Autor Wątek: Winter is comming!!! Jaki booster kupić?  (Przeczytany 9187 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
Odp: Winter is comming!!! Jaki booster kupić?
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Października 2024, 09:05:11 »
Ja wrzucam do koła zapasowego, jak kiedyś sprawdzałem to przez te blachy, koło i podłogę bagażnika jest tam sporo chłodniej niż w reszcie auta nie mówiąc np o schowku na okulary w którym jest jak w piekle i okulary trzeba studzić przed użyciem ;p

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Października 2024, 09:10:45 »
Jak zamierzasz otworzyć bagażnik kiedy akumulator 12V padnie na amen, że konieczne będzie otwarcie auta z kluczyka?

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Października 2024, 09:27:34 »
No tak "po prostu". Otwieram przednie drzwi, otwieram tylne, kładę fotele i sięgam do bagażnika. Pewnie że da się w lepszym miejscu ale... jak by mi się to faktycznie miało częściej przydawać to będę kombinował a póki co mam pomysł na alternatywne zasilanie kamerek samochodowych co powinno nieco odwieźć w czasie rozładowanie się aku 12v

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Października 2024, 10:09:11 »
A bagażnika przy padniętym aku nie da się po prostu otworzyć ręką używając trochę siły? Zdaje się w instrukcji jest podany sposób otwierania w takiej sytuacji.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Października 2024, 14:43:48 »
No tak "po prostu". Otwieram przednie drzwi, otwieram tylne, kładę fotele i sięgam do bagażnika. Pewnie że da się w lepszym miejscu ale... jak by mi się to faktycznie miało częściej przydawać to będę kombinował a póki co mam pomysł na alternatywne zasilanie kamerek samochodowych co powinno nieco odwieźć w czasie rozładowanie się aku 12v
Kolega widzę przygotowany i o to mi właśnie chodziło :)

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Października 2024, 11:26:24 »
Kiedyś nawet przećwiczyłem sytuację padnięcia baterii w pilocie z żoną w yarisie ;d tym bardziej że po zakupie z niewiedzy ze 4 miesiące jeździła z mrugającą ikonką kluczyka informującą o słabej baterii i wtedy jeszcze nie widziałem że można auto odpalić bez tej bateryjki przykładając kluczyk do przycisku START ;)

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Października 2024, 08:32:25 »
Podepnę się pod pytanie - czy orientuje się może ktoś czy te boostery opare o ultrakondensatory są w stanie podać napięcie potrzebne do uruchomienia układu hybrydowego po rozładowaniu 12V?
Np taki:
https://www.akumulatory24.pl/ideal-ultrastarter-700-p-1679.html

Wadą jest oczywiście to, że trzeba mieć skąd naładować przed każdym użyciem [czyli odpada sytuacja użycia gdzie zostawi się auto gdzieś na parkingu leśnym], zaletą jest to, że nie przechowuje energii więc w żadnej sytuacji nie dojdzie do samozapłonu.
Zastanawiam się jednak czy zadziała do uruchomienia hybrydy.
Z drugiej strony zastanawiam się też nad skutecznością tych toreb typu "LiPo Safe" - żeby w takiej przechowywać tradycyjny jump-starter.
Niby w awaryjnej sytuacji zawsze można zadzwonić po taksówkę żeby poratowali kablami i prądem, ale z drugiej strony są sytuacje gdzie się człowiekowi spieszy a dostępność taksówek jest ograniczona. No i pozostają kwestie typu jesienny wypad w góry - rozładowany aku po powrocie z całodniowej wędrówki to może być mało przyjemna niespodzianka.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Października 2024, 09:46:36 »
Z opisu wynika, że to urządzenie można podłączyć do rozładowanego akumulatora o napięciu powyżej 5V i prawdopodobnie poprzez przetwornicę napięcia kondensatory naładowane zostaną do 12V co umożliwi rozruch auta. Sprytne rozwiązanie bo nawet dawca prądu niepotrzebny.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Października 2024, 12:34:54 »
Z opisu wynika, że to urządzenie można podłączyć do rozładowanego akumulatora o napięciu powyżej 5V i prawdopodobnie poprzez przetwornicę napięcia kondensatory naładowane zostaną do 12V co umożliwi rozruch auta. Sprytne rozwiązanie bo nawet dawca prądu niepotrzebny.

Pytanie czy układ hybrydowy na tym ruszy... z tego co ludzie pisali w różnych miejsach to nie wszystkie boostery pozwalają im wystartować układ hybrydowy. Szczególnie przy mocno rozładowanym 12V. Tam niby piszą, że jest tryb "bypass" który pozwala na rozruch przy całkiem rozładowanym akumulatorze, ale zastanawiam się jak to generalnie działa. Mam tutaj braki wiedzy. Jeśli na zwykłym boosterze napięcie przy głęboko rozładowanym aku siada tak bardzo, że nie jest w stanie uruchomić układu hybrydowego to jak w tym ustrojstwie działa ten tryb "bypass"... i czy zadziała z hybrydą...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Października 2024, 15:35:45 »
Tryb bypass polega na odłączeniu klemy akumulatora 12V aby nie pobierał on prądu z urządzenia rozruchowego. Jest to opisane w instrukcji do tego urzadzenia

Offline topoll

• Toyot Spamer
Winter is comming!!! Jaki booster kupić?
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Października 2024, 15:41:05 »
Ten podany przez Ciebie opis dotyczy boosterów opartych o ultrakondensator a nie wszystkich.
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2024, 15:57:02 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Października 2024, 17:01:11 »
Napisałem przecież, że dotyczy TEGO urządzenia.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #57 dnia: 27 Października 2024, 18:45:42 »
 Gdybym miał jeszcze myśleć czy taki booster naładuje się od padniętego akumulatora to chyba bym zwariował do reszty. Producent zafundował użytkownikom niezłą maniane po czym umywa ręce. Te boostery to Toyota powinna dawać za free, tyle tylko, że w Lexusie byłby jeszcze wiekszy ubaw i niedowierzanie przy odbiorze nowego auta...
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2024, 18:48:25 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Października 2024, 19:47:40 »
Napisałem przecież, że dotyczy TEGO urządzenia.
Napisałem dla doprecyzowania - nie wszyscy ogarniają pisany…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Października 2024, 22:57:53 »
Producent zafundował użytkownikom niezłą maniane po czym umywa ręce.

To fakt - tylko niestety dość trudno zagłosować portfelem i kupić co innego bo wszędzie są jakieś problemy i ostatecznie człowiek wydaje furę kasy zawsze decydując się na jakiś kompromis.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl