Autor Wątek: Czy silnik 1.8 będzie wystarczający na moje potrzeby? Corolla E21 TS  (Przeczytany 5531 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Odp: Czy silnik 1.8 będzie wystarczający na moje potrzeby? Corolla E21 TS
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Stycznia 2025, 06:19:04 »
Tylko mocą.. ale Corolla +/- 1300 kg a Lex ponad 2000, więc te dodatkowe 100KM nie robiło az takiej roznicy, ale mocniejszy był zdecydowanie.
Z tym, że na tej
Tu nie miała znaczenia moc tylko Nm który pochodził z pojemności i V6. Jest taka złota zasada pojemności nie oszukasz a do tego jak sobie połączysz z lepszym wyciszeniem to robi się fajnie.

Tak czy siak, po przesiadce na Corolle tragedii nie ma. Nie męczę się.
Pozdro!

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Stycznia 2025, 06:22:07 »
więcej nas tu po przesiadce z Lexa ;)
generalnie w lexie nie widziałem dla siebie nic w sensownych pieniądzach i z odpowiednim bagażnikiem, a że chciałem pozostać przy bezawaryjnym samochodzie to dlatego jest tojka :)
każdy daje inną przyjemność z jazdy...

Uznałem, że 4x4 przestało mi być potrzebne, SUVa już nie chciałem, kombi w Lexach brak (Camry kombi to by było cos!), chciałem automat, nie chciałem DSG, chciałem bezawaryjne i benzynowe... względnie oszczędne bo większość czasu w miescie + weekendowe wypady.

Po poczytaniu, po oglądaniu do wyboru miałem zatem Toyotę albo Toyotę Trafiła sie 1.8 z fajnym wyposażeniem, to nie marudziłem.
Pozdro!

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Stycznia 2025, 20:24:55 »
Witam forumowiczów,
Za niedługo planuję zmianę auta i póki co moim faworytem jest Toyota Corolla E21 TS.
Budżet to 100k PLN, ale tutaj pojawiają się dylematy.
Czy iść w biedniejszą wersję wyposażenia i silnik 2.0, czy jednak bogatsze 1.8 które spełni moje wymagania i nie będę później żałował, że nie wybrałem mocniejszego wariantu.

Auto głównie będzie używane w małym miasteczku, także korków tutaj ogromnych nie uświadczę, raz na miesiąc trasa 150km ekspresówką, oprócz tego 1-2 wyjazdy w miesiącu do miasta większego ale wszystko po drogach krajowych. Dodatkowo 1-2 razy w roku jakiś wypad na wakacje/weekend w bliżej nieokreśloną lokalizację więc ciężko powiedzieć czy to będzie trasa samymi krajówkami czy autostradami. Przebiegi roczne to będą w okolicy 7-8k km.

Na pewno przed zakupem będę chciał w salonie przejechać się obiema wersjami żeby mieć pogląd jak to faktycznie wygląda, ale z drugiej strony wiadomo, że przez powiedzmy godzinną jazdę nie doświadczę tego co przykładowo po 3 godzinach jazdy autostradą, dlatego zwracam się z pytaniem do bardziej doświadczonych i objeżdżonych osób

Jak jeździłem toyką w sedanie 1.8 122km do wszystkiego wystarczała. Wyprzedzanie na krajówce trochę padaka, ale poza tym jest to bardzo wygodne auto, zwłaszcza na autostradzie. Nie wiem czy coś zmienili, ale asystent pasa to było coś pięknego. Jeśli chodzi o 2.0, to jeśli masz luźne 10k to bym pewnie dołożył dla wrażeń, spalanie jest podobne. W końcu TS ma z te 100 kilo więcej niż sedan więc warto mieć czym się odpychać.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2025, 20:26:32 wysłana przez Niki »

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Stycznia 2025, 23:21:13 »
asystent pasa to było coś pięknego
Ten asystent pasa taki średni bym powiedział, na równej, prostej autostradzie, wyraźne pasy, buja się delikatnie lewo-prawo. Jakby policja za mną jechała to mogliby zatrzymać. Może da się gdzieś w komputerze wyłączyć tą opcję "po piwku" - jeszcze nie testowałem.

Online tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Stycznia 2025, 10:14:17 »
Jakby policja za mna jechala to mogliby zatrzymac
bo nie trzymasz kierownicy

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Stycznia 2025, 10:19:12 »
kombi w Lexach brak, chciałem automat, nie chciałem DSG, chciałem bezawaryjne i benzynowe... względnie oszczędne

u mnie proces wyboru był bardzo podobny :)

Ten asystent pasa taki średni bym powiedział, na równej, prostej autostradzie, wyraźne pasy, buja się delikatnie lewo-prawo. Jakby policja za mną jechała to mogliby zatrzymać. Może da się gdzieś w komputerze wyłączyć tą opcję "po piwku" - jeszcze nie testowałem.

to ciekawe, może masz coś zepsute?
ja mam MY2023 i u mnie są defacto dwa systemy - LTA i LDA+SC
LTA utrzymuje w środku pasa a LDA może powodować jazdę od lewej do prawej
ja LTA na codzień nie używam ale włączam jak chcę coś ustawić w navi albo napić się kawy i właśnie nie bujać się po pasie...

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Stycznia 2025, 12:02:22 »

Wyłącz opcję utrzymania na środku pasa. Asystent działa a bujać przestaje.
Pozdro!

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Stycznia 2025, 13:19:21 »
Możesz ustawić czułość „bujania”.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Stycznia 2025, 14:20:05 »

No właśnie we flocie to było jedyne auto które nie bujało, teoretycznie lepsze auta jak Mazda czy nawet Kia, Renault bujały masakrycznie od boku do boku, tak do przesady. I w corolce najdłużej trzymał bez dotykania kiery, naprawdę czułem różnicę w zmęczeniu po jeździe tym autem.

Offline Ans

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla e21 TS
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Stycznia 2025, 22:16:39 »
więcej nas tu po przesiadce z Lexa ;)
generalnie w lexie nie widziałem dla siebie nic w sensownych pieniądzach i z odpowiednim bagażnikiem, a że chciałem pozostać przy bezawaryjnym samochodzie to dlatego jest tojka :)
każdy daje inną przyjemność z jazdy...

Uznałem, że 4x4 przestało mi być potrzebne, SUVa już nie chciałem, kombi w Lexach brak (Camry kombi to by było cos!), chciałem automat, nie chciałem DSG, chciałem bezawaryjne i benzynowe... względnie oszczędne bo większość czasu w miescie + weekendowe wypady.

Po poczytaniu, po oglądaniu do wyboru miałem zatem Toyotę albo Toyotę Trafiła sie 1.8 z fajnym wyposażeniem, to nie marudziłem.

Widze ze nie jestem osamotniony wyborze haha :D

przesiadłem sie z Lexusa GS350 awd z 2013 320 konnego na corolle i wybralem wersje 1.8 w style

jezdze ponad rok polifte, czy żałuje ? nie
cieszy mnie po prostu bo to fajny samochód, przede wszystkim nie jest vagiem :)
ale mam też inne samochody

a niektorzy mają problem bo patrzą na to auto jako supersamochód

Online tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Stycznia 2025, 22:37:45 »
ale mam też inne samochody
pochwal się!

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Stycznia 2025, 22:47:54 »
a niektorzy mają problem bo patrzą na to auto jako supersamochód
Dokładnie mam takie same spostrzeżenia. Posiadam różne auta, bardzo szybkie i bardzo wolne, miałem hybrydy 1,8h Auris/Ct/Prius i próbowałem corollki 2,0h i czy to auto warte jest grzechu sam nie wiem bo 1,8 realizuje swoje cele bardzo dobrze 2,0h troszeczkę rozszerza tą realizację ale jak miałbym dopłacić to już musiałbym się ostro zastanowić.

Offline Jarson800

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Stycznia 2025, 23:18:34 »
Ja miałem wcześniej 1.2 116 km i wbrew pozorom dawał radę ale musiałem myśleć na którym biegu wyprzedzić i czy dam radę a może z rozpędu itp a w 2.0 TIRa łykam momentalnie i później jadę spokojnie. Czuję się bezpieczniej. Myślę że kultura pracy 2.0 jest lepsza niż 1.8 .

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Stycznia 2025, 00:23:38 »
1,2t i 2,0h są skrajnie różne a tu piszemy o 1,8h vs 2,0h.

Offline Jarson800

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Stycznia 2025, 08:03:29 »
Nie szukaj chłopie problemu . Napisałem o 2.0 i odniosłem się do 1.8 ale i do 1.2. Wyżej były dyskusje czy jest sens wchodzić w wyższą moc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl