Autor Wątek: Stuki, puki, skrzypienie w tyle auta - Ave T22  (Przeczytany 62150 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

blue_point

• Gość
Odp: Stuki, puki, skrzypienie w tyle auta - Ave T22
« Odpowiedź #90 dnia: 25 Listopada 2006, 15:48:47 »
czyli co polecasz zrobic w zwiazku z ta tym pukaniem w slupku ?

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 25 Listopada 2006, 15:56:16 »
blue_point - czytasz ze zrozumieniem czy tylko czytasz ??? :furious3:
Słupek - sprawdź jego mocowanie, czy nigdzie nie odstaje. (...) Należy rozebrać i poprawić mocowanie. Kropka.
Jeśli potrafisz i chcesz to naprawić to zrób to - jeśli nie, to pojedź do kogoś, kto potrafi. Kropka. Nie ma w tym ani trochę więcej ideologii czy problemów. I tyle. Koniec i kropka.

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 25 Listopada 2006, 15:58:37 »
czytałem zeby czytać  :-P

Dość! :icon_police:

przemo2.0td

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 02 Grudnia 2006, 17:14:58 »
witam
jak skrzypi przy zjerzdzaniu z policjanta to na 90% gumy stabilizatora tylnego a jak przy wjerzdzaniu to przedniego wymieniasz i jest ok. jest z tym troszke zabawy ale idzie to zrobić samemy mając np kanał.Amory to jak auto naciśniesz mocno i zabuja sie kilka razy to wtedy lub szybko jadąc np po dziurawej drode nałuku auto samo zmienia pas to czas na nowe amory polecam kayba.ajeśli Ci to nie pomogło to polecam DOBRY takich za wiele nie ma test amortyzatorów :)
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 09:46:52 wysłana przez przemo2.0td »

Wojtek

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 04 Grudnia 2006, 21:09:13 »
 a jak żeś odkręcił te pierońskie śrubki, bo dojście do nich takie, że nawet płaskim oczkiem ciężko?

przemo2.0td

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 05 Grudnia 2006, 18:58:29 »
płaski kluczyk i jazda 20 min jedna strona  :grin:
póżniej przerwa żeby zapalić i pobluznic i 20 min druga strona one do belki sie wykrącają
kluczyk najpierw oczkowy pozniej plaski zwykly bo oczkowy juz rady nie daje i bedzie ok .Ale za to ta cisza pozniej
zrobic trza bo (miekie wyciera twarde).Pod gumy syfu nawlazilo i jak nie wymienisz to drazek z czasem sie wytrze i bedzie gorzej
pozdro

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 03 Stycznia 2007, 21:30:20 »
Oczytany i oświecony dlaczego i u mnie przy zjeżdżaniu ze spowalniacza zaczęło skrzypieć, udałem się do hurtowni zakupić wspomniane przez was gumy drążka stabilizatora. I wszystko było by ok gdyby pani w hurtowni nie zapytała mnie czy mam piętnastki czy szesnastki bo są w dwóch wymiarach. Nie wiem nawet czy to 15 i 16 "mm" czy "cm". Możecie podpowiedzieć jakie mam zamówić do AVE 2001 D4D kombi ??
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

przemo2.0td

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 03 Stycznia 2007, 23:58:56 »
kolego ar16  15mm to pewnie jak drąrzek jest wytarty  auto masz młode to 16 bedzie raczej ok najlepiej to wejdz pod auto ten drazek to taki pret powyginany ktory  idzie od jednego kola do drugiego i na obu koncach ma dolaczone laczniki do amortyzatora jak go zlokalizujesz nie jest to trudne to wez sufmiarke i dokonaj pomiaru tak bedzie najprosciej.

A jeszcze jedno nie kupuj tego fajansu z JC młode auto masz szkoda bedzie roboty bo łatwo sie nie wymienia!!!!poczytaj forum carina starsze auta chlopaki to juz trenowali za 3 miechy znowu bedzie lipa w ASO kosztuja te gumy po 56PLN sztuka placilem i beda pasowaly bez brudzenia sie i mierzenia wczesniejszego!!O jakosci juz nie wspomne!!
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 09:45:56 wysłana przez przemo2.0td »

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 04 Stycznia 2007, 09:26:48 »
Dzięki przemo za pomoc w zlokalizowaniu tego drążka. Cały czas miałem nadzieję że nie będę musiał osobiście tego mierzyć. Nie mam za bardzo jak ani gdzie, a z czasem też krucho. Dlatego zapytałem czy może ktoś już to sprawdzał.
Czy w tym samochodzie musi być zawsze kilka rodzajów jednej części. Czy to nie może być że ten rocznik z tym nadwoziem ma takie to a takie o takich numerach i rozmiarach.... ???  :furious3:
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

robi68

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 10 Stycznia 2007, 08:06:48 »
Witam
Mam problem w mojej Ave kombi z 2002 r. (przebieg 150tys.) wyraźnie się coś metalicznie tłucze w tylnym zawieszeniu w pobliżu prawego koła (nie jest to nic w bagażniku - sprawdziłem). Tłuczenie ma charakter wibrujący i występuje nawet na niewielkich fałdach drogi. Sprawdzałem drążki wahaczy - nie czuć luzu, natomiast, gdy mocno uderzę w to koło (od tyłu) to słychać metaliczny stukot.
Co jeszcze mogę sprawdzić?

pozdrawiam

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 10 Stycznia 2007, 08:33:45 »
Hmm - prozaiczne sprawy ale może jednak... :oops:
1. Mocowanie tłumika - sprawdź gumy oraz czy nie przesunął się na mocowaniach, np. w wyniku uderzenia /leżący policjant itp./
2. Sprawdziłeś bagażnik - OK. A czy sprawdziłeś mocowanie lewarka, czy przypadkiem się nie obluzował ???

robi68

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 10 Stycznia 2007, 08:39:25 »
Tłumik sprawdziłem - mocowanie jest w porządku.
Z bagażnika wszystko wyjąłem razem z gasnicą i podnośnikiem.
Obawiam się że może przyczyną jest amortyzator lub jego mocowanie.

Offline tomekw112

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 10 Stycznia 2007, 08:57:12 »
U mie było tak--też wyjmowałem z kufra podnośnik bo wyglądało, że to gdzieś tam, pierwszy mechanik  :furious3:  :furious3:  :furious3: stwierdził, iż zawieszenie jest ok :furious3: :furious3: :furious3:--drugi odrazu na 100% stwierdził (i trafił) gumy drążka stabilizatora--od tej pory wszystko ucichło a stukanie było bardzo nieprzyjemne i mi wyglądało na mocowanie górne amorka.
pozdrawiam

robi68

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 10 Stycznia 2007, 09:40:19 »
W moim przypadku dźwięk (stukot) jest taki jakby to był kontakt metalu z metalem. W przypadku luzów na gumach dźwięk chyba byłby stłumiony.

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 10 Stycznia 2007, 10:31:47 »
Dźwięk wybitych gum stabilizatora nie jest taki "głuchy" - choć nie jest to typowe "łup" tylko takie "ocieranie"... Jeśli to gumy, to jadąc na wprost po równej drodze nie powinno być nic słychać.
Super pomysł - za pomocą słów opisywać dźwięki :wink: - choć to podobno nazywa się inteligencja... :-P :-P :-P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl