Autor Wątek: Głośny odgłos zamka przy otwieraniu drzwi kierowcy TCHR II  (Przeczytany 5223 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Głośny odgłos zamka przy otwieraniu drzwi kierowcy TCHR II
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Czerwca 2025, 10:06:29 »
Ocena „na słuch” jest wysoce subiektywna, ponieważ jest to nie tylko cecha zmienna osobniczo ale i w czasie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Czerwca 2025, 10:21:10 »
U mnie problem po jakimś czasie wrócił, ale już nawet nie chce aby frajerzy z ASO dotykali tego auta, bo więcej zepsują niż (nie)naprawią. Poza tym że drzwi odstają względem tylnych to sama klamka, konkretnie jej lakierowany w kolor nadwozia wkład jest "luźny". Czy tak było od początku? Nie wiem, ale tylko w drzwiach kierowcy mogę minimalnie przesunąć ten panel, w reszcie drzwi siedzi zdecydowanie sztywniej. Może to przypadek, może nadwrażliwość, pewnie nawet to nie jest fizycznie możliwe ale niesmak jest i nic z tym nie zrobię. Pierwsze nowe auto, na czymś się trzeba nauczyć, przynajmniej to Toyota czyli patrząc historycznie nie stracę dużo przez zakładane 3-4 lata użytkowania. Następna nigdy nie zobaczy ASO po wyjechaniu z niego. Chyba że mnie OC sprawcy zmusi ale tu też już się nauczyłem i będę odbierał od razu z rzeczoznawcą. Odwrotni Midasi, czego się nie dotkną to zamienią w gówno. 
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Czerwca 2025, 18:02:21 »
Przepraszam, że odświeżam "tego kotleta" - ale coraz bardziej denerwujący jest ten dźwięk - jakby niedostrojona struna w pudle rezonansowym zagrała i to zawsze po pierwszym otwarciu drzwi po nocy albo w ciągu dnia po każdym kilkuminutowym postoju. Jeśli drzwi otwieram raz poraz w krótkich odstępach czasu, to dźwięk zamka jest prawie identyczny z pozostałymi drzwiami tj. wygłuszony i do akceptacji. Przyglądałem się temu zaczepowi we wnęce drzwi ale nie bardzo wiem jak się do niego zabrać - czy poluźnić śruby i dać go w górę czy w dół, czy może lewo - prawo.

Może ktoś próbował sam to wyregulować z sukcesem i ma wobec tego jakieś wnioski, a nawet sugsestie  :|

Do serwisu u siebie nie mam co jechać - bo oni nie słyszą - a nawet słyszą inne zamki, a nie ten kierowcy  :-( (umuzykalnieni to oni nie są), a do kolejnego mam ok. 100 km w jedną stronę i trochę mi czasu brakuje na jazdy bez celu - tym bardziej że z tego co się dowiedziałem u siebie, to serwis mechaniczny nie robi takich regulacji, tylko wystawiają zlecenie do blacharni, a zatem domniemam, że ze dwa wyjazdy były niezbędne  :cry:   
CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Czerwca 2025, 19:22:13 »
Spróbowałem to rozkminić i takie oto wnioski:
- zaczep zamka we wnęce drzwi, nie posiada żadnej regulacji - jak to onegdaj bywało w innych (starszych) autach, gdzie na tej blasze były nawet wytłoczone kreseczki, wg których można było ustalać położenie zaczepu (we wszystkich płaszczyznach);
- poluzowanie śrub mocujących (gdzie jedna była bardzo mocno dociągnięta, już myślałem że nie do odkręcenia) - a następnie ponowne dokręcenie śrub mocujących z wyczuciem - dało efekt taki, że nie występuje już ten efekt przy otwieraniu drzwi (jakby "brzęknięcie" struny w pudle rezonansowym)  :grin:.
Zobaczymy na jak długo - bo jeśli wróci, to trzeba szukać innej przyczyny.     
CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl