Autor Wątek: Comfort, a Style  (Przeczytany 21780 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lobos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8 Style
Odp: Comfort, a Style
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Stycznia 2025, 08:46:19 »
Wystarczy ją porównać np. z wersją Tokyo edition i chyba każdy zauważy, że to 2 różne samochody,

Niech każdy bierze to co mu pasuje. Tokyo edyszon to też dalej ta sama C-HR wyciszona gorzej niż mój stary citroen z dieslem z 2016, czy nawet (przy niektórych prędkościach) fiat 500, którego u mnie CHRka zastąpiła (!). Boczki drzwi tylnych dalej są wykonane z przetopionego toy-toya, dalej chyba brak w niej podłokietnika z tyłu, klapa tylna dalej ma centymetrowe szpary, a myjka ciśnieniowa dalej pewnie jest wstanie podwijać uszczelki na dachu. itp itd. To wszystko za niemal 200k...

Wg. mnie sensowność tego auta kończy się na wersji style/executive. Wyżej to już chyba warto rozważyć coś wykonanego bardziej dbale.
Też uważam, że Style jest najsensowniejszą opcją. Choć powinna być w cenie Comforta. Już te grzane fotele i kierda to do przeżycia, ale żeby w podstawie nawet lusterka się nie składały? Czy trzeba było dopłacać do czujników parkowania i robić jakieś kombinacje? Wiem, zaraz ktoś napisze, że warto dać 2K niż dopłacać 30k do Style, ale chodzi mi o to, że odjęli w Comforcie takie podstawowe rzeczy, które nie kosztują i nie robią absolutnie z auta premium. Ładowarka indukcyjna. No niby może komuś starszemu nie potrzebna, ale ogólnie każdy powinien to mieć w podstawie! Z drugiej strony właśnie na tym to polega… jest katalog i masz wybór. Sam wybierając 1.8 Style myślałem czy nie dopłacić tych „tylko” 8k do 2.0? Czy kolejnych 8k do Executive? No i tak się koło zamyka. Dochodzimy do full wersji za 2 stówy ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Stycznia 2025, 09:59:52 »
Może głupie pytanie ale te składane elektrycznie lusterka do czego się przydają? Pytam bo przejechałem w swoim życiu blisko milion kilometrów i w żadnym aucie nie miałem elektrycznie składanych lusterek. W obecnym i kilku poprzednich autach mogę lusterka złożyć ręcznie ale zrobiłem to raz czy dwa mijając się z autem z przeciwka na wąskiej, osiedlowej uliczce.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Stycznia 2025, 10:37:42 »
Może głupie pytanie ale te składane elektrycznie lusterka do czego się przydają?
W ciągu ponad 40 lat Corolla jest pierwszym moim autem ze składanymi elektrycznie lusterkami. Nigdy nie odczułem potrzeby posiadania tej funkcji, ale że już jest na wyposażeniu, to korzystam do stwierdzenia z daleka, czy zamknąłem samochód (mam nastawione składanie przy zamknięciu)
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2025, 10:47:09 wysłana przez Jacek_63 »

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Stycznia 2025, 10:59:47 »
Dla mnie osobiście za duży przestrzał cenowy między Comfort a Style 30k. Za co.?  Przy CHR I nie było takiego walnięcia cenowego.
Może troszkę zdenerwuje kolegów co posiadają CHR II za co przepraszam i nie jest to zamierzone wywołanie g.... burzy.
Osobiście posiadam CHR I i miałem okazję pojeździć przez weekend CHR II jak byłem na etapie wyboru nowego auta i dla mnie jest nie warta tej ceny. 150k. Czujniki w porównaniu z CHR I są beznadziejne. Mam miejsce w garażu podziemnym i aby zaparkować to muszę najpierw przytulić się do ściany na ok 40cm, podjechać do filara na ok 30cm i wycofać do miejsca parkingowego i robiąc to CHR II trzeba stopery do uszu wkładać bo czujniki szaleją. W CHR I czujnik chwyta tylko filar. To samo system rozpoznawania znaków. Tym autem jedziesz i co chwilę coś pika. Staniesz w korku za blisko auta i pika, jedziesz uliczką osiedlową wzdłuż zaparkowanych aut i pika, jedziesz wzdłuż żywopłotu lub płotu w odległości 40/50cm i pika. Oczywiście w CHR I też pika ale nie jest to takie uciążliwe. Jedyny plus to jak żona jechała to co chwila słyszałem CO TO, CO TO, ( od razu nasunął się klasyk kina '' ŻYCIE'' )
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2025, 11:44:21 wysłana przez ostry2407 »

Offline lobos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Stycznia 2025, 11:37:56 »
Może głupie pytanie ale te składane elektrycznie lusterka do czego się przydają? Pytam bo przejechałem w swoim życiu blisko milion kilometrów i w żadnym aucie nie miałem elektrycznie składanych lusterek. W obecnym i kilku poprzednich autach mogę lusterka złożyć ręcznie ale zrobiłem to raz czy dwa mijając się z autem z przeciwka na wąskiej, osiedlowej uliczce.
Jasne, że to nie jest jakaś mega użytkowa funkcja. Chodzi mi o to, że skoro wszędzie są składane to w Toyocie powinno to być w standardzie a nie w wyższej wersji wyposażenia. Mnie też nie jest to jakoś specjalnie potrzebne choć mając na uwadze nasze ciasne parkingi to niech już będzie złożone ;)

Offline lobos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Stycznia 2025, 11:44:06 »
Dla mnie osobiście za duży przestrzał cenowy między Comfort a Style 30k. Za co.?  Przy CHR I nie było takiego walnięcia cenowego.
Może troszkę zdenerwuje kolegów co posiadają CHR II za co przepraszam i nie jest to zamierzone wywołanie g.... burzy.
Osobiście posiadam CHR I i miałem okazję pojeździć przez weekend CHR II jak byłem na etapie wyboru nowego auta i dla mnie jest nie warta tej ceny. 150k. Czujniki w porównaniu z CHR I są beznadziejne. Mam miejsce w garażu podziemnym i aby zaparkować to muszę najpierw przytulić się do ściany na ok 40cm, podjechać do filara na ok 30cm i wycofać do miejsca parkingowego i robiąc to CHR II trzeba stopery do uszu wkładać bo czujniki szaleją. W CHR I czujnik chwyta tylko filar. To samo system rozpoznawania znaków. Tym autem jedziesz i co chwilę coś pika. Staniesz w korku za blisko auta i pika. Oczywiście w CHR I też pika ale nie jest to takie uciążliwe. Jedyny plus to jak żona jechała to co chwila słyszałem CO TO, CO TO, ( od razu nasunął się klasyk kina '' ŻYCIE'' )
Zgadzam się, że przeskok cenowy jest zbyt duży i Style nie jest warta 150 tysięcy. Jednak jeśli wybrałem ten model to stwierdziłem, że dopłacę bo znam siebie i wiem, że byłbym niezadowolony kupując Comfort i decydując się na jego braki.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #51 dnia: 06 Stycznia 2025, 11:48:09 »
Tak oczywiście. Sam jakbym stał przed dylematem to brałbym Style. Chodzi o sam fakt różnicy cenowej między Comfort i Style. W innych modelach Toyoty nie jest on aż tak duży. Brałem CC Style i nie było takiej drastycznej różnicy

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Stycznia 2025, 12:05:34 »
W RAV4 różnica między Comfort a Selection to 22 tysiące.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #53 dnia: 06 Stycznia 2025, 12:18:25 »
Różnica 30kpln była, bo Toyota zrobiła promocję na jeden poziom wyposażenia-Comfort.
Poza promocją różnica spada do 17kpln i już nie jest tak drastyczna.

Co do wyboru wersji-nie można oceniać cudzych wyborów. Producent daje możliwośc dobrania wersji do oczekiwań i finansów i każdy sam decyduje co kupuje.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Stycznia 2025, 12:19:40 »
Ja nie oceniam tylko podpowiadam.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #55 dnia: 09 Stycznia 2025, 09:29:43 »
Mam pod domem garaż, niestety z  dość wąską standardową bramą. Składane lusterka w szerokich już autach (rav4 czy tucson) bardzo ułatwia wjazd.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 09 Stycznia 2025, 17:27:56 »
Mam pod domem garaż, niestety z  dość wąską standardową bramą. Składane lusterka w szerokich już autach (rav4 czy tucson) bardzo ułatwia wjazd.
Mam dokładnie tak samo. Z Priusem nie było problemu, ale C-HR jest ciut szersza i to robi różnicę. Poza tym często parkujemy pod centrum handlowym, gdzie miejsca parkingowe są dość wąskie i czasem trzeba się poprzeciskać między samochodami.

Offline Leoncjo1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1,8
« Odpowiedź #57 dnia: 09 Stycznia 2025, 20:39:47 »
Miałem 1-rocznego Y-Crossa dobrze wyposażonego. Gdy weszła promocja dogadałem temat. Wzięli w rozliczeniu za dobre pieniądze tego yarissa i praktycznie niewiele dopłaciłem do CHR Comfort. Przejechałem prawie 2 tyś.km i powiem tak :brakuje mi tylnych czyjników dzwiękowych cofania, i chyba tego, że samochód nie zahamuje sam w razie czego. Przydałby się bajer otwierania samochodu czy bagażnika "z klamki" - przy kluczyku w kieszeni. Reszta ujdzie w tłoku. Per saldo mam nowsze o rok auto, z większym silnikiem (1,8 i 140 KM) hybryda nowej generacji, pali ok 5 na 100 średnio, ma więcej miejsca w kabinie dla nóg (nie opierają się o tapicerke drzwi). Foteli zimowych nie używałe chyba wcale, lusterka sie składały ale to bez znaczenia.     

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 09 Stycznia 2025, 20:57:51 »
Mam dokładnie tak samo. Z Priusem nie było problemu, ale C-HR jest ciut szersza i to robi różnicę. Poza tym często parkujemy pod centrum handlowym, gdzie miejsca parkingowe są dość wąskie i czasem trzeba się poprzeciskać między samochodami.
Na szczęście nie mam takich problemów więc potrzeba posiadania składanych elektrycznie lusterek jest zerowa.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Stycznia 2025, 11:03:16 »
Dla mnie składane elektrycznie lusterka są przydatne.
1. Od razu widzę, że uto jest zamknięte.
2. W miejskim gąszczu parkingowym bardzo przydatne.
3. Parę razy zdarzało mi się mijać " na styk " z pojazdem z naprzeciwka i złożenie lusterek pomogło uniknąć stuknięcia lusterkami.
4. Wjazd do wąskiej bramy to samo.
Reasumując - może nie są niezbędne, ale na pewno przydatne. Ja już bym nie chciał takiej wersji w której się nie składają.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl