Autor Wątek: Stuki, puki, skrzypienie w tyle auta - Ave T22  (Przeczytany 62124 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

przemo2.0td

• Gość
Odp: Stuki, puki, skrzypienie w tyle auta - Ave T22
« Odpowiedź #105 dnia: 10 Stycznia 2007, 10:32:39 »
trudno powiedzieć jak sie nie widzi ale z tego co opisujesz domyslam sie ze to taki rodzaj pukania nie skrzypienia czyli wydaje mi sie na 100% ze to lacznik stabilizatora. od stabilizatora odchodza po obu stronach laczniki do amorow podniesc bys musial caly tyl i sprawdzic je czy na takim czyms jak koncowka drazka (tylko duzo mniejsze luzu nie ma) albo poprostu je wymien bedzie raczej ok. nie jest to drogie :)

robi68

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 10 Stycznia 2007, 11:01:26 »
Zapomniałem wcześniej dopisać a może to ważne, że stukot jest głośny, wydaje się jakby coś z tyłu miało się oderwać.

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 10 Stycznia 2007, 11:42:37 »
Zapomniałem wcześniej dopisać a może to ważne, że stukot jest głośny, wydaje się jakby coś z tyłu miało się oderwać.

Roleta, klapa...

robi68

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 13 Stycznia 2007, 12:09:48 »
Witam ponownie.
Znalazłem winowajcę hałasów, jest nim górne mocowanie prawego tylnego amortyzatora (są wyraźne luzy), ktoś z Was może to wymieniał, gdzie kupić (poza serwisem) i ile kosztuje?

pozdrawiam

przemo2.0td

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 14 Stycznia 2007, 21:02:52 »
tez moze być oczywiście rewelacji nie masz bo to jest w cenie amora!!! :-o

robi68

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 15 Stycznia 2007, 08:32:49 »
Oryginał jest w cenie 430,-zł, niestety.

Lawcu

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 08 Marca 2007, 17:53:19 »
Zamiennik firmy BOGE w InterCars kosztuje 268zł.

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: T27 2ZR-FAE
« Odpowiedź #112 dnia: 12 Kwietnia 2007, 11:22:25 »
Witam ponownie.
Znalazłem winowajcę hałasów, jest nim górne mocowanie prawego tylnego amortyzatora (są wyraźne luzy), ktoś z Was może to wymieniał, gdzie kupić (poza serwisem) i ile kosztuje?

pozdrawiam

Witam
Również mam problem ze stukami z tyłu, tylko, że w Carinie E, problem ten opisałem tu:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=14733.0
Czy u mnie może być to samo?
Jeśli tak, to czy cena tego podzespołu do Cariny jest podobna jak do Avensis?
Z góry wielkie dzięki
Pozdrawiam

Qba

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 12 Kwietnia 2007, 23:52:35 »
T19 i T22 to są prawie identyczne (technicznie) samochody. Z dokładnością do szczegółów (zestrojenie, może wymiary) tylne zawieszenie jest takie samo.

Offline sachar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 30 Kwietnia 2007, 09:10:35 »
Zmieniłem gumy stabilizatora i teraz mam pytanie bo zaczely sie dziwne dzwieki przy jezdzie np przy wchodzeniu w zakrety i przejezdzaniu przez nierownosci slychac takie trzeszczenie z tylu w okolicy zawieszenia i czy moze to byc spowodowane tym ze zle zalozylem te gumy zalozylem zreszta tak jak stare wyjmowane ale jak zmienialem w sklepie dowiedzialem sie ze sa 2 rodzaje roznia sie srednica otworu, te co kupilem (zmierzylem tak jak sie dalo suwmiarka grobosc drozka) po przecięciu i zalozeniu troszeczke sie nie do konca schodzi w miejscu przeciecia zostaje niecaly milimetr przerwy, moglem tez nieco przesunac na drazku ale to pare mm i nie wiem czy to moze byc powodem tych dziwnych dzwiekow cz ymoze po prostu musi sie dopasowac wyrobic ta guma. Prosze o jakas podpowiedz bo nie wiem czy znowu musze rozbierac to wszystko od nowa. Kupilem gumy z najwieksza srednica tego otworu tj jak dobrze pamietam 13.6 mm

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 30 Kwietnia 2007, 17:24:57 »
U mnie winowajcą tych dziwnych dźwięków była przednia tuleja drążka wzdłużnego. Koło miało przesów (luz) do 1cm w kierunku przód/tył. A w serwisie co ciekawe powiedzieli że te tuleje wymienia się razem z całym drażkiem i kosztuje ponad 200zł sztuka!!! Kpina!!!! Wykręciłem te tuleje pojechałem do hurtowni i z suwmiarką dobrałem identyczne wymiarowo (licho wie od jakiego samochodu) po 15 zł sztuka.  :grin:
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Lawcu

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 17 Maja 2007, 18:36:40 »
Jestem właśnie po wymianie tulei metalowo-gumowej wahacza wzdłużnego. Prawdę mówiąc jestem trochę niezadowolony z efektów. Auto stało się bardzo twarde. Drążek wahacza dokręciłem zgodnie ze wskazówkami 180Nm. Efekt moim zdaniem jest taki, że na nierównościach typu złe łączenie asfaltu, nadlewki auto podskakuje i stuka (głuchy stukot), wcześnie wmiarę dobrze wybierał teraz jest chyba za sztywny. Nigdzie więcej luzów nie zauważyłem. Stuka z tyłu i sprzodu. Może jeszcze coś trzeba zmienić. Amortyzatory mają 4500 km, górne mocowania kolumny nowe.

Wojtek

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 10 Lipca 2007, 19:46:47 »
NO I SIĘ STAŁO!
Przy próbie odkręcenia gumy stabilizatora ukręcilem śrubę blaszki, która go dociska do autka (FU@K, FU@K, FU@K). Czy ma to wpływ na bezpieczeństwo , czy tylko na komfort jazdy- patrz CZY SZUKAC MECHANIKA NA GWAŁT CZY " KAWŁEK " WYTRZYMA? :furious3:

Lawcu

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 30 Sierpnia 2007, 19:06:11 »
Dzisiaj zmieniłem gumy drążka stabilizatora tylniego. Nieżle się narobiłem pierwsza strona 3 godziny druga 20min. bo załapałem patent na odkręcanie i dokręcanie śrub. Wreszcie jest cicho z tyłu auta. Kolej na przód - jutro.
Bardzo się bałem aby nie ukręcić tych śrub bo to już wtedy kaplica aby coś zrobić trzeba ściągać całe tylne zawieszenie i nawszelki wypadek od tygodnia psikałem na śruby WD40.
Mój tylni drążek ma średnicę ponad 16mm założyłem gumy o średnicy otworu 12mm po skręceniu pasuje jak ulał, na początku myślałem, że kupiłem nie takie jak trzeba a jednak się udało. Polecam wymianę bo cisza jaka zapanowała jest cudowna.

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #119 dnia: 30 Sierpnia 2007, 19:35:28 »
mimo psikania WD40 itp podczas wymiany w rolce ukrecilem srube i musialem rozwiercac + gwintowac ..... dostep fatalny ale udalo sie  na razie jezdzi  :wink:  ... na pewno jest ciszej i w zakretach lepiej trzyma ..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl