Autor Wątek: Tryb ECO  (Przeczytany 8397 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
Odp: Tryb ECO
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Lutego 2025, 16:03:08 »

Wprawdzie dopiero dwie trasy za mną, ale bardzo rzadko używam tempomatu - ilość kliknięć, burdel na wyświetlaczu nie zachęca,

A co tu się zmieniło względem przedlifta?
Mam generalnie dwa kliki (jak w starszych wersjach Toyot/Lex gdzie była manetką pod kierownicą). Włączyć tempomat, kliknąć set by ustawić aktualną prędkość.

Na wyświetlaczu też się wiele nie zmienia, na HUD widzę tylko albo info Radar ready albo zadaną prędkość.

Dali radę to skomplikować?

U mnie są dwa przyciski na kierownicy, jak wcisnę ten zły to pokazuje "tempomat nie działa, sprawdź instrukcję". Ale faktycznie jak trafię ten właściwy, to włącza się już w moment :D nawet nie muszę klikać SET, tylko jest ostatnia zadana prędkość
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2025, 16:06:59 wysłana przez Niki »

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Lutego 2025, 16:06:12 »

dłuższe przytrzymanie i klik (pasywny tempomat)
Ooo, o tym nie wiedziałem...
Wypróbuję dzisiaj
Aktywnego używam bardzo mało, bo dla mnie zbyt wcześnie zwalnia, nawet na najniższej czułości. I jazda po autostradzie staje się mało płynna, a jeżdżę 120-130 km/h.

Po prostu trzyma bezpieczny dystans - Polacy nie przyzwyczajeni  :-P

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Lutego 2025, 17:29:35 »
Polacy nie przyzwyczajeni

Sama prawda, albo wleczesz się 90 z tirami albo ciśniesz 140 lewym, nic pomiędzy.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Lutego 2025, 19:34:58 »

dłuższe przytrzymanie i klik (pasywny tempomat)
Ooo, o tym nie wiedziałem...
Wypróbuję dzisiaj
Aktywnego używam bardzo mało, bo dla mnie zbyt wcześnie zwalnia, nawet na najniższej czułości. I jazda po autostradzie staje się mało płynna, a jeżdżę 120-130 km/h.

Po prostu trzyma bezpieczny dystans - Polacy nie przyzwyczajeni  :-P

Dla mnie zbyt bezpieczny - na manualnym dojeżdżam na mniejszą odległość, co niejednokrotnie pozwoliło mi bez zwalniania przepuścić wyprzedzające mnie auto zanim sam zabrałem się za wyprzedzanie tego, do którego dojeżdżałem.
Aktywny jest moze dobry gdy się ma bezstopniową przekładnię i do tego wozi doopę beż myślenia . Ja mam manuala i większość "bezpiecznych" przyhamowań kończy się redukcją, żeby wrócić do pierwotnej prędkości bez "duszenia" silnika np. od 90 km/h na 6 biegu.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2025, 19:38:50 wysłana przez Jacek_63 »

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Lutego 2025, 20:01:23 »
Polacy nie przyzwyczajeni

Sama prawda, albo wleczesz się 90 z tirami albo ciśniesz 140 lewym, nic pomiędzy.

Można się śmiać, ale mówię serio. W czasach sprzed powszechnej grupy speed, kiedy wyszła Corolla, moi znajomi z pracy mieli taki sam problem. Każdy nie mógł się nadziwić. W Niemczech natomiast działało super  :cheesy:

No tak to prawda, na manualu może to faktycznie kiepsko działać. Muszę przetestować to hamowanie w polifcie, wcześniej raczej nie miałem z tym problemu.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2025, 20:03:49 wysłana przez Niki »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl