i od wlewu oleju do skrzyni(moze zdjecie? :grin:) I jakies porady jesli cos trzeba dokladnie zrobic. Silnik 3S-FE

Pozdro!

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lipca 2008, 09:28:31 »
...Chcialem to zrobic sam wiec prosilbym o pomoc w znalezieniu korka spustowego i od wlewu oleju do skrzyni(moze zdjecie? :grin:) I jakies porady jesli cos trzeba dokladnie zrobic. Silnik 3S-FE
Pisałem o tym wyżej; co jeszcze wyjaśnić ?

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lipca 2008, 16:29:05 »
Dzieki poszukam tych korkow i biore sie do roboty!! Sorry za nieuwage bardzo dobrze opisane <brawo>

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lipca 2008, 22:01:22 »
[...]Kupilem 3 litry fuscha supergear 80W-90.[...]

A dlaczego taki, a nie 75W90 jak się należy ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lipca 2008, 22:13:14 »
Poniewaz sznowne gremium po analizach napisalo ze gestszy nieweluje "ponoc" haczenie, szczegolnie trojki. Bylo duzo o tym, ze taki do automata troche pomaga, a dextrony maja wlasnie taka gestosc i lepkosc jak supergear Fuchsa. Zobaczymy... jutro wymieniam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl