Autor Wątek: Rav 4 hybrid 2016r szarpie przy przyśpieszaniu  (Przeczytany 3813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bastt

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 hyb
Rav 4 hybrid 2016r szarpie przy przyśpieszaniu
« dnia: 27 Grudnia 2024, 10:41:36 »
Dzień dobry,
Moja Toyota od jakiegoś czasu zaczęła lekko szarpać w trybie benzynowej, gdy lekko naciskam pedał gazu. Od jakiegoś czasu zaczęła dodatkowo szarpać przy wciśnięciu pedału gazu w podłogę. Silnik kręci się, ale samo przyśpieszanie ma jakby takie dziury. Niestety obawiam się, że to coś ze skrzynią. Może ktoś miał podobne objawy i znalazł rozwiązanie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Rav 4 hybrid 2016r szarpie przy przyśpieszaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudnia 2024, 11:39:43 »
A cewki i świece ok? Bo to na wypadanie zapłonu wygląda.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bastt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudnia 2024, 12:04:43 »
Muszę sprawdzić, ale z tego co pamiętam, to świece ok 40k km temu wymieniałem... Też myślę od tego zacząć. Da się jakoś sprawdzić cewki?  Błędów nie widać żadnych na moim tanim one...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudnia 2024, 12:06:23 »
Na zimnym silniku jest to samo?

Offline wwicek24

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudnia 2024, 12:21:03 »
A ja zapytam się z innej beczki? Czy chodzą ci aplikacje z Toyota MyT?

Offline bastt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Grudnia 2024, 12:26:14 »
Na zimnym mam wrażenie, że trochę lepiej...ale z natury nie wciskam gazu do końca na zimnym.

ToyotaMyT - nie używam, nie wiem co to...2016 mam to?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Grudnia 2024, 12:47:38 »
Miałem podobny problem w Auris. Winny okazał się układ EGR. Możesz na własną odpowiedzialność spróbować czegoś takiego: na zimnym silniku odepnij wtyczkę od zaworu EGR dzięki czemu pozostanie on zamknięty. Wyskoczy błąd, który może nie zniknąć po podpięciu wtyczki z powrotem. Mój hybrydowy Auris poza wyświetleniem błędu jeździł normalnie i po nagrzaniu silnika (dopiero wtedy EGR zaczynał pracę) nie występowało poszarpywanie. Po podpięciu wtyczki i recznym skasowaniu błędu poszarpywanie na rozgrzanym silniku powracało.

Offline bastt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Grudnia 2024, 17:35:17 »
Po odpięciu EGRa to samo...

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Grudnia 2024, 19:45:03 »
 <kucharz>Bez podglądu parametrów on air to wróżenie w stylu "prób i błędów".
To teraz można wymienić swiece i zmierzyć ciśnienie paliwa. A noz się uda?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline bastt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Grudnia 2024, 16:06:26 »
Tak, oczywiście już jestem umówiony w serwisie. Nie jestem pewien, czy w mojej Ravce hybrydowej był kiedykolwiek wymieniany olej w skrzyni e CVT... Wydaje mi się, że ktoś mi kiedyś mówił, że ta skrzynia nie wymaga jakiejkolwiek standardowej obsługi. Teraz czytam w internecie, że tam należy sprawdzać i wymieniać olej. To jak to jest? Jest to możliwe bym sam sprawdził poziom? Pozdrawiam

Offline bastt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Stycznia 2025, 15:52:40 »
Wymiana płynu w skrzyni pomogła. Pozostał jeszcze delikatny efekt lekkiego szarpania przy jeździe na benzynie mała prędkością przy delikatnym naciskaniu gazu. Dociśnięcie gazu powoduje normalne przyspieszenie.

Offline bastt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Stycznia 2025, 11:08:42 »
Obecnie moja RAVka szarpie przy lekkim dodawaniu gazu (na benzynie tylko) oraz ma słabszą moc. Dzieję się tak tylko na rozgrzanym silniku. Odpiąłem na zimnym wtyczkę od EGR i po rozgrzaniu nie szarpie przy lekkim dodawaniu gazu, ale moc słabsza. Rozumiem, że to objawy EGR... Czyszczenie, czy wymiana? Jeśli wymiana to na jaki najlepiej? Czy może jeszcze na coś innego zwrócić uwagę?

Offline Marek Aureliusz

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Rav4
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Stycznia 2025, 11:58:14 »
Siema mam podobne lekkie szarpania w rav4 hybrid  80000km występują losowo jakby nie zawsze czasami podczas przyspieszania w średnim zakresie obrotow są wyczuwalne.  wątpię że to wina ecvt, oleju nie wymieniałem ale z tego co wiem pełni on rolę taka jak w zwykłym mechanizmie różnicowym, świece przy następnej wymianie oleju w silniku wymienię na nowe. Udało Ci się rozwiązać ten problem?

Offline bastt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Stycznia 2025, 09:59:47 »
Przed wymianą oleju w skrzyni objaw był podobny do ślizgania się standardowego sprzęgła. Serwis Toyoty w standardzie nigdy nie wymienia oleju w skrzyni, a jedynie sprawdza i ewentualnie uzupełnia. Olej w mojej skrzyni był dość czarny, ale po przebiegu 145k km.
Te lekkie szarpania, o których pisałem są raczej związane z EGRem, cewkami, świecami, ale w moim przypadku prawdopodobnie z katalizatorem - otworzyłem właśnie inny wątek. Tobie radzę sprawdzić świece (jeśli nie były wymieniane to wymienić), ewentualnie dalej to co pisałem wyżej.

Offline Maksbibibi

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Rav4
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Stycznia 2026, 21:55:36 »
auto 2017 rok, mam te same problemy, szarpie przy przyspieszaniu, świece i cewki zapłonowe są nowe, egr próbowałem go wyłączyć, nie pomaga, olej w skrzyni jest nowy, Czy ktoś znalazł problem? Proszę o pomoc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl