Autor Wątek: Yaris Cross 130 KM CVT a zewnętrzna tempratura włączania się silnika spalinowego  (Przeczytany 4036 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kwazar

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
Mam ten sam. od miesiąca. Ze względu na powódź w moim rejonie nie było wiele okazji do przejażdżek.
Pamiętam, że przy temperaturze około 20 stopni C. sam. uruchamiał się z silnika EV.
Dzisiaj po 5 dniach garażowania i temp. 12 stopni w garażu uruchomił się z silnika spalinowego i trwało to dość długo.
Poziom naładowania silnika trakcyjnego był na poziomie 7 kresek.
Czytałem gdzieś wcześniej, że sam. najczęściej uruchamia się z sinika EV.
Przy okazji: czy naładowany akumulator trakcyjny zasili akumulator 12V w przypadku jego nadmiernego rozładowania?
YARIS CROSS HSD 5SUV 1,5VVT130H CVT EXECUTIVE

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Yaris Cross 130 KM CVT a zewnętrzna tempratura włączania się silnika spalinowego
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Października 2024, 17:21:23 »

Przy okazji: czy naładowany akumulator trakcyjny zasili akumulator 12V w przypadku jego nadmiernego rozładowania?

Nie w Toyocie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Yaris Cross 130 KM CVT a zewnętrzna tempratura włączania się silnika spalinowego
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Października 2024, 17:23:50 »
Silnik spalinowy pracowal aby plyn chlodzacy osiągnął temperaturę 40st.C a dodatkowo jeśli było włączone ogrzewanie to o 10st.C więcej.

Offline Griszka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Października 2024, 18:12:29 »
sam. najczęściej uruchamia się z sinika EV
Według mnie lepiej, żeby odpalił silnik spalinowy i rozprowadził olej na wolnych obrotach niż uruchomił się gwałtownie (przy np. prędkości 40 km/h) w sytuacji, gdy cały olej spłynął do miski. Szczególnie przy niskich temperaturach.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Października 2024, 20:10:04 »
rozprowadził olej na wolnych obrotach
I tak jak odpala na zimno to od razu 2 tys. więc +/- tyle ile w czasie spokojnej jazdy.
= to bez znaczenia
Obstawiam że dlatego właśnie tam jest 0w8, żeby sprawnie wszędzie dotarł jak jest zimno.

uruchomił się z silnika spalinowego i trwało to dość długo.
Odpalił żeby nagrzać kabinę
« Ostatnia zmiana: 06 Października 2024, 20:12:05 wysłana przez hindus »

Offline btn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: YC ComfortTech
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Października 2024, 10:36:00 »
Niestety wraz z temperaturami +/- 12 stopni spalinówka się coraz częściej będzie włączać a paliwko szybciej ubywać (szczególnie na bardzo krótkich trasach). Mam porównanie z tych samych krótkich tras w lecie a właśnie w takim okresie przejściowym. Różnica jest duża. Przy czym - to normalne przecież zjawisko.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Października 2024, 10:39:12 »
Plus jest taki, że w przeciwieństwie do "typowej" spalinówki, tu ten silnik ładuje przy okazji baterię, więc ta energia nie idzie tak całkiem na zmarnowanie.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Października 2024, 14:33:39 »
Nie w Toyocie.
Jak nie jak tak. Gdy tylko auto jest na "Ready" i pracuje inwerter a raczej jego cześć czyli step down zamieniający te 177 V na 14 V to ładuje sie mały aku gdy jest taka potrzeba.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Października 2024, 14:35:13 »
A wczoraj widziałem dziwną scenkę: koleś podpinał z jakiejś taxy kable rozruchowe do  aku pod kanapą, taksiarz poszedł gazować itp standardowa procedurka dla zwykłego auta. Mimo dostępnych wygodniejszych terminali pod maską bez rozbebeszania wnętrza i możliwości uruchomienia z przysłowiowego powerbanka a nie z kabli o przekroju ca 25 mm2 z przegazówą żeby dość prądu było. 
Miałem im nawet powiedzieć bo pewnie nie czaili bazy ale ostatnio tak wielu chamów spotkałem że gdy chcesz im pomóc traktują Cie jak intruza że sobie dałem spokój.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Października 2024, 15:16:34 »
Nie w Toyocie.
Jak nie jak tak. Gdy tylko auto jest na "Ready" i pracuje inwerter a raczej jego cześć czyli step down zamieniający te 177 V na 14 V to ładuje sie mały aku gdy jest taka potrzeba.
Ale zrozumiałeś pytanie? Jak zabraknie prądu *nie odpali, czy można wspomóc się "dużą" baterią  by odpalić auto. O to chodziło.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Października 2024, 15:57:23 »
W Hyundaiu jest np. taki przycisk

Z tego co się dowiedziałem, przy osiągnięciu krytycznie niskiego napięcia, bateria 12V jest odłączana od systemu. Ten przycisk chwilowo ją załącza co pozwala na uruchomienie całego systemu, start przetwornicy i rozpoczęcie ładowania.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Października 2024, 16:59:53 »
Ale zrozumiałeś pytanie? Jak zabraknie prądu *nie odpali, czy można wspomóc się "dużą" baterią  by odpalić auto. O to chodziło.
Pytanie nie tak brzmiało i można je rozumieć różnie.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Października 2024, 17:07:14 »
W Hyundaiu jest np. taki przycisk
Sprytne i sensowne ale też nie idealne.
W toyocie mamy tylko info o niskim stanie naładowania a zamiast tego mógłby byc cut off właśnie. Ale jak auto długo stoi i np w zimę to i odcięcie wszystkich obwodów nie pomoże i tak aku się samo rozładuje.  Osobiście, jak już kiedyś pisałem nie widzę problemu, gdybym miał takie sytuacje że auto długo nie jest używane i jest takie ryzyko ogarnąłbym sobie załączany backup w jedno popołudnie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Października 2024, 18:26:44 »
Poczytaj statystyki i nawet to forum, problem z rozładowanym aku w Toyocie jest ogromny.
Pomysł Koreańczyków jest super, bo chroni przed takimi problemami, choć bateria 12V litowo-polimerowa na tylko 15Ah.
Sam mam taki przycisk...

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Października 2024, 21:13:51 »

chroni przed takimi problemami
Przede wszystkim chroni przed uszkodzeniem akumulatora. Jedyna niedogodność to konieczność otwarcia auta "z klucza" ale niewiele więcej czasu trzeba w Toyocie żeby oprócz dostępu z pilota centralnego zamka stracić w ogóle możliwość uruchomienia samochodu. Szkoda że nic przy okazji tegorocznego liftu się nie pojawiło w tym temacie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl