Autor Wątek: Czarny sen się spełnił  (Przeczytany 74042 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kocur77

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Mazda CX30
Odp: Czarny sen się spełnił
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Lutego 2025, 21:08:55 »
Tutaj z tego newsa https://www.otomoto.pl/news/nowa-toyota-rav4-zapewni-2000-km-zasiegu-oml wynika, że nowa RAV4  hybryda ma mieć dwa silniki spalinowe - wolnossący 130 KM lub turbo doładowany 180 KM, które zastąpią jednostkę 2,5 litrową.  To by było nieładnie.  :-(  cały urok RAV4  po takim zabiegu by prysł.  :-(

Możliwe, że to jednak tylko ploteczki.

Mając dwa silniki spalinowe i to jeszcze turbo nie będą w stanie zejść z emisją poniżej rozsądnego limitu - chyba że będzie kosztować 50 tys więcej żeby pokryć wynikające z tego kary dla ue.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #61 dnia: 04 Lutego 2025, 18:05:10 »
Mnie ciekawi jakie buble będą w nowym modelu, podejrzewam mega awaryjność.
skoro obecna wersja kończy się produkcja ( chyba 8 lat będą tłukli i mieli tyle czasu na poprawki) a ja dalej nie mam zmienionego baku, pompy paliwa itd
buahahah
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2025, 18:06:50 wysłana przez SNCF »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #62 dnia: 04 Lutego 2025, 18:38:04 »
Mnie ciekawi jakie buble będą w nowym modelu, podejrzewam mega awaryjność.
skoro obecna wersja kończy się produkcja ( chyba 8 lat będą tłukli i mieli tyle czasu na poprawki) a ja dalej nie mam zmienionego baku, pompy paliwa itd
buahahah

A dla mnie troszeczkę ulegasz pewnej psychozie forumowej pt. Toyota to same zło ;-)

P.S.

Jesteś objęty programem naprawy/wymiany pompy paliwa ?

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #63 dnia: 04 Lutego 2025, 19:56:48 »
Oj chyba po prostu utknałeś w starych dobrych czasach marki, nie masz kontaktu z najnowszymi produktami = problemami obecnych modeli.
Wdlg mnie zupełnie nie ma co równać tego do problemów innych marek, bo tam bardzo często są inne rozwiązania i inna filozofia tworzenia produktu.
Możesz co najwyżej porównać do tego co było w Toyocie kiedyś a jest obecnie.
Czytasz forum Lexa, tam takie same buble zaczynają się mnożyć. I nie jest to przypadek, że sinusoida idzie teraz w dół.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 05 Lutego 2025, 11:40:10 »
Nie chciałbym być teraz w skórze producentów aut
Tysiące unijnych eko-wysrywów i nic nie wiadomo co produkować, dziś lobbowani mówią tak, jutro inaczej!
Proszę:
https://www.farmer.pl/fakty/unia-europejska/skandal-w-brukseli-komisja-europejska-oplacala-ekologow-za-lobbowanie-zielonego-ladu,156656.html

Może sie okazać ze Toyota planowała jakiś mniejszy silnik by spełnić chore iluzje Urszulki niemki rządzącej Europą
a tu nagle szefem świata został facet z jajami i nagle wszyscy odwrót od tej lewackiej obłudy, to już się dzieje, w parę dni!

Japończycy patrząc na to wariactwo na pewno sa nieźle wkurzeni. Więc na szybko przeprojektują z powrotem większy silnik?
To wszystko nie wpłynie na bezawaryjność, to nie sa warunki do normalnego planowania i tworzenia dobrych rzeczy..
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2025, 11:57:27 wysłana przez SNCF »

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #65 dnia: 05 Lutego 2025, 14:19:50 »
Jak dotąd Japończycy reagowali z rezerwą na "owczy pęd" ku elektrykom.
Ja myślę, że w RAVce 6 gen będzie napęd jak w nowej Camry - tzn. hybryda 5 gen z silnikiem 2,5 litra z trochę większą mocą tak jednostki spalinowej jak i elektrycznej.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 06 Lutego 2025, 18:28:45 »
P.S.

Jesteś objęty programem naprawy/wymiany pompy paliwa ?

jak wpisuje swój VIN tutaj:
https://www.toyota.pl/serwis-i-akcesoria/kampanie-serwisowe
Brak akcji serwisowych dla Twojego numeru VIN

ale dzwonią do mnie od paru dni z ASO że maja części i chcą wymieniać...

jeszcze poczekam parę tyg, bo ostatnio pisał tu kolega że mu zły licznik zamontowali
niech się podszkolą na innych

ale jak widać Toyota ukrywa że jest akcja serwisowa
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2025, 18:57:24 wysłana przez SNCF »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 07 Lutego 2025, 16:36:16 »
ak dotąd Japończycy reagowali z rezerwą na "owczy pęd" ku elektrykom.
Ja myślę, że w RAVce 6 gen będzie napęd jak w nowej Camry - tzn. hybryda 5 gen z silnikiem 2,5 litra z trochę większą mocą tak jednostki spalinowej jak i elektrycznej.

oczywiście ze tak, pytanie brzmi jak potraktują sprawę wyciszenia. platforma taka sama, więc tylne nadkola wciąż narażone na czynniki zewnętrzne. wielu użytkowników na to narzeka, w tym ja ;)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 07 Lutego 2025, 16:42:23 »
Oj chyba po prostu utknałeś w starych dobrych czasach marki, nie masz kontaktu z najnowszymi produktami = problemami obecnych modeli.
Wdlg mnie zupełnie nie ma co równać tego do problemów innych marek, bo tam bardzo często są inne rozwiązania i inna filozofia tworzenia produktu.
Czytasz forum Lexa, tam takie same buble zaczynają się mnożyć. I nie jest to przypadek, że sinusoida idzie teraz w dół.

szanowny colinie, mam wrażenie ze podcinasz gałąź na której siedzisz. jakiez to problemy ma obecnie toyota, których nie miała w przeszłości? w czym zdegradowała się na tle konkurentów? trochę obiektywizmu szanowny kolego..

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Czarny sen się spełnił
« Odpowiedź #69 dnia: 07 Lutego 2025, 20:38:01 »

szanowny colinie, mam wrażenie ze podcinasz gałąź na której siedzisz. jakiez to problemy ma obecnie toyota, których nie miała w przeszłości? w czym zdegradowała się na tle konkurentów? trochę obiektywizmu szanowny kolego..
Jak podcina, dla niego lepiej przecież żeby były wadliwe, więcej potencjalnych klientów. :)
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 10 Lutego 2025, 10:04:12 »
Nie chciałbym być teraz w skórze producentów aut
Tysiące unijnych eko-wysrywów i nic nie wiadomo co produkować, dziś lobbowani mówią tak, jutro inaczej!
Proszę:
https://www.farmer.pl/fakty/unia-europejska/skandal-w-brukseli-komisja-europejska-oplacala-ekologow-za-lobbowanie-zielonego-ladu,156656.html

Może sie okazać ze Toyota planowała jakiś mniejszy silnik by spełnić chore iluzje Urszulki niemki rządzącej Europą
a tu nagle szefem świata został facet z jajami i nagle wszyscy odwrót od tej lewackiej obłudy, to już się dzieje, w parę dni!

Japończycy patrząc na to wariactwo na pewno sa nieźle wkurzeni. Więc na szybko przeprojektują z powrotem większy silnik?
To wszystko nie wpłynie na bezawaryjność, to nie sa warunki do normalnego planowania i tworzenia dobrych rzeczy..

Nie ma to jak mieć potrzebę politycznego wysrywu przy każdej okazji, ale uśmiałem się z tego faceta co został szefem świata. Proponuję wyjąć głowę z zachodniocentrycznej dvpy i się rozejrzeć troszeczkę. Toyota sobie poradzi doskonale, bo Toyota napędza Azję, Afrykę, Amerykę Południową, Bliski Wschód a w Ameryce Północnej też sobie radzi nienajgorzej a w UE jak zwykle zapłacimy my wszyscy, bo ochrona rynku polega u nas na podnoszeniu cła na auta z chin... 'wincyj cła! suweren wytrzyma!'

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Lutego 2025, 10:42:46 »
Chyba nawet w USA RAV4 zdetronizowała Forda F150. Wieloletniego lidera sprzedaży
.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #72 dnia: 10 Lutego 2025, 12:14:37 »
Niestety nigdzie nie utknąłem tylko robię realne zestawienie tego co jest teraz a co było:

Kiedyś kupowałem nową e10 która miała lampkę rezerwy i... to tyle nawet obrotomierza nie było, szybki był na korbkę a potem była poduszka kierowcy uruchamiana mechanicznie w razie wypadku a i tak Toyota miała wpadki zarówno producent jak i ASO.
Ciągnące się latami akcje pasów Takata, nie działające odtwarzacze cd w lexusach/antenki/seria kompów z lejącymi się kondensatorami panasonic, rdza. Teraz kupując Toyotę ile masz systemów na dzień dobry ? Nawet w najuboższej wersji.

I w tym wszystkim jak już bierzemy się za porównanie to trzeba przyrównać Toyotę do innych marek gdzie wiesz doskonale że nie wychodzi źle a nawet spokojnie można powiedzieć że jest dobrze.

Niestety Twój hejt Totoyty przybiera dziwne postacie bo narzucasz pewną narrację która jest nieprawdziwa.

Prosty przykład. Ostatnio chwaliłeś się certyfikatami doradcy technicznego aut fracuskich ale jak dużo wcześniej ktoś zastanawiał się na Priusem+ z minimalnym nalotem w porównaniu do Daci 0,9 z takim samym przebiegiem to nie przeszło Ci przez gardło że Toyota 1,8h wydaje sie pewniejszym wyborem niż Dacia z gównianym silnikiem 0,9. Ba Ty nawet musiałeś wtórować dwóm swoim trollom i zniechęcać ośmieszaniem Toyty do jej wyboru.

Do tego jak jest pisanie o innych markach nagle miksujesz się z tematu chociaż okazuje się że auta franuskie sa Ci bliskie i to bardzo. Do tego nie wierze że nie znasz się na markach konkurencyjnych.

I znowu kuglujesz sprytnie ogólnikami. Co to znaczy inna filozfia produktu ? Czemu mamy nie równać Toyoty do innych marek ? Dla przeciętnego użytkownika nie liczy się jakaś filozofia rozwiązań tylko ich trwałość i użyteczność gdzie auta europejskie w kategorii trwałość są daleko w tyle.

Tak się składa że na forum Lexa jestem od 15lat, znamy się osobiście z moderatorami, użytkownikami więc znane mi są opisywane problemy i oczywiście widać w nich spadek jakości produktu ale trzeba znowu wrócić do tego co był, co jest i zestawić z dokonanimi konkurencji.
Masz też takie wpisy :

"Trochę mam, ale o ile z Lexem już jest wszystko ok i awarii było mało i nazwijmy to drobne, o tyle s XC90 to była katastrofa. I nie ja jeden, podkreślam. Jeżeli mam porównać po prawie 40 tys RXa i XC90, to Lexus jest totalnie bezwawryjnym i bezproblemowym autem. Spotkały mnie w nim jakieś pierdoły w porównaniu do XC90 i w zasadzie tylko mnie, bo widzę, że każdy tutaj jedt zadowolony. Zapraszam lektury forum Volvo. Darmo bym tego nie chciał. Przez to auto nabawiłem się wrzodów i nerwicy, a to co z nim przeżyłem, godziny czekania na lawety na autostradach na mrozie, uszkodzenie auta z powodu awarii czujników i systemów, wymianę wtrysków po 40 tys km, półosi, fotela, 2 razy kierownicy. 6 razy ustawianej zbieżności, krzywej kierownicy, krzywych półosi, przybywania oleju, awarii zawieszenia, wycieku z haldexu, niegrzejących i nieskładających się lusterek, nagłego braku płynu chłodniczego, krzywych kół, wycieku z haldexu, opuszczonych od nowości drzwi kierowcy i ciągłej walki z ich regulacją, wychodzącej waty z foteli, trzeszczącej kanapy i rolety, 9 razy naprawianej tylnej klapy, którą w końcu zamykałem ręcznie bo serwis się poddał, 16 aktualizacji systemów, awarii ogrzewania kierownicy oraz foteli. Tzn mój nie grzał, a pasażera grzał zawsze. Nawet jak był wyłączony. Lato, zima cały czas. Nie dali rady naprawić, skrzypiącego zawieszenia, parujących reflektorach, problemach z aplikacją i łączeniem telefonu iid itd. Książkę bym napisał. Dlatego wybór padł na Lexusa. Ja czegoś takiego jeszcze nie widziałem."
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2025, 12:26:27 wysłana przez ledziu »

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #73 dnia: 10 Lutego 2025, 14:16:26 »
A więc dalej się cieszę, że jeżdżę RAVką, 75 tys. km w 4 lata przejechane i jedyne problemy to czasem mażąca wycieraczka oraz przybywanie benzyny w oleju w zimie, które w sumie niczym nie grozi. ;)

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Lutego 2025, 17:47:55 »
narzucasz pewną narrację która jest nieprawdziwa.

Każdy ma swój rozum. Piszę co uważam i wypowiadam się w tematach w których mam ochotę się wypowiadać, bo coś tam wiem a do własnego zdania opisującego problemy odpadajacych kół czy wypadających sprężyn jeszcze w Polsce mamy prawo. Nie masz ochoty czytać to dodaj do ignorowanych i po sprawie.
Nie wiem jakie znajomości masz, ilu moderatorów znasz na tych czy owych forach i guzik mnie to co kupujesz, czym handlujesz lub co komu naprawiłeś francuskiego /niemieckiego za 15k PLN.
A kto tu kugluje i pisze ogólniki to można zobaczyć po merytorycznych wypowiedziach lub laniu wody. Pomogłem już bardzo wielu osobom tutaj na forum i nic tak nie cieszy jak bezinteresowne "dziękuję", które non stop odczytuję w wiadomościach na priv, nie za 15k PLN.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl