Autor Wątek: RAV4 AWD-i - opinie  (Przeczytany 6626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline japanKam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe AWDi
RAV4 AWD-i - opinie
« dnia: 18 Października 2024, 12:33:14 »
Jakie macie opinie na temat napędu AWD-i w zimie na zaśnieżonych górskich drogach? Spotkałem się z dwiema skrajnymi opiniami, a na swoją RAV4 jeszcze czekam :-)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: RAV4 AWD-i - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2024, 13:11:53 »
Nie miałem okazji jechać w warunkach gdzie FWD bez łańcuchów nie da rady ale widziałem na podjeździe, że kumpel corollą trochę walczył. Nosiło mu przód natomiast ja z AWD-i po prostu wyjechałem jakby nigdy nic. Widać też przy ruszaniu na płaskiej ale pokrytej śniegiem drodze, że AWD-i rusza normalnie, a w FWD trzeba pilnować się z gazem bo zrywa przyczepność. To jest potężna różnica czy tylne koła robią tylko opór czy popychają auto do góry. Tak więc jeśli się wahasz czy FWD czy AWD-i to na pewno to drugie. Jeśli wahasz się Rav4 AWD-i czy inne AWD/4x4 to się nie wypowiem. Nie mam porównania.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2024, 13:13:13 »
Tu masz filmik jak gosciu wyjeżdża pod domek w górach. FWD by nie wyjechał na 100%. AWD-i tez mu nie idzie zbyt łatwo ale IMHO ma złą technikę.
https://www.youtube.com/watch?v=-H4STVXVZlU
A tu robi za pług ;) : https://www.youtube.com/watch?v=JpeB0QBKKdA
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2024, 13:26:27 »
Jakie macie opinie na temat napędu AWD-i w zimie na zaśnieżonych górskich drogach? Spotkałem się z dwiema skrajnymi opiniami, a na swoją RAV4 jeszcze czekam :-)

jakimi opiniami, ze FWD sobie radzi lepiej? :)

4x4 kosztuje dyszke przy finalnym koszcie przekraczajacym 200tys. Naprawde nie wiem z jakiego wzoru ludzie wychodza kupujac wersje z napedem na przod.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2024, 13:42:11 »
Ja już przy poprzedniej Ravce miałem porównanie zimą ruszając spod świateł na pochyłości. Samochody bez napędu na 4 koła nie mogły ruszyć, a ja spokojnie przejeżdżałem skrzyżowanie bez większego uślizgu. A w tej jest jeszcze lepiej. Wydaje się, że tył szybciej reaguje niż w dieslu.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Października 2024, 13:47:51 »
AWD-i z definicji rusza z czterech kół. Dołącza tylną oś na mocniejszych zakrętach, ślimakach na autostradach itp. Pomijając juz ruszanie pod górę daje to lepszą trakcję w zakrętach i generalnie wiekszy komfort jazdy gdy ślisko. A wzór z którego wychodzi zakup FWD.... "nie jeżdżę w górach", "zawsze radziłem sobie w FWD" czy "duże koła i prześwit to i bez AWD da radę" . To ostatnie to moje gdy kupowałem Tucsona FWD. Tylko tam to było +12kzł przy cenie 89kzł za FWD. Trochę większa proporcjponalnie dopłata. A i tak płułem sobie w brodę zakładając łańcuchy....
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Października 2024, 14:02:14 »
A wzór z którego wychodzi zakup FWD.... "nie jeżdżę w górach", "zawsze radziłem sobie w FWD" czy "duże koła i prześwit to i bez AWD da radę"

No tak :) Brakuje jeszcze, ze pali 0.342l/100km wiecej.

Offline japanKam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe AWDi
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Października 2024, 18:04:49 »

jakimi opiniami, ze FWD sobie radzi lepiej? :)

4x4 kosztuje dyszke przy finalnym koszcie przekraczajacym 200tys. Naprawde nie wiem z jakiego wzoru ludzie wychodza kupujac wersje z napedem na przod.

Że to udawane 4x4 i ze słabo daje radę. Takie pseudo rozwiązanie. Że jedynie to w grę wchodzi mechaniczne przekazanie napędu na tył ;-)

Zamówiona mam właśnie z AWDi ale nie mogę się doczekać dostawy ;-)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Października 2024, 21:17:44 »
Mieszkam w górach i zimą korzystam po zaśnieżonych stromych zadupiach. Jak dla mnie RAV4 AWDi wchodzi jak ratrak i nic mi więcej nie trzeba. Bez łańcuchów na zimówkach bez problemu. 

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Października 2024, 21:19:45 »
Największym mankamentem jest "złącze wstydu" do silnika elektrycznego tylnej osi. N-ta z kolei poprawka modyfikacji x-tej zmiany projektu przez producenta a gnije dalej... . Poza tym bardzo przyzwoicie, polecam jak Przedmówcy ;)

P. S. Do końca gwarancji wytrzyma
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2024, 21:23:32 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Października 2024, 21:31:33 »
Tak. Dzięki info z tego forum moje złącze samemu zabezpieczyłem i to bardzo intensywnie, bo jest dla mnie bardzo ważne. Nie chce mi się bujać z wymianami wiązki, auto ma przejeździć bez problemu 8..10 lat i tak się stanie.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Października 2024, 21:58:29 »
Ostatnio się zrobiło sporo chłodniej i mokro, w poprzednim aucie z fwd musiałem brać na to poprawkę wbijając się do ruchu z podporządkowanej, w ravce czuję że przód się uślizguje ale auto ciągnie solidnie i w max 3 sekundy nabiera prędkości auta za którym wyskoczyłem. Trochę irytuje jedynie ok 0,5s zwłoka na pedał gazu ale jest to przewidywalne i do przyzwyczajenia.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Października 2024, 02:10:52 »
Przełącz na "Sport" - reakcja jest od razu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline golonez

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Października 2024, 09:07:15 »
Największym mankamentem jest "złącze wstydu" do silnika elektrycznego tylnej osi. N-ta z kolei poprawka modyfikacji x-tej zmiany projektu przez producenta a gnije dalej... . Poza tym bardzo przyzwoicie, polecam jak Przedmówcy ;)

P. S. Do końca gwarancji wytrzyma
Właśnie to spowodowało że zdecydowałem się na fwd. Chciałem samochód w którym nie muszę się martwić o gnijące przewody a w terenie nie jeżdżę. Teraz jednak bralbym 4wd, bo fwd na mokrym mieli kołami przy dynamicznym ruszaniu i trzeba uważać na zatłoczonych skrzyżowaniach. Więcej tego błędu nie popełnię:)

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Października 2024, 09:21:36 »
Teraz jednak bralbym 4wd, bo fwd na mokrym mieli kołami przy dynamicznym ruszaniu i trzeba uważać na zatłoczonych skrzyżowaniach. Więcej tego błędu nie popełnię:)

Eetam niepotrzebnie przestraszyłeś się internetu :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl