Autor Wątek: C-HR gen 2 - błędy w Toyocie nie są błędami  (Przeczytany 2655 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 AWD
C-HR gen 2 - błędy w Toyocie nie są błędami
« dnia: 20 Listopada 2024, 18:06:03 »
Cześć.

Tydzień temu zgłosiłem na adres klient@toyota.pl błąd polegający na tym, że jeżeli w "zegarach" wewnątrz lewej lub prawej tarczy ustawimy sobie widok ciśnienia w oponach, to ten stan nie jest zapamiętywany (trzeba by było to robić po każdym odpaleniu samochodu). Oczywiście każdy inny widok jest zapamiętywany prawidłowo. Wiecie jaką odpowiedź uzyskałem? Taką, że wynika to logiki działania systemu i jest to zamierzone działanie ze strony producenta, więc nie jest to błąd. Zacząłem się zastanawiać, czy ci ludzie dobrze się czują. W związku z powyższym poprosiłem o techniczne uszczegółowienie o jaką logikę działania systemu chodzi. Kolejna odpowiedź od specjalistów z Toyoty była taka: "nasze stanowisko zostało już przedstawione w poprzedniej korespondencji". Czy macie podobne doświadczenia z tymi psudo-specami czy tylko mnie tak zlewają? Na poprawkę do Android Auto też czekam od maja i nadal nie wiedzą kiedy zostanie wydana.
P.S. Jak słyszę, że ktoś zwala winę na mityczny "system", to działa to na mnie jak czerwona płachta na byka. Czy oni myślą, że klienci są kretynami? Oczywiście te ich zapierdziałe systemy nie mają autorów, którzy są odpowiedzialni za upchanie tam różnego rodzaju błędów.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
Odp: C-HR gen 2 - błędy w Toyocie nie są błędami
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopada 2024, 19:12:33 »
etam, goownoburza, z gory wiadomym efektem. Tez to zauwazylem. Szkoda czasu na pierdoly. To kiedys tam moze zniknie, z ktoras aktualizacja. Albo nie zniknie. "It's not a bug it's a feature" to zjawisko dosyć powszechne https://www.google.com/search?q=it%27s+not+a+bug+it%27s+a+feature

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 AWD
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopada 2024, 19:53:16 »
Tak, tak, wiem. Tylko nie rozumiem dlaczego jest jakieś dziwne przyzwolenie dla informatyków na odwalanie maniany. W dawnych czasach gdy w końcu udało Ci się kupić dużego Fiata i jedne z drzwi się nie domykały, to musiałeś się cieszyć, że pozostałe działają poprawnie. Teraz mamy to samo w IT. Wiem, bo sam pracuję w tej branży i widzę jaką mierną jakość prezentują specjaliści od programowania. Przynajmniej potrafiliby się przyznać że coś sknocili, ale przecież nie można, bo duma nie pozwala.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2024, 20:03:43 »
alez oni przyznaja, jezeli pracujesz w branzy, powinienes to wiedziec. Wszak git logi pelne sa takich przyznan. Odpowiedz, ktora otrzymales jest odpowiedzia dzialu obslugi klienta opracowana przez dzial marketingu, relacji z klientem, PR, czy czegos tam pokrewnego, a nie "spowiedzia informatyka".

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopada 2024, 20:15:02 »
Kiedy odebraliście auta? Ja w sierpniu, miałem od razu zainstalowany soft radia 2200 który dopiero teraz trafia jako aktualizacja. Z tego co wiem soft zegarów też ma aktualizację, u mnie na 3 ekranie są czujniki po prawej stronie i się to nie zmienia. Nie rozumiem po co się kopiecie z psem, wysłać bugreport i tyle, a jak chcesz się już szarpać to z kimś kto nie jest z Polski z mentalnością spychania klienta. Szczerze nie dziwie się, ja bym oszalał odpisując na te maile.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2024, 20:35:35 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopada 2024, 20:26:52 »
Tak tłumaczą to tym, że ciśnienie pojawia się dopiero po chwili gdy dotrą wszystkie ramki z danymi a kreski zostaną zastąpione wartościami. Stąd interfejs pomiaru ciśnienia ma znikać by Klient nie zgłaszał awarii
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline locarnos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TT
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Listopada 2024, 23:12:41 »
Czy da się na liczniku ustawić spalanie aktualne lub spalanie tylko z aktualnego przejazdu? Na razie wyświetla mi spalanie z całości i nie bardzo wiem czy da się to zmienić.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Listopada 2024, 00:54:53 »
W RAV4 wyświetla spalanie chwilowe białym paskiem i średnie z przejazdu niebieskim paskiem i liczbowo.

Nie wiem jednak, czy tak samo jest w C-HR II
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Listopada 2024, 01:54:07 »
ustawimy sobie widok ciśnienia w oponach, to ten stan nie jest zapamiętywany

Tak jest gdy logowanie do profilu kierowcy jest powiązane z kluczykiem.

ciśnienie pojawia się dopiero po chwili gdy dotrą wszystkie ramki z danymi

Jeśli logowanie do profilu kierowcy jest powiązane z tylko z telefonem, co trwa dłużej, to wtedy widok ciśnienia w oponach jest pamiętany po ponownym uruchomieniu samochodu

Offline locarnos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Listopada 2024, 23:33:41 »
W RAV4 wyświetla spalanie chwilowe białym paskiem i średnie z przejazdu niebieskim paskiem i liczbowo.

Nie wiem jednak, czy tak samo jest w C-HR II

Już znalazłem. W ustawieniach można wybrać jakie spalanie ma pokazywać.

Offline locarnos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Grudnia 2024, 16:40:53 »
Jeszcze jedno pytanie. Czy na liczniku da się wyświetlić Mapy Google?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl