Autor Wątek: Czarny sen się spełnił  (Przeczytany 74128 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Czarny sen się spełnił
« Odpowiedź #435 dnia: 02 Sierpnia 2025, 11:50:53 »
Fajne mają "Corolki", bo nasze w firmie średnio palą ok.5l/100, bez chwilowych rekordów i te 80% to raczej nie w rocznym rozrachunku.  :)
A rekordy z wyświetlacza to sobie można wstawiać, wszystko kwestia trasy i ukształtowania terenu. Na przykład ponad 50km zwykła koreańska  hybryda HEV wynik petarda, czyż nie ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #436 dnia: 02 Sierpnia 2025, 11:58:38 »
Pytanie o których % mowa, dystansu czy czasu jazdy.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #437 dnia: 02 Sierpnia 2025, 12:24:46 »
Na prądzie nie ma różnicy dystans.
Nie ma nagrzewania silnika i całego układu spalinowego, co się przekłada na większe spalanie na krótkich dystansach.

RAV4 Plugin jak klikniemy HV zapala silnik i nawet jak od razu zrezygnujemy i klikniemy jednak tryb EV to jedziemy na prądzie ale i tak silnik chodzi jałowo kilka minut na darmo by go nagrzać, co tylko marnuje paliwo i podwyższa spalanie średnie.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2025, 12:52:11 wysłana przez SNCF »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #438 dnia: 02 Sierpnia 2025, 14:43:59 »
ja przed zakupem obecnej ravki praktycznie byłem zdecydowany na xc60 T5 ( super auto z wyglądu i wykon klasa) , ale dostałem je na dzień do testów, jak się nie starałem to nie mogłem zejść poniżej 10l/100km, dlatego zrezygnowałem, choć ostatnio znajomego spotkałem co twierdzi, że ma spalanie 7-8 l/100km , ale to tylko jego "słowa", takich opowiadaczy znam wielu.
Byłem w takiej samej sytuacji, nawet chciałem sobie ściągnąć ze Szwecji, bo niestety kupno używanego auta w Polsce to często patologia, ale po przeanalizowaniu plusów i minusów i tego jak dużo to auto traci na wartości i że jednak nie jest specjalnie niezawodne zrezygnowaliśmy. Z ciekawostek mieliśmy też XC60 B5 Ultra na weekend na testy i jadąc wieczorem z włączonymi automatycznymi długimi światła zaczęły totalnie wariować, krzyżować się w jakiejś sekwencji restartującej, a gwoździem do trumny było to, że jadąc wąską, polną uliczką bez oświetlenia auto w zakręcie światła...wyłączyło totalnie, co było mocno niebezpieczne i przeważyło na niekorzyść marki. Szkoda, że Volvo tak się popsuło na przestrzeni ostatnich lat, a piszę to jako właściciel V70 z 99' roku, które wymieniłem na RAVkę głównie w poszukiwaniu bardziej rodzinnego i bezpiecznego auta.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #439 dnia: 03 Sierpnia 2025, 11:40:16 »
Ja będę sprzedawał ravkę jak wrócę z wakacji i kupię sobie byda (sealiona 7). Dla jednych to guano, mnie się podoba. Każdy ma swój portfel i kupuje co mu się podoba. A jeśli nawet z Waszych i moich podatków będę miał zwrot 30 tys. zł (a może i 40 jak będę chciał) to co z tego? Jest, to nie zamierzam nie skorzystać. Dają, to brać, biją uciekać.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #440 dnia: 03 Sierpnia 2025, 17:16:57 »
Dam jak kupię. Póki co przejechałem ok. 400 km i jest bardzo dobrze. Także może październik, listopad... Sam nie wiem.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #441 dnia: 04 Sierpnia 2025, 09:05:07 »
A jeśli nawet z Waszych i moich podatków będę miał zwrot 30 tys. zł (a może i 40 jak będę chciał) to co z tego? Jest, to nie zamierzam nie skorzystać. Dają, to brać, biją uciekać.
dokładnie tak, wszystkim nam urzędasy zabrały wielokrotnie więcej, roztrwonili na siebie swoje stołeczki do pierdzenia i swoje rodzinki, a nam rzucają ochłapy

W moim RAV4 Plugin najbardziej lubię jazdę na prądzie, przyspieszenie, cisza, płynność, brak wycia silnika, wibracji, spalin, gorący układ wydechowy nie nagrzewa i nie śmierdzi w garażu po powrocie do domu itd itd
Póki tego nie miałem tez byłem sceptyczny jak dalej większość ale to jednak jest nowoczesność.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2025, 09:44:38 wysłana przez SNCF »

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #442 dnia: 08 Sierpnia 2025, 16:26:31 »
Widzę zmienili desperacko opis na bardziej podkreślający, że to prawie elektryk ;)

Zapomnieli dopisać że co 2-3 dni trzeba spalinowy silnik i tak odpalić bo będzie łańcuch klepał o obudowę silnka jak kowal podkuwał konia  :laugh: :| :laugh: nic sie nie zmieniło po zmianie oprogramowania silnika...

No i tez chyba w mieście hybryda jest oszczędna, a nie trasie?

« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2025, 16:51:29 wysłana przez SNCF »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #443 dnia: 08 Sierpnia 2025, 20:32:58 »
@SNCF oj chyba strasznie napaliłeś się na "czajnis automobile"  :-)

Offline scotti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #444 dnia: 08 Sierpnia 2025, 20:47:04 »
Sncf
Uwierz mi że że hybryda na trasie potrafi mniej spalić niż normalna benzyna. Mam Lexusy LS460 i 600h Ten pierwszy na mieście zaczyna się od 13L wzwyż, zaś drugi to tylko 10L przy motorze 5L i wadze 2300kg to przy konkurencji abstynent. Zaś na trasie i tak pali mniej od 460 tak do 1L

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #445 dnia: 09 Sierpnia 2025, 14:59:16 »
SNCF, Ty masz elektryka czy rav 4 plug in? Jeśli elektryka to którego?

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #446 dnia: 09 Sierpnia 2025, 15:02:24 »
Dam jak kupię. Póki co przejechałem ok. 400 km i jest bardzo dobrze. Także może październik, listopad... Sam nie wiem.[/quote]

Co testowałeś?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #447 dnia: 10 Sierpnia 2025, 14:56:16 »
Sncf
Uwierz mi że że hybryda na trasie potrafi mniej spalić niż normalna benzyna. Mam Lexusy LS460 i 600h Ten pierwszy na mieście zaczyna się od 13L wzwyż, zaś drugi to tylko 10L przy motorze 5L i wadze 2300kg to przy konkurencji abstynent. Zaś na trasie i tak pali mniej od 460 tak do 1L

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

Uwierz mi !!! Mam benzynę 4x4 (i to w manualu !!!) i na trasie (600km-800km) w lecie mam spalanie rzędu 5,2l. Nie przywiązuję do tego wagi, ale jak wszyscy podniecają się hybrydą to jestem zobowiązany do sprowadzenia ich na ziemię, że benzyna w trasie nie ma się czego wstydzić.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #448 dnia: 10 Sierpnia 2025, 16:36:08 »
Miałem benzynę awd, ale do 5.2 w trasie nawet się nie zbliżyłem nigdy. Raz mialem 5.8l/100 ale jechałem ok.70km/h w płynnym sznurze aut. Generalnie średnie spalanie z całości miałem na poziomie 8-8.5l/100 co i tak uważam za świetny wynik na auto o tej masie i awd. Jedna różnica, mój był w automacie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #449 dnia: 10 Sierpnia 2025, 18:06:17 »
Dam jak kupię. Póki co przejechałem ok. 400 km i jest bardzo dobrze. Także może październik, listopad... Sam nie wiem.

Co testowałeś?
[/quote]
BYD Sealion 7. Wrażenia opisuje w wątku co po rav4.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl