Autor Wątek: akumulator w yaris cross  (Przeczytany 51236 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stachles

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota yaris cr
Odp: akumulator w yaris cross
« Odpowiedź #135 dnia: 13 Listopada 2025, 17:43:52 »
Dziś wezwałem serwis do uruchomienia samochodu, juz drugi raz informacja w apce o niskim naładowaniu akumulatora, napiecie na zaciskach było 5V, serwisant odpalił starterem i po robocie powiedział, że toyota yaris tak ma, akumlatora raczej nie wymienią, samochód z kwietnia 2025, nie wiem czy Toyocie opłaci sie płacic za każdy przyjazd do odpalenia samochodu, czy nie lepiej wymienić akumlator

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #136 dnia: 13 Listopada 2025, 18:14:11 »
A ile jeździsz (czasu) tygodniowo? Jak więcej niż 30 minut to czemu mieliby nie wymienić?
Akumulator pewnie jest już trupem jak parę razy padł.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #137 dnia: 15 Listopada 2025, 15:53:17 »
niestety obawiam się że Toyota stosuje akumulatory Mutlu, najgorszy turecki szajs. wczoraj doładowany do 96 procent, dziś miał 65 procent! i znowu ładowałem do 96 procent. jeśli to jest nowy tak jak mi powiedzieli to to jest porażka.
Jest nowy ale turecki. To trzeba wywalić z auta właśnie to jest problem każdego na forum toyoty jak się go pozbędziesz to wszystko jest odrazu lepsze.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #138 dnia: 15 Listopada 2025, 16:05:51 »
A ile jeździsz (czasu) tygodniowo? Jak więcej niż 30 minut to czemu mieliby nie wymienić?
Akumulator pewnie jest już trupem jak parę razy padł.
Dokładnie jak ktoś mało jeździ to niech sobie kupi stare Aygo wiadomo że hybrydy które nie jeżdżą bo to się nie nazywa jazda (5km i spowrotem ) to gdzie mają się naładować naprawdę ludzie kupują auta aby je trzymać w garażu? Albo pod blokiem ? To poco kupować ? Wyjedzie na autostradę robicie jednorazowo 50km ??? Te auta jeżdżą po autostradzie ? Czy tylko po mieście 3km ? Kupcie sobie Citroen AMI  jeśli chcecie jeździć po mieście 10km tygodniowo . No sorry dla niektórych ale tak jest !!!!
Moja ciotka robi 5000 rocznie i nie ma problemów z Akumul czy to jest yaris czy CHR  hybrid
Nie chce wam się przejechać na przejażdżkę tak poprostu ??
Kiedyś jeździłem autem na przejażdżkę bo lubię jeździć do 90 km dalej do większego miasta zobaczyć coś nowego przejechać się dobrze się bawić i w końcu wrócić..
z resztą jadę na wakacje za każdym razem po 2000km w jedną stronę . Co mi tam 90’
Ciotka jezdi i po mieście ale raz na weekend wyjedzie gdzieś aby uruchomić spalinowy silnkik 130km i auto doładować jak nie ma prostownika!

Offline Iacek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #139 dnia: 04 Grudnia 2025, 19:52:29 »
Witajcie mam nadzieję ze coś wniesie moje informacja odnośnie wymiany akumulatora szczególnie na gwarancji .dotyczy auta Yaris Cross hybryda .Chyba jakiś noname miałem bo nie było na nim żadnych oznaczeń ale po prostu zareklamowałem im jak mi aku padl po kilku dniach postoju i bez problemu mi to wymienili na gwarancji .W tej chwili jest założona Yuasa
A czy to lepiej to zobaczymy

Offline Kwazar

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #140 dnia: 14 Stycznia 2026, 09:13:58 »
Po lifcie też się zdarza tylko aso chętniej wymienia bo jest powiadomienie na apke i łatwiej namierzyć problem zanim auto nie odpali. Jak robisz trasę 350 km i nazajutrz dostajesz powiadomienie że niskie napięcie akumulatora no to ciężko im z tym dyskutować

Teraz mają na taką sytuację przygotowaną odpowiedź - system raportuje niskie napięcie akumulatora w chwili uruchomienia samochodu a informację o tym dostajemy z dużym opóźnieniem, często już po przejechaniu długiej trasy.
YARIS CROSS HSD 5SUV 1,5VVT130H CVT EXECUTIVE

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #141 dnia: 14 Stycznia 2026, 11:33:31 »
A jak poznać turecki aku? Bo mi się nie udało dopatrzeć zadnej naklejki. Nie chciało mi sie go wyciagac więc objechałem kamera inspekcyjną i jedyne co na nim pisało to XN czy KX czy jakoś tak. Zero jakichś oznaczeń poza recyclingiem.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #142 dnia: 14 Stycznia 2026, 14:38:48 »
Jeśli montaż w YC jest jak w Y4 to jak tylko zdejmiesz osłonę to na ściance od strony prawych drzwi powinieneś móc dojrzeć
a) szary plastik bez oznaczeń i czarny dekiel = Mutlu (turecki)
b) szary plastik z naklejką i czarny dekiel = na naklejce powinna być informacja że to Yuasa (brand dla Toyoty)
c) szary plastik z niebieskim deklem = Varta albo Bosch
d) szary plastik z szarym deklem = Yuasa
e) czarny plastik = inny producent

Przykład, b) https://i.imgur.com/q8q0DBM.jpeg
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2026, 14:44:38 wysłana przez hindus »

Offline bulba99

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #143 dnia: 14 Stycznia 2026, 15:33:07 »
Jeśli montaż w YC jest jak w Y4 to jak tylko zdejmiesz osłonę to na ściance od strony prawych drzwi powinieneś móc dojrzeć

W jaki sposób zdjąć tą osłonę?

Offline klikol

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 SD
« Odpowiedź #144 dnia: 18 Stycznia 2026, 16:15:20 »
Jako elektronik badałem, obserwowałem, robiłem pomiary. Moim zdaniem podstawowa przyczyna (poza partiami wadliwych aku) leży w algorytmie ładowania.
Mam corollę '24, żona ma YC '25. Akumulatory są utrzymywane w stanie permanentnego niedoładowania. To skutkuje tym, że na krócej wystarcza nam energii, gdy auto mamy wyłączone oraz tym, że następuje degradacja aku skracająca jego żywot.
Dopóki nie zmienią algorytmu, cała reszta naszych działań to walka ze skutkami a nie przyczyną. A na zmianę algorytmu widoków nie ma. I do póki nie zmienią się regulacje polityczno-finansowo-prawne, nie ma co liczyć, że aku w toyocie będzie ładowane w sposób optymalny dla jego żywotności i naszego spokoju.
A rozwiązanie? - każdy po swojemu.
Kto chce działać "w imię zasad" - monity, lawety, ASO etc.
Kto chce mieć trochę spokoju - wymiana na dobre aku, ładowanie na maksa raz w miesiącu i kable albo booster pod siedzeniem.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #145 dnia: 18 Stycznia 2026, 18:25:43 »
W 100% zgadzam się z przedmówcą. Robiłem to samo co on (też elektronik z zawodu), prawie doktorat obroniłem ;).
W końcu wymieniłam aku na Yuasę, wożę booster i doładowuję co jakiś czas aku ładowarką Victron.
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #146 dnia: 18 Stycznia 2026, 18:54:49 »

Offline bulba99

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #147 dnia: 18 Stycznia 2026, 19:01:47 »
Cytat: bulba99 w 14 Stycznia 2026, 15:33:07

W jaki sposób zdjąć tą osłonę?

https://imgur.com/2nX52OA

Widziałem to w instrukcji.
Problem mam z p.1 - Usunąć spinki.
Są umieszczone w zagłębieniach i nie wiem, jak mam je usunąć, bo nie da się ich złapać.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #148 dnia: 18 Stycznia 2026, 19:07:59 »
Ja bardzo cienkim śrubokrętem płaskim podważałem

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #149 dnia: 18 Stycznia 2026, 21:36:19 »
W tych spinkach przed wyjęciem należy wcisnąć do środka wewnętrzny trzpień, a przed ponownym założeniem wycisnąć go na zewnątrz spinki.
Toyota C-HR GR Sport MY26

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl