Dzięki za odpowiedź, szkoda że nie jest odpowiedzią co do moich prostych pytan gdzie chciałem tylko usłyszeć z doświeczenia innych jak robią wymiane świec w hybrydach.
A jakiego auta ta książka dotyczyła?
Dotyczyła dokładnie silnika toyoty o oznaczeniu M20A-FXS z oficjalnej instukcji napraw producenta toyota-tech.eu możliwy dostęp po wykupieniu subskrypcji.
W hybrydzie pojęcie "obroty biegu jałowego" raczej nie występuje.
Napisałem że chodzi o coś z biegiem jałowym a chodzi dokładnie o ''prędkość obrotową biegu jałowego od 950 do 1050 obr/min'', ale jeżeli chodzi o "tryb pracy na biegu jałowym" występuje w samochodach hybrydowych.
Pojazd jest w trybie jałowym bez przeniesienia mocy. - może lepiej najpierw sprawdzić pewną informację niż po prostu pisać co się uważa.
Jeżeli chodzi o wymiane świec zapłonowych w tym silniku to procedura wykonania poniższych czynności po ich wymianie jest oznaczona jako ''
Konieczna''- w oficjalnej instrucji napraw toyota-tech.eu
- Procedura zerowania wartości adoptacyjnej
- Procedura adaptacji sterownia prędkością obrotową biegu jałowego
Dlatego chciałem się dopwiedzieć od ludzi z doświadczeniem czy przy wymianie świec zapłonowych wykonują jakieś dodatkowe procedury czy tylko wymieniają stare świecę, montują cewke zapłonową i w drogę kolejne 90.000km