Autor Wątek: Meta BLE - pobór prądu - walka o rzadsze pady aku 12V  (Przeczytany 12464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: Meta BLE - pobór prądu - walka o rzadsze pady aku 12V
« Odpowiedź #45 dnia: 31 Grudnia 2024, 15:55:41 »
50mA to dopuszczalny pobór, jeśli jest stabilny nie spowoduje rozladowania baterii przez miesiąc. problem tkwi w niestabilności tego systemu, z jakiegoś powodu prowokuje sporadyczne wybudzanie systemu. od lat wszyscy o tym wiedza, nawet żurnaliści, jednak nikt niczego nie robi. wręcz przeciwnie, większość wciąż zamawia ten system..

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #46 dnia: 02 Stycznia 2025, 10:24:49 »
Moim zdaniem problem nie leży w poborze energii tylko ładowaniem; nie dość że auto robi to rzadko (choć zimą chyba cały czas trzyma powyżej 14V) bo uznaje że jest "ok" więc podaje 12,5-12,6V a jak już jednak ładuje to napięciem zaledwie 14,1-14,2V a teraz zimą 14,3-14,35V. Tutaj bardziej niż większy akumulator myślę że robotę zrobił by "szybszy" który w krótszym czasie byłby w stanie uzupełnić energię jak EFB czy nawet AGM. Najlepsze to by było przerobienie układu aby trzymał cały czas nawet latem ponad 14V a po drugie gdyby to było te jeszcze 0,2-0,3V więcej...

W poprzednim aucie też robiłem krótkie trasy, nie za często miał kiedy ładować ale i tak napięcie opadało do 12,4V w porywie do 12,3V a w RAVce zaraz po wyłączeniu auta mam 12,3V może ciut więcej i w kilka/kilkanaście godzin opada to do okolic 12V... Pomimo tego że akumulator nie służy to rozruchu silnika jest on permanentnie niedoładowany. Ja to bym musiał go co tydzień do prostownika podłączać żeby on utrzymywał podobne napięcia co poprzednie auto ;P (też 45Ah dla jasności, raczej gorszy niż lepszy)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 02 Stycznia 2025, 15:26:17 »
mam na stale wetknięty woltomierz w gniazdo zapalniczki, więc widzę ze ładowanie jest w porządku:14,3V po włączeniu zapłonu i tak trzyma aż do wzrostu rezystancji wejściowej akumulatora. następnie utrzymuje 12,3 do 12,8. mierzone w gnieździe zapalniczki, więc na zaciskach pewnie o te 0,7 więcej. to jest dobrze zoptymalizowane, dopóki nic nie zakłóca stanu uśpienia sterowników. nie wnikałem jak zachowuje się ten wasz alarm, jednak to wpięcie go w sieć budzi moje wątpliwości..

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Stycznia 2025, 12:09:26 »
Wg mnie podstawowy problem tkwi w tym, że Japońce wymyśliły optymalny zestaw hybrydowy, który działa idealnie bez żadnych zewnętrznych, niefabrycznych odbiorników. Wszystkie dodatki zaburzają jego optymalną pracę. I pewnie Japońce zakładali, że samochody będą jeździć, a nie stać 2 tygodnie na parkingu.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 03 Stycznia 2025, 13:18:24 »
Polska to bogaty kraj. Ludzie kupują auta za kilkaset tysięcy zł żeby przejechać nimi rocznie kilka tysięcy kilometrów.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Stycznia 2025, 14:01:57 »
I pewnie Japońce zakładali, że samochody będą jeździć, a nie stać 2 tygodnie na parkingu.
Auto może stać nawet miesiąc na parkingu, sprawdziłem, akumulator się nie rozładowuje, po miesiącu jest niewielki ubytek, który nie wpływa na użytkowanie auta.
Przy takim ubytku to raczej pół roku stania może nie wystarczyć na padnięcie aku.
Wystarczy nie ingerować, nie wcinać się w instalację, korzystać wyłącznie z dedykowanych gniazd przez producenta.

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #51 dnia: 03 Stycznia 2025, 14:09:53 »
Wg mnie podstawowy problem tkwi w tym, że Japońce wymyśliły optymalny zestaw hybrydowy, który działa idealnie bez żadnych zewnętrznych, niefabrycznych odbiorników. Wszystkie dodatki zaburzają jego optymalną pracę. I pewnie Japońce zakładali, że samochody będą jeździć, a nie stać 2 tygodnie na parkingu.

Skoro te Japońce nie dopracowali samochodu na europejski rynek to powinni :

1. Uprzedzać ewentualnych klientów w swoich reklamach ( wielkimi czerwonymi tablicami) i to z wykrzyknikiem, że samochód nie nadaje się do tego aby stał na parkingu więcej niż 7 dni bo się zepsuje i padnie i klient straci gwarancję !

2. Uprzedzić w taki sam sposób, że do tych aut nie wolno montować żadnej innej elektroniki ( alarmów itp) po prostu czegokolwiek i też pod groźbą utraty gwarancji.

3. wszelkim ASO, które montuję BLE czy coś innego odebrać licencję

Myślę, że taką reklamę idealnie przekazywałby Ziętarski bo potrafi być przekonywujący.

Swoją drogą Koreańczycy potrafili rozwiązać ten problem w swoich hybrydach 1 przyciskiem. Ba nawet Toyota w swoim  bZ4X ( ktoś tu pisał na forum) potrafiła zrobić samoczynne automatyczne doładowywanie aku 12V z baterii trakcyjnej i to bez wiedzy kierowcy - tak, że zawsze aku 12V trzyma bezpieczny stan i po sprawie.

No ale dopóki rynek jest taki jaki jest i kupujemy to co nam oferuje Toyota to raczej nic w tej materii się nie zmieni.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 03 Stycznia 2025, 14:37:24 »
Wystarczyłoby napisać "Przed zakupem pomyśl".

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Stycznia 2025, 16:23:13 »

dokładnie tak, i to od lat. wszystko jest wyliczone, zoptymalizowane i po stokroć przetestowane, nawet jeśli na to nie wyglada. są pewni swego, dlatego tak trudno przekonać ich do zmian których nie planowali. mnie tez to czasami wkurza, jednak doceniam to niezwykle podejście i głosuje na nie własnymi pieniędzmi..
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2025, 16:25:39 wysłana przez compucar »

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #54 dnia: 03 Stycznia 2025, 18:29:15 »
Po co to bicie piany? Wystarczy mieć pod ręką bateryjkę do awaryjnego odpalenia, a jak już całkiem padnie aku, to za parę stówek można wymienić i po sprawie  :cool:

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Stycznia 2025, 18:37:57 »
Polska to bogaty kraj. Ludzie kupują auta za kilkaset tysięcy zł żeby przejechać nimi rocznie kilka tysięcy kilometrów.
Patrząc na ceny aut używanych(no dobra, hybrydowych Toyot), 2-4 letnich z niskimi przebiegami to może się to nawet opłacać :)
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Stycznia 2025, 18:46:28 »
bZ4X ( ktoś tu pisał na forum) potrafiła zrobić samoczynne automatyczne doładowywanie aku 12V z baterii trakcyjnej i to bez wiedzy kierowcy

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=41245.msg837960#msg837960
A dalsza ciekawostka jest taka, że w tym przypadku poszli o krok dalej - natychmiast po otwarciu drzwi kierowcy następuje rozpoczęcie ŁADOWANIA akumulatora 12V.
Ach jak to pięknie wszystko przemyślane :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Stycznia 2025, 19:04:16 »
bZ4X ( ktoś tu pisał na forum) potrafiła zrobić samoczynne automatyczne doładowywanie aku 12V z baterii trakcyjnej i to bez wiedzy kierowcy

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=41245.msg837960#msg837960
A dalsza ciekawostka jest taka, że w tym przypadku poszli o krok dalej - natychmiast po otwarciu drzwi kierowcy następuje rozpoczęcie ŁADOWANIA akumulatora 12V.
Ach jak to pięknie wszystko przemyślane :)

Czyli potrafią - ale nie chcą robić zmian wszędzie dopóki sprzedaż idzie.  Kurde może w nowym modelu RAV4 zaimplementują już takie rozwiązanie - to by było coś. :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 03 Stycznia 2025, 22:27:12 »
Tylko w tym bz4x bateria HV "trochę" pojemniejsza niż w hybrydzie więc ma czym się dzielić.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Stycznia 2025, 22:55:55 »
Czyli potrafią - ale nie chcą robić zmian...
Jak wprowadzą takie zmiany, to jakiś następny user założy nowy temat.

Cytuj (zaznaczone)
Meta BLE - pobór prądu - walka o rzadsze pady baterii HV
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2025, 23:00:06 wysłana przez animuss »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl