Autor Wątek: Rytmiczne buczenie w granicach 50 km/h  (Przeczytany 1926 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
Rytmiczne buczenie w granicach 50 km/h
« dnia: 07 Stycznia 2025, 22:39:15 »
Cześć. W przedziale prędkości ~45-57 km/h na głośnym asfalcie słychać rytmiczne, ciche buczenie. Opony są nowe, koła były wyważane. Przy skręcaniu w prawo słychać to nieco głośniej. Nie chce mi się wierzyć, że w kilkuletniej Toyocie kończy się łożysko. Może auto jest kiepsko wyciszone, silnik jest cichy i słychać opony. Ktoś ma podobnie?

Offline MasterBula

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021 VIP
Odp: Rytmiczne buczenie w granicach 50 km/h
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Stycznia 2025, 23:00:11 »
Jeśli opony masz w kształcie jodełki jest to raczej spowodowany tym, w Camry mam Michelin Alpin i mam dokładnie to samo, na letnich cisza, a że całe auto mam wyciszone to buczenie/dudnienie jest słyszalne niestety

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Stycznia 2025, 10:57:07 »
Łożyska zostały sprawdzone i są w porządku. Na wiosnę podmienię jeszcze koła, może przestanie. Tak, opony są w kształcie jodełki.

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Stycznia 2025, 08:57:55 »
Też miałem opony nowe Kleber w jodełkę i musiałem je oddać bo wyły. Teraz Falkeny są ok.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Stycznia 2025, 16:03:55 »
Mam nówki Klebery Krisalp (zmienione z letnich nowych Kleberów) i na 100% nie jest głośniej.

U mnie sie głośno (nieprzyjemnie silnikowo) robi od 2800 obrotów dopiero.... tzn. jest bardzo duza roznica miedzy cisza (albo niewielkim hałasem wczesniej).

Ale przy dłuższych odcinkach autostradowych sie do pracujacego silnika czlowiek przyzywczaja a w miescie to sa chwilowe momenty.
Pozdro!

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Stycznia 2025, 17:14:32 »
Opony są nowe, koła były wyważane
A byłeś na drogowym pomiarze wywarzenia opon ? Czyli sprawdzenia wariacji opony ?

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lutego 2025, 10:15:26 »
A byłeś na drogowym pomiarze wywarzenia opon ? Czyli sprawdzenia wariacji opony ?

Nie byłem czymś takim, sprawdziłem domowym sposobem zamieniając koła :-).

Najpierw ponownie wyważyłem i przełożyłm buczące opony (225/45 R17, Continental AllSeasonContact2) przód-tył. Buczało dalej.

Założyłem Michelin CrossClimate2 205/55 R16 i przestało a pojawił się głośniejszy dźwięk szumienia, który jest mniej denerwujący bo jednostajny.

Więc to kwestia opon, tak jak sugerowali koledzy. Jeśli koła da się normalnie wyważyć i nie ma innych problemów to to tak zostawię.

Offline KrisSim82

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Czerwca 2026, 16:09:25 »
Witam, mam dokładnie tak samo jak kolega opisywał, autko te same, roczniki,bopony, czy wymiana opon rozwiązała ten problem definitywnie?

Offline smigacz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: GR Sport 1.8
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lipca 2026, 00:30:06 »
Ja mam R18 225/40.
U mnie wygląda to tak jak na zalaczonych plikach. cykliczne buczenie w zakresie +- 40-60km/h - organoleptycznie wychodzi że to z przednich kół. poniżej tej prędkości buczenie zanika, powyżej jest już zbyt głośno żeby coś usłysześ :-)
czy buczy zawsze? - prawie, dużo zalezy od rodzaju asfaltu, co daje pole manewru w serwisie.
co zrobiłem? wymieniłem opony - bez zmian, z mechanikiem sprawdziliśmy łożyska - wszystko ok, koła od strony mechanicznej wyglądają ok. zrobiłem test na drodze - przy tych prędkościach wrzuciłem N - bez zmian, dalej dało się słyszeć buczenie.

ASO - wymienili opony na bodajże 17' - buczenie ucichło i na tym za pierwszym razem zakończyli zabawe,
za drugim razem miły pan z serwisu coś sprawdził, ale kończył prace równo o 16 więc, o 16.10 jak dostałem auto już go nie było. jedyne co się dowiedziałem od pani przy okienku to to że jedna z tarcz ochronnych przy tarczach hamulcowych obcierala i ją poprawił - w sumie bez jakiegoś większego efektu.
za trzecim razem wykonali niby test drogowy

Offline smigacz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: GR Sport 1.8
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lipca 2026, 00:31:38 »
...
w odpowiedzi na 3 zgloszenie i test drogowy dostalem cos takiego:
===
Zakończyliśmy pełną diagnostykę zgłoszonego przez Pana hałasu w kabinie. Poniżej przedstawiamy ostateczne ustalenia:
Źródło dźwięku: Jazda testowa potwierdziła, że dźwięk pochodzi bezpośrednio od opon Nokian Powerproof 2 (225/40R18). Zjawisko modulacji dźwięku (zmiana tonu w zależności od rodzaju asfaltu) jednoznacznie wskazuje na akustyczną interakcję ogumienia z nawierzchnią, a nie na usterkę mechaniczną łożysk czy układu napędowego.
Wynik pomiaru akustycznego: Aby obiektywnie ocenić Pana zgłoszenie, wykonaliśmy pomiar natężenia dźwięku sonometrem. Przy prędkości 110 km/h poziom hałasu wynosi 70 dB. Jest to wartość potwierdzająca Pana odczucia co do obniżonego komfortu akustycznego – wynika ona z połączenia sportowej charakterystyki opon UHP, ich niskiego profilu oraz fabrycznej specyfikacji wyciszenia nadkoli w tym modelu.
Stan techniczny: Pojazd jest w pełni sprawny i bezpieczny. Opisany szum jest cechą eksploatacyjną wynikającą z konfiguracji kół i opon na konkretnych rodzajach nawierzchni.
===
Poza tym nic więcej się z pojawia, ale jest ot w hugo irytujące i w sumie nie mam pomysłu co dalej zrobić. Ja to widze tak, że coś gdzieś może być wygięte lub dostało 'zeza' i samochód z racji tego, że jest w miarę nowy to tą niedogodność wybiera jak może, a buczenie opon to efekt końcowy a nie przyczyna.
Dźwięk w kabinie jest słyszalny, poza nią jak zamontowałem mikrofon w okolicach nadkoli żaden podejrzany dźwięk się nie nagrał.
Jeżdżę, obserwuję.

Dźwięki z kabiny:
https://drive.google.com/drive/folders/1YAS-jJywtqqN-EeN587V0xSreEUWqJuY?usp=sharing

ps. pisze w dwoch odpowiedziach bo tu chyba jakies ograniczenie na liczbe znakow per post jest

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lipca 2026, 19:36:56 »
Miałem to samo w Corolli 1,6, gdzie fabrycznie były letnie opony Michelin Primary HP 215/45 R17  87W. Po odebraniu nowego auta przy prędkościach około 55 km/h było słychać irytujące buczenie. Z czasem opony chyba się przytarły i efekt ustąpił lub się znacznie zmniejszył.  Na zimowych oponach  Nokian WRD4  205/5 R16 91H efektu tego nie było i zimówki były odczuwalnie cichsze. Nic z tym buczeniem nie robiłem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl