Pierwsza awaria niezawodnego staruszka P3. Czy spotkał się ktoś z poniższym, zastanawia mnie czy to błąd programowy czy już poważne uszkodzenie gdzieś z przodu przy kole albo w skrzyni itp:
Zaświeciła mi się ostatnio kontrolka jak wyżej i powiązane z hamulcami: wyłączył się abs bo kod że nie łączy gdzies czujnik abs tylny więc skasowałem Techstreamem wszystko zeby objeździć do weekendu i potem się przyjrzeć. Oczywiście wtedy nie działa abs, wspomaganie i hamowanie odzyskujące.
Jeździłem dzień w takim niehybrydowym trybie i wyskoczyły kontrolki ponownie, było juz ich więcej ale nie zapisałem, skasowałem, i teraz auto uruchamia hamowanie odzyskujące gdy próbuję jechać powyżej prędkości spacerowej i dusi silnik, próbę dodawania gazu. A teraz najgorsze, jak się załącza to hamowanie to słychać taki terkot mocny gdzies z przodu przy kołach lub silniku, jakby przeskakująca zapadka na zębatce itp. Czy chaotycznym kasowaniem kodów mogłem spowodować jakieś fizyczne uszkodzenia ? Od czego zaczynać..
Na desce nie ma ma błędów, nie wróciły, ale Techsream ponowne uruchomienie pokazuje C1541, B1423, B1206, B2321, U0155. Czy są gdzies w necie opisy dokładne mechanizmu rekuperacji Priusa 3, a może można gdzieś ręcznie wyłączyć ponownie abs i układ odzyskiwania ?
Z góry dziękuję za sugestie, bo być może szykuje się kosztowy dramat jeśli coś uszkodziło się w obrębie silnika, skrzynii..