Autor Wątek: Wymiana żarówek świateł mijania na LED  (Przeczytany 6359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
Odp: Wymiana żarówek świateł mijania na LED
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Listopada 2024, 10:39:23 »
Przepisy nie są po to był je łamać , a przestrzegać aby nie stwarzać zagrożenia na drogach. Niektórzy z was są tacy tolerancyjni dla tych  zakładających te nielegalne ledy w autach że zapewne im też nie przeszkadza jak ktoś przekracza znacznie prędkość, wyprzedza na ciągłej i o zgrozo jeżdzi na podwójnym gazie. Kilka dni temu jechałem do rodziny i w okolicach Tucholi byłem świadkiem wypadku w godzinach nocnych przy padającym deszczu. Jechałem za kobietą jadącą prawie nowym autkiem , została oślepiona właśnie przez takiego cymbała z nielegalnie zamontowanymi ledami i doszło do wypadku. W jej autku drzwi przednie i tylne oraz błotniki po lewej stronie nadawały się tylko do wymiany. Tuman z tego auta co spowodował ten wypadek jeszcze się na nią wydzierał. Ja mam kamerkę w autku wiec całe zdarzenie się nagrało. Zaczekałem z tą kobieta na przyjazd policji i potwierdziłem wersje kobiety z tego zdarzenia. Żebyście słyszeli tłumaczenia tego gościa to byście posikali się ze śmiechu. Tuman na dodatek nie miał badań technicznych pojazdu. Policjanci zgrali nagranie z mojego rejestratora i odjechałem. Facet teraz zapewne wpadnie w olbrzymie koszty , za lawety , za naprawę auta tej kobiety, i zajebistą grzywnę. Bo jego OC na pewno tego nie pokryje z wiadomych powodów. Może i wam niektórym udaje się z tymi nielegalnymi ledami jeżdzić, ale to jest do czasu. Traficie w końcu na taką kompetentną kontrole i nie będzie zmiłuj się , tylko łapanie za kieszeń.

a kto powiedzial, ze bedzie swiecil po drodze publicznej?
Tak , tak ktoś kupuje autko za ponad sto tysięcy aby jeżdzić po polach - nie ośmieszaj się

Offline topoll

• Toyot Spamer
Wymiana żarówek świateł mijania na LED
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Listopada 2024, 10:44:02 »
Pomyłka.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2024, 10:47:53 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Listopada 2024, 10:52:27 »
Przepisy nie są po to był je łamać , a przestrzegać aby nie stwarzać zagrożenia na drogach. Niektórzy z was są tacy tolerancyjni dla tych  zakładających te nielegalne ledy w autach że zapewne im też nie przeszkadza jak ktoś przekracza znacznie prędkość, wyprzedza na ciągłej i o zgrozo jeżdzi na podwójnym gazie. Kilka dni temu jechałem do rodziny i w okolicach Tucholi byłem świadkiem wypadku w godzinach nocnych przy padającym deszczu. Jechałem za kobietą jadącą prawie nowym autkiem , została oślepiona właśnie przez takiego cymbała z nielegalnie zamontowanymi ledami i doszło do wypadku. W jej autku drzwi przednie i tylne oraz błotniki po lewej stronie nadawały się tylko do wymiany. Tuman z tego auta co spowodował ten wypadek jeszcze się na nią wydzierał. Ja mam kamerkę w autku wiec całe zdarzenie się nagrało. Zaczekałem z tą kobieta na przyjazd policji i potwierdziłem wersje kobiety z tego zdarzenia. Żebyście słyszeli tłumaczenia tego gościa to byście posikali się ze śmiechu. Tuman na dodatek nie miał badań technicznych pojazdu. Policjanci zgrali nagranie z mojego rejestratora i odjechałem. Facet teraz zapewne wpadnie w olbrzymie koszty , za lawety , za naprawę auta tej kobiety, i zajebistą grzywnę. Bo jego OC na pewno tego nie pokryje z wiadomych powodów. Może i wam niektórym udaje się z tymi nielegalnymi ledami jeżdzić, ale to jest do czasu. Traficie w końcu na taką kompetentną kontrole i nie będzie zmiłuj się , tylko łapanie za kieszeń.

a kto powiedzial, ze bedzie swiecil po drodze publicznej?
Tak , tak ktoś kupuje autko za ponad sto tysięcy aby jeżdzić po polach - nie ośmieszaj się

I policjant na miejscu stwierdził że powodem kolizji były retrofity, czyli tak głęboko szukał gdy miał już na talerzu brak przeglądu. W ogóle to co się nagrało, bo z opisu wynika że jechały dwa auta na przeciw siebie, i w pewnym momencie pani zjechała na przeciwny pas i doszło do otarcia pojazdów. Przecież to się nie trzyma kupy. Ewentualnie jeśli gość jechał na długich, albo miał jakiś lightbar zamontowany, ale to nie o tym temat. OC może zrobić regres na sprawcę bo nie miał przeglądu, ale muszą udowodnić że to była przyczyna wypadku, brzmi jak wieloletnia sprawa w sądzie która nie wiadomo jak się skończy. Brzmi jak kompletnie wymyślona historia pod tezę, chętnie bym zobaczył ten filmik jeśli istnieje.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2024, 11:06:34 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Listopada 2024, 11:09:56 »
„Art.  43.  14 [Regres zakładu ubezpieczeń]
 Zakładowi ubezpieczeń oraz Ubezpieczeniowemu Funduszowi Gwarancyjnemu, w przypadkach określonych w art. 98 ust. 2a, przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:

1) wyrządził szkodę umyślnie, w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości albo po użyciu środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;
2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;
3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa;
4) zbiegł z miejsca zdarzenia.”

Ta lista jest zamknięta. Żadne inne przyczyna nie może być podstawą regresu.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Listopada 2024, 11:38:05 »
Ciekawe, jest trochę artykułów twierdzące że ubezpieczyciel może zrobić regress jeśli auto nie miało przeglądu i nie było by w stanie go przejść, co muszą udowodnić. Ciekawe czy to się zmieniło w tym roku, bo były zmiany jakieś na początku miesiąca wprowadzone.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Listopada 2024, 11:44:56 »
Tucholi byłem świadkiem wypadku w godzinach nocnych przy padającym deszczu. Jechałem za kobietą jadącą prawie nowym autkiem , została oślepiona właśnie przez takiego cymbała z nielegalnie zamontowanymi ledami i doszło do wypadku. W jej autku drzwi przednie i tylne oraz błotniki po lewej stronie nadawały się tylko do wymiany. Tuman z tego auta co spowodował ten wypadek jeszcze się na nią wydzierał. Ja mam kamerkę w autku wiec całe zdarzenie się nagrało. Zaczekałem z tą kobieta na przyjazd policji i potwierdziłem wersje kobiety z tego zdarzenia. Żebyście słyszeli tłumaczenia tego gościa to byście posikali się ze śmiechu. Tuman na dodatek nie miał badań technicznych pojazdu. Policjanci zgrali nagranie z mojego rejestratora i odjechałem. Facet teraz zapewne wpadnie w olbrzymie koszty , za lawety , za naprawę auta tej kobiety, i zajebistą grzywnę. Bo jego OC na pewno tego nie pokryje z wiadomych powodów. Może i wam niektórym udaje się z tymi nielegalnymi ledami jeżdzić, ale to jest do czasu. Traficie w końcu na taką kompetentną kontrole i nie będzie
Niestety ta historia nie przekonała mnie  :-) 

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Listopada 2024, 12:15:42 »
"I policjant na miejscu stwierdził że powodem kolizji były retrofity, czyli tak głęboko szukał gdy miał już na talerzu brak przeglądu. W ogóle to co się nagrało, bo z opisu wynika że jechały dwa auta na przeciw siebie, i w pewnym momencie pani zjechała na przeciwny pas i doszło do otarcia pojazdów. Przecież to się nie trzyma kupy. Ewentualnie jeśli gość jechał na długich, albo miał jakiś lightbar zamontowany, ale to nie o tym temat. OC może zrobić regres na sprawcę bo nie miał przeglądu, ale muszą udowodnić że to była przyczyna wypadku, brzmi jak wieloletnia sprawa w sądzie która nie wiadomo jak się skończy. Brzmi jak kompletnie wymyślona historia pod tezę, chętnie bym zobaczył ten filmik jeśli istnieje.
[/quote]"

Kobieta jechała swoim pasem - na nagraniu było widać że nie przekroczyła przerywanej linii na drodze. To ten gość na lekkim łuku drogi przekroczył linie uszkodził cały lewy bok. Ta kobieta twierdziła że była też oślepiana światłami dlatego przy sprawdzaniu świateł policja stwierdziła że ma założone nielegalne ledy. Skoro na dodatek nie miał aktualnych badań technicznych i na łuku drogi przekroczył linie, to wina jest w 100% jego. Nie wiem jak to do końca się skończyło bo gdy zgrali sobie nagranie z mojej kamerki i wypytali mnie o całe zdarzenie mogłem odjechać. A swoją drogą oślepianie przez złe światła jest dość częstą przyczyna wypadków. Może w tym pierwszym wpisie żle to napisałem , co mogłoby sugerować że to te ledy były przyczyna wypadku. Chodziło mi o to ze w różnych sytuacjach można dostać mandat i stracić dowód rejestracyjny za montowanie nielegalnych w naszym kraju ledów. Nagrania już nie mam , bo kamerka nagrywa w pętli i już dawno jest nadpisane.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2024, 12:18:21 wysłana przez Marek08 »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Listopada 2024, 12:22:24 »
W pierwszej historyjce wprost twierdziłeś iż to LEDy były przyczyną wypadku teraz się z tego wycofujesz rakiem. I z ładnej historyjki zostały strzępy. I jeszcze ten smaczek o braku wypłaty z OC…
Brak badań technicznych nie jest samoistną przesłanką do uznania wyłącznej winy. Z drugiego opisu jasno wynika, iż nie LEDy były przyczyną kolizji tylko niedostosowanie prędkości przez kierowcę samochodu wyposażonego w retrofity. Zostały wykryte przy okazji i stanowią osobne wykroczenie.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2024, 12:28:12 wysłana przez topoll »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Listopada 2024, 12:33:52 »
Ciekawe, jest trochę artykułów twierdzące że ubezpieczyciel może zrobić regress jeśli auto nie miało przeglądu i nie było by w stanie go przejść, co muszą udowodnić. Ciekawe czy to się zmieniło w tym roku, bo były zmiany jakieś na początku miesiąca wprowadzone.
To jest wprost cytat z aktualnie obowiązujących przepisów.
Artykuły prasowe nie są źródłem prawa.
A wiele portali wręcz propaguje miejskie legendy dla klikalności.
Cechą charakterystyczną jest to, iż NIGDY nie podają sygnatury akt takiej sprawy. Przynajmniej ja takich nie widziałem.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2024, 12:39:13 wysłana przez topoll »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Listopada 2024, 13:32:32 »
Kobieta jechała swoim pasem - na nagraniu było widać że nie przekroczyła przerywanej linii na drodze. To ten gość na lekkim łuku drogi przekroczył linie uszkodził cały lewy bok. Ta kobieta twierdziła że była też oślepiana światłami dlatego przy sprawdzaniu świateł policja stwierdziła że ma założone nielegalne ledy. Skoro na dodatek nie miał aktualnych badań technicznych i na łuku drogi przekroczył linie, to wina jest w 100% jego. Nie wiem jak to do końca się skończyło bo gdy zgrali sobie nagranie z mojej kamerki i wypytali mnie o całe zdarzenie mogłem odjechać. A swoją drogą oślepianie przez złe światła jest dość częstą przyczyna wypadków. Może w tym pierwszym wpisie żle to napisałem , co mogłoby sugerować że to te ledy były przyczyna wypadku. Chodziło mi o to ze w różnych sytuacjach można dostać mandat i stracić dowód rejestracyjny za montowanie nielegalnych w naszym kraju ledów. Nagrania już nie mam , bo kamerka nagrywa w pętli i już dawno jest nadpisane.
No tu jest jeszcze gorzej z tą historią  :-) o LEDach bo wskazuje iż ktoś popełnił błąd na drodze i spowodował kolizję autem z LEDami. I to chyba na tyle :-)
Teraz będzie tak: jeżeli sprawca się przyzna do winy to poszkodowana zgłosi z OC sprawcy szkodę. Sprawca dostanie mandaty za brak przeglądu, kolizję i może za oświetlenie bez homologacji . A potem żyli długo i szczęśliwie  :grin:

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Listopada 2024, 13:51:49 »
Kobieta jechała swoim pasem - na nagraniu było widać że nie przekroczyła przerywanej linii na drodze. To ten gość na lekkim łuku drogi przekroczył linie uszkodził cały lewy bok.

Kolego, przy takim przebiegu sytuacji to wręcz manipulacja. Może jeszcze sprawca jechał Ducato znane z wypalania źrenic halogenami i dodatkowo założył retrofity :P

Dlatego powinno być to sprawdzane przez diagnostę czy można jeździć na retrofitach, 99% dobrze ustawionych reflektorów soczewkowych nie będzie nikogo oślepiać,
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Listopada 2024, 14:44:20 »
W EU już są kraje które liberalizują prawo w kwestii retrofitów (Niemcy, Austria, Francja, Szwecja, Czechy, Chorwacja, Holandia), a my jak zwykle w czarnej ciasnej.
Pamiętam czasy jak podobna dyskusja toczyła się odnośnie trzeciego świata stop, a montowanie ich w Polsce było nielegalne, choć znacznie poprawiało bezpieczeństwo.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Listopada 2024, 15:15:08 »
Podepnę się pod temat: czy ktoś z Szanownych używa Philips Ultinon Classic?
https://www.philips.pl/c-p/LUM11972U2510C2_10/zarowka-samochodowa-ultinon-classic
Jaka jest różnica w stosunku do żarówek halogenowych (barwa światła, ilość światła)?

Offline Pteleneus

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Chr
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Grudnia 2024, 09:12:37 »
I tu się moi drodzy mylicie. Wydaje wam się, że jest dobrze, bo żarówki dają bardzo mocne światło. Droga jest tak mocno oświetlana, że powoduje złudzenie odcięcia i prawidłową strefę cienia. Prawda jest taka, że kierowcy jadący przed wami i z naprzeciwka są bardzo poważnie oślepiani. To co bierzecie za cień jest tak naprawdę oświetlaną strefą, tylko mniejszym natężeniem. Zróbcie prosty test, wjedźcie pod ciemny wiadukt i sprawdźcie czy widzicie sufit, jeśli tak to jest źle, świecicie sobie na drogę, ale oświetlacie też czubki drzew. Bardzo słusznie protezy ledów nie mają homologacji, po prostu nie nadają się do reflektorów nie przeznaczonych dla nich.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Grudnia 2024, 10:38:02 »
I tu sie moi drodzy mylicie
widze nie wytrzymales i sie zarejestrowales. Serdecznie witamy. Komentuj i pietnuj.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl