Autor Wątek: Elektroniczny hamulec postojowy  (Przeczytany 2839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline prorock

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
Odp: Elektroniczny hamulec postojowy
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Stycznia 2026, 13:22:52 »
No właśnie mi chodzi o to co się w trybie automatycznego postojowego pierwsze aktywuje (a automatyczny załącza się, jak wiadomo, przy przestawieniu na "P"). Czy blokada bolcem na skrzyni, czy jednak postojowy (co byłoby bardziej pożądane na wzniesieniu). A może równocześnie?

A może wydziwiam i skoro producent wymyślił automatyczny postojowy przy wrzuceniu Parkingu, to tak ma być, jest dobrze i wszelkie bolce i skrzynie mają się świetnie :cheesy: I śmiało można zrezygnować z wrzucania "ręcznego" paluchem.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Stycznia 2026, 13:28:07 »
Powtórzę, jeśli trzymasz nożny to kolejność załączenia postojowego i blokady P nie ma znaczenia bo po puszczeniu nożnego auto już się nie poruszy o ile  postojowy jest sprawny. A w całej tej zabawie chodzi o to aby ciężar auta na pochyłości nie spoczywał na blokadzie skrzyni tylko na hamulcu postojowym.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2026, 13:29:55 wysłana przez przmor »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Stycznia 2026, 13:33:52 »
No właśnie mi chodzi o to co się w trybie automatycznego postojowego pierwsze aktywuje (a automatyczny załącza się, jak wiadomo, przy przestawieniu na "P"). Czy blokada bolcem na skrzyni, czy jednak postojowy (co byłoby bardziej pożądane na wzniesieniu). A może równocześnie?

Pomocniczy automatyczny nie załącza się z chwilą wciśnięcia P. Np. u mnie włącza się przy wyłączeniu auta, lub po 5 min. na P. ew. jak nie w AUTO, to jak sam go włączę i nie mylić tego z Auto Hold.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline prorock

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Stycznia 2026, 14:09:27 »
W Corolli E21 elektroniczny hamulec postojowy, jak jest aktywny tryb automatyczny, załącza się przy wrzyceniu "P".
Auto Hold to inna bajka, inna funkcja, wiadomo.

Offline prorock

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Stycznia 2026, 14:19:19 »
Powtórzę, jeśli trzymasz nożny to kolejność załączenia postojowego i blokady P nie ma znaczenia bo po puszczeniu nożnego auto już się nie poruszy o ile  postojowy jest sprawny. A w całej tej zabawie chodzi o to aby ciężar auta na pochyłości nie spoczywał na blokadzie skrzyni tylko na hamulcu postojowym.

Zdaje mi się, że nie do końca się rozumiemy ;) Ja wiem, że auto się nie poruszy. Pytanie brzmi co się załącza pierwsze. Blokada na skrzyni (i wtedy auto, na górce, opiera się w pierwszej kolejności na blokadzie), a potem dochodzi "ręczny", czy na odwrót.

Chyba że czegoś w mechanizmie nie rozumiem i po prostu nożny w tym przypadku to jakby to samo co postojowy, tylko aktywacja postojowego go podtrzymuje (?) Nie wiem, nie znam się, ale chętnie poznam :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Stycznia 2026, 14:48:28 »
Ale jakie to ma znaczenie co załącza się pierwsze jeśli auto jest zahamowane hamulcem zasadniczym? Hamulec postojowy zaciska tylne klocki na tarczach czyli robi dokładnie to samo co nożny tyle że za pomocą dodatkowego mechanizmu a nie za pomocą płynu hamulcowego.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2026, 14:51:53 wysłana przez przmor »

Offline prorock

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Stycznia 2026, 14:58:40 »
Teraz rozumiem. Dzięki!

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Stycznia 2026, 15:06:58 »
Cała ta procedura z ręcznym ma na celu to o czym już napisałem wcześniej czyli żeby ciężar auta spoczywał na hamulcach a nie na zapadce blokującej napęd bo jeśli zapadka będzie mocno obciążona może być problem z przesunięciem dźwigni z położenia P na D. Tak było w klasycznych automatach ale myślę że podobnie jest w hybrydach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl