Autor Wątek: Silnik 2.0  (Przeczytany 6397 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomiapage

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR
Odp: Silnik 2.0
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Grudnia 2024, 18:04:51 »
A w 1.8 z2024 jest wtrysk pośredni czy bezposredni ?

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Grudnia 2024, 18:25:41 »
1.8 - pośredni

Offline lobos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8 Style
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Grudnia 2024, 20:50:17 »
Nie jeździłem 1.8 więc nie jestem pewny w 100%, ale ogólnie nie jestem przekonany czy da się wyczuć jakąś różnicę między tymi silnikami, jeżeli skrzynia w CHR zamienia tą moc przede wszystkim w hałas. Mam wrażenie, że mając 2.0 ma się tylko głośniejszą kosiarkę...
Też miałem wrażenie jeżdżąc 1.8 i testową 2.0 4x4, że dwulitrówka dużo głośniejsza jest.
197KM robi robotę i czuć to pod nogą, ale 1.8 dużo ciszej chodzi.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Grudnia 2024, 08:04:45 »
Silniki Toyoty z kombinacja wtrysków bezpośrednich i pośrednich w aktualnej ofercie to silniki 2,0 i 2,5 litra.
Montowane są w Corollach, CHR, RAV4, Priusach, Camry i Highlanderach, czyli w zdecydowanej większości modeli, w przeciwieństwie do silnika 1,8.
Ludzie jeżdżą na całym świecie w milionach sztuk i ludzie nie narzekają. Tylko Polak na zawsze malkontentem pozostanie...

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Grudnia 2024, 09:57:49 »

Ludzie jeżdżą na całym świecie w milionach sztuk i ludzie nie narzekają. Tylko Polak na zawsze malkontentem pozostanie...
:-)

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/nauka/1767400,1,prof-bogdan-wojciszke-o-tym-dlaczego-polacy-wciaz-narzekaja.read

I tak jak pisałem wcześniej jest to pozytywne bo oznacza że istnieje grupa osób jeżdżąca Toyotami nie mająca innych zmartwień, żyjąca w idealnym świecie gdzie ludzie nie chorują a każda branża z którą mają styczność jest perfekcyjna  :-)

Wesołych świąt  :grin:

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Grudnia 2024, 12:55:48 »
ja w 1,8 spod świateł też zostawiam innych z tyłu. A przy 60 odpuszczam, bo eco, i mnie wyprzedzają.

"Eco" jest ostatnim argumentem, który przekonałby mnie do zdjęcia nogi z gazu :grin:

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Grudnia 2024, 13:25:33 »
ja w 1,8 spod świateł też zostawiam innych z tyłu. A przy 60 odpuszczam, bo eco, i mnie wyprzedzają.
"Eco" jest ostatnim argumentem, który przekonałby mnie do zdjęcia nogi z gazu :grin:
droga wolna!  :-P

Offline Stingear

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2.0 2020 OE
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Stycznia 2025, 14:43:30 »
Witam, w moim jest silnik 2.0, wersja poliftowa 2020. Wcześniej jeździłem jaguarem z 400nm obrotu i napęd na tył, więc przesiadka na nieco ponad 200nm z przednim napędem jest wyraźnie odczuwalna. Aczkolwiek jak na razie po wstępnych testach całkiem nieźle sobie daje radę zarówno na autostradzie, jak i w mieście. Ale to co mogę już powiedzieć, to jeśli chcecie odczuć nieco mocy w aucie, to podstawą jest tryb Sport. Na trybie "Normalny" auto jest dość żwawe, nie ma problemów z ruszaniem, ale jeśli chce się poczuć różnicę, to zdecydowanie trzeba zmienić tryb. Szkoda tylko że go nie zapamiętuje i trzeba go uruchamiać ręcznie za każdym razem. Wprawdzie w Jaguarze było dokładnie tak samo - tryb normalny do przeciętnej jazdy, tryb Sport do dobrych odczuć z jazdy samochodem, bo zarówno skrzynia, jak i pedał gazu reagowały zupełnie inaczej. Tylko że w Jagu zmiana trybu wymagała naciśnięcia jednego przycisku bez grzebania w menu, a tryb był zapamiętywany jeszcze przez 2h po wyjściu z auta, wracał do "normalnego" dopiero po dłuższym postoju.
Jeździłem także 1.8 i pozostawia duży niedosyt w stosunku do 2.0 - dla mnie nie do zaakceptowania tak ogromna różnica. Aczkolwiek na auto do codziennej jazdy po mieście dla "spokojnego kierowcy" się nadaje.
Jeśli ktoś chce się sam przekonać, wystarczy się umówić na jazdę próbną w dowolnym salonie - żadnych kosztów, wystarczy "wykazać zainteresowanie zakupem".
Co do samego silnika jestem spokojny, polecił mi go mój dobry przyjaciel - zawodowy mechanik z wieloletnim doświadczeniem pracujący w serwisie ASO Toyota/Mazda/Hyundai - ma styczność z tymi autami na co dzień, więc wie jak to wygląda od kuchni strony.
Mazdę żony prowadzi mi już ponad 7 lat i nie mam z nią żadnych problemów, a auto z 2008 roku - 6 GH Kombi w automacie, 2.0 Benzyna - mega niezawodny i rodzinny samochód. Ja w prawdzie nie oszczędzam na naprawach, jak tylko coś zaczyna być nie tak, natychmiast jest naprawiana i tylko oryginalne części, ale to inna bajka - jak dbam, tak mam.
-------------------------------
Toyota C-HR 2.0 Hybrid
2020 Orange Edition

Offline astar67

• Początkujący
  • Samochód:: CHR GR SPORT 2
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Stycznia 2025, 19:51:08 »
Witam wszystkich i życzę szczęśliwego Nowego Roku :)
Co do silnika. Nie jeździłem 1.8 więc nie porównam bezpośrednio.
Natomiast mogę się wypowiedzieć o 2.0 w wersji z napędem AWDi.
To naprawdę świetne zestawienie. Jak chcesz depnąć auto podrywa się jak kot do skoku.
Osobna sprawa to skrzynia e-CVT. Trzeba się przyzwyczaić.
Początkowo zawsze zmieniałem ustawienia trybu jazdy na sport, teraz robię to tylko za miastem. Albo jak mnie zirytuje w mieście tryb normal ;)
W trybie sport biegi zmieniane są szybciej, nie ma tego przeciągania charakterystycznego dla e-CVT, albo jest ono ledwo zauważalne i tylko czasami.
Za miastem tryb sport, jest obowiązkowy szczególnie przy wyprzedzaniu. Auto na wciśnięcie pedału gazu reaguje praktycznie błyskawicznie.
I w tym miejscu moje spostrzeżenie.
W sumie przyśpieszenie od 0 do 100 jest dla mnie mało istotne.
O wiele istotniejsze jest od powiedzmy 80 do 140. I tu jest naprawdę dobrze.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Stycznia 2025, 20:12:24 »
W trybie sport biegi zmieniane są szybciej, nie ma tego przeciągania charakterystycznego dla e-CVT, albo jest ono ledwo zauważalne i tylko czasami.
Co jest zmieniane?  :cheesy:
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Stycznia 2025, 20:38:07 »
Co jest zmieniane?  :cheesy:
eCVT mu biegi zmienia szybko :D :D :D

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Stycznia 2025, 21:16:21 »
fake shifting....

jesli nie interesuje cie przyspieszenie to po kiego ci tryb sport?
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 76000 | Warszawa |

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl