Autor Wątek: Hamulce (przód) Toyota RAV4 Hybrid 2021r.  (Przeczytany 4337 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tadkier

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 4x4
Hamulce (przód) Toyota RAV4 Hybrid 2021r.
« dnia: 09 Grudnia 2024, 12:58:54 »
Dzień dobry,
jestem na forum nowy, więc chciałbym się przywitać.
Czy tak powinny wyglądać przednie tarcze hamulcowe (foto nr1) w Toyocie RAV4 Hybrid
2021r. Executive 4x4  przebieg auta: 23533 km?
Auto było 3x, zawsze w terminie na corocznych przeglądach technicznych w ASO Toyota, obecnie też posiadam wykupioną gwarancję wersja RELAX.
Ostatni przegląd był 23.09.2024r. w ASO Toyota Olsztyn, gdzie NIBY???!!! wg. zapewnień miały być czyszczone i konserwowane hamulce i podobno ich ścieżka diagnostyczna wypadła "wzorowo"???!!!
25.09.2024r. byłem na 1 badaniu technicznym po 3 latach w OSKP, gdzie doświadczony diagnosta przy próbie na rolkach stwierdził różne wartości hamowania przedniej osi pojazdu.
Zgłosiłem się po tym fakcie do ASO Toyota Olsztyn, gdzie ponownie stwierdzono, że wszystko jest OK, a 1/3 tarczy hamulcowej KOROZJA (moje argumenty, że w tych miejscach klocki hamulcowe NIE TRĄ po tarczy NIC NIE DAŁY!!!) to nic takiego poważnego, SZOKKK takie podejście do klienta!!!
W sobotę w garażu sam rozebrałem, oczyściłem i przesmarowałem np. prowadnice zacisków (tam gdzie trzeba oczywiście) pastą i smarem firmy ATE przeznaczonym do tych czynności, w prowadnicach było SUCHO, bez żadnego smaru czy pasty!!!
W Olsztynie byle jak TYLKO "maźnięto" smarem MIEDZIANYM klocki hamulcowe!!! Jak kiedyś u Pana Janusza w stodole!!!
Wymiana na nowe tarcze + klocki NIE MOŻNA, bo pokazywali mi foto (dostali takie wytyczne z TCE z Warszawy), tarcza wg. serwisu musi być pokryta w 100% korozją, to wtedy jest WYMIANA!!!
Korespondencja e-mail z TCE nic nie pomogła, to jest tylko BICIE PIANY, ... no ma pan przecież gwarancję, tylko że z niej NIE MOŻNA skorzystać, więc po co ona???!!!
To już nawet nie jest śmieszne, to było wręcz ŻENUJĄCE ich wyjaśnienia!!!
Mam pytanie do doświadczonych Panów (może Colin coś mi podpowie? mam do Krakowa 600km w 1 stronę) na Forum:
czy powinny być zamocowane na klockach hamulcowych (kolorem czerwonym je zaznaczyłem) blaszki sprężyste na górze i na dole klocka???
U mnie są one TYLKO na górze klocków, na dole (zaznaczono żółty kolor) NIE MA takich blaszek sprężystych, wygląda to jakoś dziwnie, jakby ich BRAKOWAŁO tam???!!!
Może "małe" japońskie rączki zapomniały w pośpiechu założyć je na dół klocków hamulcowych???
Na ostatnim foto tarcze po mojej konserwacji i czyszczeniu.
Z góry dziękuję za Waszą pomoc.

https://photos.app.goo.gl/yfQvy3WPe2cG48SY6
https://photos.app.goo.gl/b5zq3d9P8vw1n61v9
https://photos.app.goo.gl/MH7BDNsNgXCBEC6s5
https://photos.app.goo.gl/RjMcJTJUWyM8iujCA
https://photos.app.goo.gl/Pi9vUSbav15qakjHA
https://photos.app.goo.gl/GBT6rVf4wKoQtFXZ8

« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2024, 13:33:13 wysłana przez tadkier »

Offline miszkoo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: XA5
Odp: Hamulce (przód) Toyota RAV4 Hybrid 2021r.
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2024, 13:26:14 »
Na moim aucie mam podobne doświadczenia tj. 4 lata eksploatacji, 23 tyś km i w ramach przeglądu zaciski z tyłu nie były zdejmowane i czyszczone. Na przeglądzie okresowym werdykt "słaba siła hamowania....". Zrezygnowałem z gwarancji relax i we własnym zakresie wykonuję okresowe czynności serwisowe.

Offline tadkier

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2024, 13:44:02 »
No właśnie, ja bardzo zawiodłem się i rozczarowałem na zapewnieniach i "obiecankach" serwisu ASO Toyota Olsztyn jak to WSPANIALE oni czyszczą i konserwują hamulce w każdym aucie na przeglądach okresowych, brak słów na "taką" ich jakość!!!
W swoim życiu jeździłem różnymi autami z "salonów", ale po Toyocie takich "numerów" nie spodziewałem się!!!
Widać, że ich "wspaniała" niezawodność, a podejście serwisu do problemów klientów to ... "już było i NIE MUSI być" ponownie 

Offline golonez

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudnia 2024, 16:16:16 »
Cześć jak wy to robicie, że w 4 letnim samochodzie macie 23tys km? Może za delikatnie hamujecie i hamulce nie pracują, stąd problem z rdza na tarczach?  W załączeniu góra i dół zacisku oraz tarcza po 23tys km

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline tadkier

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2024, 17:05:08 »
Witam,
golonez bardzo dziękuję za fotki, pozytywnie wyjaśniłeś moje wątpliwości odnośnie tych blaszek sprężystych na klockach, a już miałem ... różne przypuszczenia, że może "coś brakuje"?
Widać tak ma być.
Auto 24.09 tego roku skończyło 3 lata, więc 4 rok niedawno się zaczął, w moim przypadku 7,5 tys km/rok to i tak jest OK, rowerem szosowym rocznie robię około 20 tys km + jeszcze rower MTB więc po prostu autem nie ma kiedy i JAK zrobić więcej, no i TAK to jest.
Raz jeszcze serdecznie dziękuję oraz pozdrawiam.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2024, 18:38:26 »
byłem na 1 badaniu technicznym po 3 latach w OSKP, gdzie doświadczony diagnosta przy próbie na rolkach stwierdził różne wartości hamowania przedniej osi pojazdu.

Posiadasz wydruk z tego badania (wartość tej różnicy)?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tadkier

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudnia 2024, 22:03:40 »
Colin, niestety nie posiadam, ale dokładnie widać było na ekranach, że są duże różnice siły hamowania przedniej osi, w lewym i prawym kole, auto diagnosta zarejestrował, polecił zwrócić się do ASO Toyota, gg, że nie przekracza 30%, OSKP wydruków nie daje.
No i udałem się do ASO Toyota Olsztyn, gdzie podobno??? wynik badania na rolkach przedniej osi wyszedł im "wzorowo" bo tylko 1%, tylko czy to był badany mój pojazd, bo jakoś nie do końca im ufam, więcej już do nich nie pojadę???
A z tymi zaleceniami TCE + ich fotki do tych zaleceń, kiedy należy na gwarancji wymienić tarcze hamulcowe, to po prostu ODLECIELI i się KOMPROMITUJĄ!!!
Wiadomo, że klienta się na halę nie wpuszcza i nie zaprasza, tylko skąd ta KOROZJA była prawie na 1/3 powierzchni tarczy??? Przecież na tej powierzchni klocki nie "pracowały"
Colin, a Ty co sądzisz o tych miejscach na dole klocków, zaznaczyłem to żółtym kolorem?
Nie chcę "poprawiać" fabryki Toyota, ale to wygląda jakoś tak dziwnie pusto bez tych blaszek sprężystych, co są zamontowane na górze klocków, może o nich zapomnieli ...???
Jeden z kolegów z forum przesłał fotki, ma tak samo jak u mnie, więc może się czepiam tego, jak jakiś" niedowiarek"?
Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem, auto dziś na trasie testowałem, chyba jest OK, tylko czy za jakiś czas znowu na tarczy nie wylezie korozja?
Zawiodłem się bardzo na ASO Toyota, przyzwyczajony byłem jednak do lepszych standardów,
Pozdrawiam serdecznie

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Grudnia 2024, 22:08:59 »
Blaszki tak mają być jak są zamontowane. Podjedź na zupełnie inną SKP i wykonaj ponowny pomiar odpłatnie. Weź wydruk.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GEN5 222KM
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Grudnia 2024, 07:12:10 »
Wez ja bujnij 2 razy do 140 i zhamuj troche ostrzej i zobaczysz nowy blysk przy kolach to moze pomiary sie poprawia 
Moja pierwsza Toyota...
Corolla AE 82 GT 16 V Twin cam

Offline tadkier

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Grudnia 2024, 08:21:42 »
@Colin, dziś po 15 zgodnie z tym co proponujesz jadę do innej OSKP, będzie wynik + wydruk, podeślę później,
Pozdrawiam

Offline tadkier

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Grudnia 2024, 08:54:47 »
@RAV4EVER,
..... ja już się "bujałem" + ostre hamowanie (awaryjne światła aż się włączały) wiele razy, nic nie ściąga w żadną stronę, widać że jest OK, tarcze czyściutkie z błyskiem, ale na rolki do OSKP dziś pojadę, jak pisze Colin, Pozdrawiam

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Grudnia 2024, 10:58:37 »
Hamowanie silnikiem elektrycznym ma plusy w postaci małego zużycia tarcz i klocków, ale brak silnego dohamowywania przed skrzyżowaniami sprawia, że tarcze wyglądają jak na zdjęciach. Moje wyglądały tak samo, ale teraz jak sobie przypomnę, hamuję czasem silniej i robią się czyste.

Offline tadkier

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Grudnia 2024, 11:36:53 »
@Hillbilly, ja o tym co piszesz wiem doskonale, były z mojej strony "ostre" hamowania na drogach szybkiego ruchu, NIC nie pomagało niestety.
Problem z coraz większą korozją na tarczy ewidentnie narastał po ... "NIBY czyszczeniu i konserwacji hamulców" w ASO Toyota, miało być tak fajnie, a wyszło bardzo słabo!!! A tak się chwalili PRZED "akcją" jak to będzie wspaniale ble, ble, ble .....
Oni nie zdejmowali NIC z hamulców, ani zacisków, tarcz hamulcowych, jarzma z prowadnicami!!! Miejsca ślizgu klocków MAŹNIETO tylko smarem miedzianym, jak kiedyś w ..... stodole u Pana Źiutka, niestety ale to prawda, było to widać przez szklaną witrynę!!!
No i było to wykonane SUPER szybko, przy moim w sobotę czyszczeniu i smarowaniu było TEŻ widać, że nikt nie zdejmował i czyścił elementów hamulców od wyjazdu auta z fabryki, czyli ponad 3 lata!!!
Prowadnice hamulców w jarzmach SUCHE, bez żadnego smaru lub pasty, dobrze że korozji nie było w środku!!!, gwinty M8 (do zdjęcia tarcz) na tarczach hamulcowych z mocną korozją, gwintownika musiałem użyć !!!
Więc jak to miało OK pracować???!!!
Polecam te preparaty ATE, nigdy się na nich nie zawiodłem, stosowałem je kiedyś np. w Audi A6 i Subaru i było OK bardzo długo,
Pozdrawiam

https://photos.app.goo.gl/pcbYKwu3ibEsnmwK6

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Grudnia 2024, 13:50:49 »
Jeżeli tak, to rzeczywiście trzeba zmienić serwis.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Grudnia 2024, 16:15:33 »
U mnie po 51 tys wygląda to tak. Plamek rdzy sporo ale widać, że docisk jest równy.
https://photos.app.goo.gl/ZqudUkXhrqKz8AyB8
https://photos.app.goo.gl/gvBJEjBwKYjv1ZW3A
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl