Autor Wątek: Jak parkowac/ruszać automatem na pochyłym  (Przeczytany 21016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yufuyf

• Gość
Jak parkowac/ruszać automatem na pochyłym
« dnia: 08 Sierpnia 2005, 13:58:43 »
Witajcie,

mam pewien problem. U mnie ręczny jest nożny (wciskany pedałem) i zwalniany przyciskiem (wajchą) koło kierownicy.

Jak z takim ręcznym parkować / ruszać z pochyłego. Skrzynia jest niezadowolona z przełączana z P na bieg, bo na tym pochyłym jest takie ni to szarpnięcie, ni to stuknięcie. Jak szybko z P przełączęna N (trzymająć wciśnięty hamulec zwykły) a potem bieg D - to jest OK (wtedy to i bez tego pseudo-ręcznego sobie poradzę).

Jak wy to robicie?
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2006, 18:59:09 wysłana przez Marcjan »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Jak parkowac/ruszaæ automatem na pochy³ym
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Sierpnia 2005, 16:29:45 »
to w Warszawie są wzniesienia?   :lol:  a tak serio to sorki,ale nie mam Ci jak pomóc, z wiadomych - manualnych - względów:)
3VZ.pl

Adixs

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Sierpnia 2005, 18:06:58 »
przy automacie nie ma potrzeby zalaczania recznego, bo auto na automacie nigdy ci sie nie cofnie na wzniesieniu. Takze nie wlaczaj recznego, bo auto ci i tak nie zjedzie a ruszaj normalnie z D, uzywajac tylko hamulca normalnego

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Sierpnia 2005, 03:00:59 »
Hmm... w Lublinie są górki, niektóre nawet dosyć strome, ale faktycznie nie ma potrzeby używania ręcznego. Szczerze mówiąc, to dość kłopotliwe zajęcie - łatwiej nacisnąc hamulec i "pociągnąć" dwa razy za drązek (ja sam często w takich przypadkach używam "P") niż wciskać ręczny, potem zmieniać, zwalniać, ciągnąć, itp.. post mało konstruktywny, ale skrzynia zadowolona  :D

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Sierpnia 2005, 08:39:32 »
no dobra, ale chodzi mi o to
czy skrzynia automatyczna dobrze znosi parkowanie na P na pochyłym bez zaciągania ręcznego?
 (lub nożnego - jak to jest w wersji USA)   :chmmm    :chmmm
a jeśli nie - to co sięmoże stać?

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Września 2005, 23:46:13 »
jezeli pozostawisz na P na pochyłym, to skrzynia  sie nie zepsuje...  (na P jest poprostu załaączane mechaniczna blokada skrzyni a co za tym idzie i kół! )  Ja tez tak nieraz mam i wiem jak sobie z tym poradzic!!!  Najpierw wez zaciągnij ręczny ( w twoim przypadku ten pedał od ręcznego) a potem daj na P - wtedy hamulec zatrzyma auto a nie skrzynia!!! :)

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Września 2005, 08:34:43 »
i tu mam problem - musze naprawić "ręczny/nożny" :(
czyli podsumowując - przy automacie ręczny raczej ważna sprawa

na razie parkuję"ostrożnie" a ostatnio nie parkujęna pochyłym. ale dzięki za radę.

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Września 2005, 09:45:30 »
Nieeee  mozna oczywiscie parkowac na P bez ręcznego (jedyna sprawa jaka potem nastepuje to cięzkie zdjęcie z pozycji P na inne....  poniewaz jak juz mówiłem jest blokowana mechanicznie skrzynia (ja osobiscie w instrukcji niczego sie nie doczytałem zeby było to zabronione zostawiac na P auto bez ręcznego)  przeciez to w końcu "P" - Parking

Marcinos1

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Września 2005, 11:45:17 »
Zdecydowanie polecam parkować na pochylym za pomoca recznego, jeżeli nie chcesz mieć remontu skrzyni, o skutkach nie bede sie rozpisywac.

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Września 2005, 17:22:06 »
właśnie jednak byłoby fajnie gdybyś rozpisał sięo skutkach ....

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Września 2005, 17:44:04 »
własnie....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl