Autor Wątek: Corolla Sedan GR Sport 1.8h  (Przeczytany 6420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
Corolla Sedan GR Sport 1.8h
« dnia: 06 Grudnia 2024, 13:39:19 »
Cześć wszystkim,

Ostatnio zdecydowałem się na kupno auta, i moja historia wygląda tak, że w salonie dostałem info że rocznik produkcji 24 jest dostępny w 60 dni,  natomiast 25 z odbiorem na maj/czerwiec, więc z oczywistych względów wybrałem starszy, mimo że rabat „wyprzedażowy” był żałosny, jakieś 1000 zł przed innymi rabatami ze względu na ofertę firmową. Chciałem upolować Stajla, ale zniknęły ostatnie sztuki i ze względu na brzydkie światła w Comforcie+Tech, dopłaciłem jakieś 5 klocków do GR Sporta względem Stajla.

I mam teraz kilka pytań, jeśli ktoś byłby miły odpowiedzieć, bo z tymi handlowcami to gadka była na zasadzie „bierze pan czy nie, bo zaraz zniknie”, albo musieli szukać w googlu odpowiedzi na moje pytania :D

-czy od 2019 roku zaszły jakieś większe zmiany w corolli hybrid, słyszałem że jest nowa generacja silnika elektrycznego, ale również czytałem że Toyota zaczęła oszczędzać na wielu drobiazgach
-czy w sedanie GRS są jakieś różnice konstrukcyjne poza lakierowanym przodkiem grilla na czarno? Np. wytłumienie, szyby?
-czy warto było brać kolor 1G3? :D miałem do wyboru jeszcze białą perłę, ale była zbyt krzykliwa jak dla mnie - oraz mam traumę z myciem białych aut :( teraz popatrzyłem i uświadomiłem sobie, że to dość pospolity kolor ;_; czy ktoś potrafi znaleźć ładne fotki sedana w 2NB z czarnym dachem?
-na co uważać przy odbiorze (pewnie jest jakiś temat, jak ktoś podlinkuje będę wdzięczny). Czy warto negocjować opony zimowe w salonie czy prywatnie lepiej (chciałbym mieć osobne stalówki/alu na zimę)
-ciekawi mnie też jak będzie z odsprzedażą, Sedan GRS to egzotyk z tego co widzę po portalach aukcyjnych ciekawe czy będzie to zaleta czy wada.

No i ogólnie czy warto było brać Corollę. Okropnie drogie się te auta zrobiły, gdyby nie rabat flotowy to poszedłbym w Skodę,lubiłem jeździć Octavią.

Dzięki za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi :)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
Odp: Corolla Sedan GR Sport 1.8h
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Grudnia 2024, 15:25:13 »
Czy warto negocjować opony zimowe w salonie czy prywatnie lepiej (chciałbym mieć osobne stalówki/alu na zimę)
Choćbyś nie wiadomo jak negocjował, to za stalówki z oponami zaplacisz u nich wiecej, niz za alu z tymi samymi gumami na "wolnym rynku". A przy stalowkach różnica będzie jeszcze  większa.
Dodatkowo nie sprzedadzą Ci innego rozmiaru niż ten na aucie (gdybyś chciał założyć "grubsze" zimówki tak jak ja - lato 225/45R17, zima 205/55R16)
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2024, 15:26:59 wysłana przez Jacek_63 »

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudnia 2024, 00:22:47 »
Odpowiem tyle co wiem i przeczytałem i poniżej to są moje opinie
-wersja poliftowa od 2023 to nie tylko mocniejszy elektryk ale zmiana charakterystyki jego użytkowania. Cichszy, mniejsze spalanie.
-może być mata pod maską, na 100% nie jestem pewien, w hatchback/kombi jest ale  to inna produkcja, cudów i tak nie daje
- kolor to kwestia gustu, ten 1G3 ciemnoszary jest dość ciemny i to nie jest oznaczenie w GR. Mnie się osobiście 2VU podobał. Nie jest pospolity szary, trochę taki premium.
- żeby sprawdzili czy w historii samochodu nie było jakiś cudów w transporcie. O ile powiedzą prawdę...
Moim zdaniem GR to tylko z pakietem dynamic za 4k. HUD i te cuda dodatkowe warte tej kasy, na minus koła 18 cali.
-Toyota to najlepszy wybór ceny/jakość. Każda marka oszczędza i ma swoje bolączki. Tu jest sprawdzony silnik 1.8, trwała skrzynia ,dobrze działająca hybryda. Jako wady, często niestaranne wykończenia i bolączki w stylu "coś trzeszczy i puka", brak jakiegokolwiek zabezpieczenia przeciw korozji oraz wytłumienia (dobra konserwacja we własnym zakresie)
60 dni to dość długo, salonów jest od groma, warto sprawdzić czy nie ma gdzieś dostępnej takiej jaką się chce
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2024, 00:27:49 wysłana przez szefo »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudnia 2024, 12:12:10 »
Mam sedana 23' style białą perłę. Moim zdaniem jedyna przewaga GR to regulacja fotela pasażera w pionie.
Style od GR różni się pakietem stylistycznym i fotelam i wzorem felg, pozatym do GR mozna dobrać pakiet dynamic co ci nie grozi w przypadku auta stockowego.
Na rynku wtórnym powinienes bez problemu kupic oryginalny komplet felg za fajna kasę np. https://www.olx.pl/d/oferta/kola-zimowe-toyota-corolla-e21-CID5-ID12uSzq.html
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudnia 2024, 22:18:28 »
Dzięki za odpowiedzi, tutaj moje

- nie rozumiem do końca jak to działa, w salonach mówili że są ostatnie sztuki, ale corolka będzie jechać z fabryki - chyba chodziło o sloty na kraj w ramach stocku na fabryce?
- co do dostępności: auta schodziły NA PNIU. Autentycznie. I w wątkach widziałem, że ludzie dalej masakrycznie długo czekają
- Dynamica nie wziąłem, bo to była przesada dla mnie. Cennikowo 150 klocków by wyszło, dla mnie i tak już bardzo dziwnie jeździć wypasioną Corollą w GR, niestety nie miałem wyboru przez brak dostępności Stajla
- poproszę o stan akumulatora i zaprogramowanie szyb pilot przy odbiorze
- ubolewam nad wybraniem pospolitego, szarego lakieru mając wszystko teoretycznie w cenie w GRze. Dobija mnie to za każdym razem jak widzę na ulicy ;_; zmyliło mnie właśnie to oznakowanie w katalogu, myślałem że to jakiś inny szary. Miałem do wyboru jeszcze tylko białą perłę ale była zbyt krzykliwa jak dla mnie i trudna do czyszczenia. Napisałem do pani handlowiec czy coś jeszcze da się zmienić z kolorem, zobaczymy.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudnia 2024, 23:30:50 »
Jeśli zdecydujesz się na zabezpieczenie BLE42 to z góry upomnij się o 2 piloty.  Bo w standardzie daja to 2 kluczykow jeden pilot.  Załatwienie tego w późniejszym terminie jest o tyle problematyczne że trzeba wygrzebać centralkę z pod kokpitu by sparować 2 pilot.
Subiektywnie mozesz poprosić o to by głośniej pracował "przerywacz" kierunkowskazów. Jest to do ustawienia interfejsem w serwisie.
Jak dla mnie klikanie migacza jest zbyt ciche a czasem nie odbija ...
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Grudnia 2024, 09:51:08 »
- Dynamica nie wziąłem, bo to była przesada dla mnie.
I to jest wg mnie najgłupsza rzecz którą robisz. Tam jest skrzynia eCVT a nie zwykły automat. Cena i tak jest bardzo duża. 150 za sedana w GR. Nie doprecyzowałeś czy silnik 2 czy 1.8. To jeszcze miesiąc temu wydaję mi się że kombi GR były po 145 czy coś takiego (z dynamic 1.8). 2.0 to tak koło 10k w góre. Sam za TS GR dynamic dałem 142 tysiące i to nie była cena hit, bo przez zakup flotowy mogli zejść 10k niżej.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Grudnia 2024, 10:08:13 »
Co masz na myśli pisząc o skrzyniach? Ktoraś hybryda ma inną niż eCVT?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudnia 2024, 10:28:09 »
Jak na razie to tylko RX500h i LX700h
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Grudnia 2024, 10:47:34 »
- Dynamica nie wziąłem, bo to była przesada dla mnie.
I to jest wg mnie najgłupsza rzecz którą robisz. Tam jest skrzynia eCVT a nie zwykły automat. Cena i tak jest bardzo duża. 150 za sedana w GR. Nie doprecyzowałeś czy silnik 2 czy 1.8. To jeszcze miesiąc temu wydaję mi się że kombi GR były po 145 czy coś takiego (z dynamic 1.8). 2.0 to tak koło 10k w góre. Sam za TS GR dynamic dałem 142 tysiące i to nie była cena hit, bo przez zakup flotowy mogli zejść 10k niżej.

O cym ty w ogóle mówisz, jaka skrzynia, jakie 2.0 w sedanie? Fakt, cena kombiaka jest dość podobna. Myślicie że warto z jakiegoś powodu zmienić na TS? Osobiście nie brałem bo nie potrzebuje takiej przestrzeni i to tylko dodatkowa waga do spalania, poza tym sedan lepiej się prowadzi.

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Grudnia 2024, 11:18:16 »
Co masz na myśli pisząc o skrzyniach? Ktoraś hybryda ma inną niż eCVT?
Większość hybryd innych marek, dla kupującego może to być niespodzianka jak ta skrzynia pracuje. Dla mnie była.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Grudnia 2024, 11:23:34 »
Mowa jest o Corolli a nie innych markach.

Offline ArturB

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: -
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Grudnia 2024, 20:17:19 »
Mam GR/2024 z pakietem i różni się od wersji najwyższej (Executive):
- Brak map Offline
- Brak podgrzewania tylnych siedzeń
Reszta identyczna. W zakupie jest "taniej" bo malowanie dwu kolorowe masz bez dopłaty

Dokupiłem:
- Koło dojazdowe zamiast zestawu naprawczego (mam też kompresor dzięki temu)
- Troszkę gadżetów z Ali (Maskownic zatrzasków drzwi, zawiasów, uszczelek) i wygląda to dobrze
- Matę góry bagażnika (Fabrycznie goła blacha)
- Wsad schowka środkowego
- Immobilajzer SecoCanBlue (Parujesz z: brelokiem, przyciskami na kierownicy, telefonem) ma numer atestu i serwisowy Toyoty

Zalety:
Spalanie 3,9-4,0l/100km (Faktycznie takie mi wychodzi) - przebieg prawie 5000km od połowy września
Bardzo dobrze działający AA
Ledy wszędzie z wyjątkiem tylnej tablicy
Możliwość sparowania kół lato/zima
Kluczyk bezdotykowy
Dobrze i szybko grzejące fotele i kierownica
Apka: przejazdy, status drzwi i kilka innych opcji

Wady:
Radia tragiczne, działa jak wyłączysz DAB i Internetowe na szczęścia słucham Audiobooki
Gubi widżet ciśnienia opon (błąd potwierdzony przez dystrybutora)
HUD nie ma znaczka EV i poziomu naładowania akumulatora / ekonomizera
Fabrycznie alufelgi 18" na zimę można dokupić stalówki 16"
Brak podświetlenia przycisków szyb / drzwi
Wiele rzeczy można było zmienić stosując Carista niestety po FL niewiele zostało (Otwieranie szyb z pilota, itp. - nie działa)

https://pl.aliexpress.com/item/1005006734860679.html

https://pl.aliexpress.com/item/1005005881199944.html?srcSns=sns_WhatsApp&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=60809787537&tt=MG&shareId=60809787537&businessType=ProductDetail&platform=AE&afSmartRedirect=y

https://pl.aliexpress.com/item/1005005890031157.html?srcSns=sns_WhatsApp&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=60806753702&tt=MG&shareId=60806753702&businessType=ProductDetail&platform=AE&afSmartRedirect=y

https://pl.aliexpress.com/item/1005005188009869.html?gatewayAdapt=glo2pol

https://pl.aliexpress.com/item/1005001484690740.html?gatewayAdapt=glo2pol

https://pl.aliexpress.com/item/1005006006678657.html?srcSns=sns_WhatsApp&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=60906977752&tt=MG&shareId=60906977752&businessType=ProductDetail&platform=AE&afSmartRedirect=y

https://pl.aliexpress.com/item/1005005510389512.html?srcSns=sns_WhatsApp&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=60910105963&tt=MG&shareId=60910105963&businessType=ProductDetail&platform=AE&afSmartRedirect=y

https://pl.aliexpress.com/item/1005006715900777.html?srcSns=sns_WhatsApp&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=60916139183&tt=MG&shareId=60916139183&businessType=ProductDetail&platform=AE&afSmartRedirect=y

« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2024, 20:43:31 wysłana przez ArturB »

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Grudnia 2024, 21:19:43 »
Ten immobilajzer SeoCanBlue montowali ci w salonie? Kupowałeś prywatnie czy leasing/wynajem? Standardowo salony wciskają Metę z brelokiem który mnie wkurza.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline ArturB

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: -
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Grudnia 2024, 17:30:20 »
Tylko i wyłącznie w SALONIE wtedy masz pełną kompatybilność.

Immobilizer SEO CANblu
Gwarancja - oficjalnie Toyota nie dopuszcza podłączania urządzeń pod magistralę CAN, ale nasz immobilizer SEO CANblu jest dopuszczony do montażu w Toyotach i ma przydzielony numer części w systemie Toyoty/Lexusa (EPLNGE-P0500-13, pod nazwą Q-SAFE CAN ID).

Do immobilizera SEO CANblu można dołożyć zewnętrzną syrenę (wtedy traci się możliwość rozcięcia dodatkowego obwodu przekaźnikiem), która aktywuje się w ciągu 5/10/15 sekund od włączenia zapłonu bez rozbrojenia immobilizera. Przy czym możliwości dołożenia syreny nie ma, jeżeli montaż immobilizera nastąpi w salonie.

WAŻNE
Jeżeli samochód jest nowy i zdecyduje się Pan na montaż immobilizera SEO CANblu poza salonem, to nie będzie możliwości rozbrajania immobilizera brelokami, a jedynie kodem pin z przycisków samochodu lub aplikacją (ograniczenie to wynika z tego, że importer nie pozwala, aby urządzenie dostępne w sieci było dostępne poza siecią, stąd musieliśmy ograniczyć funkcjonalność SEO CANblu dostępnego poza siecią Toyoty).
Jeżeli samochód nie będzie nowy (a więc pojeździ Pan kilka miesięcy), to powyższego ograniczenia nie ma.

Bardzo dobre wsparcie producenta (Merytoryczne, konkretne), zanim się zdecydowałem troszkę popytałem o funkcjonalność.
Przekonało mnie:
1. Możliwość odblokowania: "BRELOK" (Naprawdę ładny i dobrze wykonany), PIN do zaprogramowania, TELEFON (Może robić ze "brelok" oraz APKA ma funkcję "Tryb Serwisowy") - działa bez problemu.
2. Montaż w Salonie i gwarancja.

Uważaj na USB:
Samochód ma złącza kabel "C" <=> "C" ja kupiłem 2 kable 1m. Niby za długie ale jest szansa że jak "pociągniesz" to nie uszkodzisz gniazda pojazdu. Wtyk "C" to debilizm.
Przód ładowanie telefonu, sam AA działa po BT.
Drugi dla dzieciaków na tył do konsoli środkowej.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2024, 17:58:37 wysłana przez ArturB »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl