Autor Wątek: Kamera samochodowa  (Przeczytany 7920 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Kamera samochodowa
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Stycznia 2025, 20:08:14 »
Pytałem o przydatność kamerki samochodowej a nie monitorgu miejskiego czy śladu GPS.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Stycznia 2025, 20:53:15 »
Rowery to osobna kategoria bo często ani rowerzysta ani kierowca nie wie jak zinterpretować przepis o pierwszeństwie rowerzysty przed wjazdem na przejazd dla rowerów.
Niedawno mialem sytuację na trzypasmówce w mieście gdzie ja z prawego a gość z lewego w tym samym czasie wjeżdzamy na środkowy pas. Gdybym nie odpuścił to skasowałby mi bok ale kamerka by tego nie nagrała co najwyzej mógłbym wysłać filmik na Policję jak ten gość przejeżdża na czerwonym świetle przez pobliskie skrzyżowanie. Tego typu filmików, że ktoś coś odwalił miałbym sporo 
Rowerzysta na pierwszeństwo wyłącznie wtedy gdy JEST na przejeździe dla rowerów. Reguluje je Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym. W artykule 27 pkt 1 wskazuje, że: „Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu dla rowerów, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, znajdującym się na przejeździe”. Jedyne odstępstwo to punkt 2 tej ustawy który mówi, że: „Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, jadącym na wprost po jezdni, pasie ruchu dla rowerów, drodze dla pieszych i rowerów, drodze dla rowerów lub innej części drogi, którą zamierza opuścić”

W sytuacji jednoczesnej zmiany pasa opisanej przez Ciebie pierwszeństwo ma pojazd z prawej.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Stycznia 2025, 22:41:30 »
Zdarzyło Wam się żeby ktoś grzmotnął i nagranie z kamerki było potrzebne? We mnie ze trzy razy ktoś grzmotnął i sprawa była jasna, zresztą grzmotnięcie było w bok auta więc kamerka by tego nie zarejestrowała.

grzmotnął to nie ale zepchnął tak, że musiałem uciekać rysując felgę...i to dwa razy próbował, za drugim mu się udało...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Stycznia 2025, 00:08:28 »
Rowery to osobna kategoria bo często ani rowerzysta ani kierowca nie wie jak zinterpretować przepis o pierwszeństwie rowerzysty przed wjazdem na przejazd dla rowerów.
Niedawno mialem sytuację na trzypasmówce w mieście gdzie ja z prawego a gość z lewego w tym samym czasie wjeżdzamy na środkowy pas. Gdybym nie odpuścił to skasowałby mi bok ale kamerka by tego nie nagrała co najwyzej mógłbym wysłać filmik na Policję jak ten gość przejeżdża na czerwonym świetle przez pobliskie skrzyżowanie. Tego typu filmików, że ktoś coś odwalił miałbym sporo 
Rowerzysta na pierwszeństwo wyłącznie wtedy gdy JEST na przejeździe dla rowerów. Reguluje je Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym. W artykule 27 pkt 1 wskazuje, że: „Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu dla rowerów, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, znajdującym się na przejeździe”. Jedyne odstępstwo to punkt 2 tej ustawy który mówi, że: „Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, jadącym na wprost po jezdni, pasie ruchu dla rowerów, drodze dla pieszych i rowerów, drodze dla rowerów lub innej części drogi, którą zamierza opuścić”

W sytuacji jednoczesnej zmiany pasa opisanej przez Ciebie pierwszeństwo ma pojazd z prawej.
Jest jedno ale, jeśli droga rowerowa jest poprowadzona wzdłuż jezdni z pierwszenstwem to jest jej częścią i kierowcy wjeżdżający z ulic podporządkowanych muszą ustąpić pierwszeństwa rownież rowerzystom dojeżdżającym do przejazdu rowerowego. Na drodze podporzadkowanej stoi wtedy przed przejazdem rowerowym znak ustąp pierwszeństwa.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Stycznia 2025, 09:33:48 »
Tego akurat bym się obawiał, bo wiele razy zdarzało mi się, że telefon coś ścinało i traciłem nagranie, zwłaszcza takie dłuższe.
Mi tam nic nie ścinało. Przecież smartfon ma zdecydowanie lepszy procesor od kamerki. No... zależy jaki smartfon użyjesz. Galaxy s7, który używam(a właściwie używałem, bo teraz używam Note 20) był "czysty" bez żadnego oprogramowania, tylko z aplikacją do filmowania. Obecny smartfon umieszczony obok "telewizora" robi za telefon i kamerkę i nic mu się nie ścina.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2025, 09:35:48 wysłana przez bbbb »

Offline Marekk71

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: E21 Hybryda S+T
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Stycznia 2025, 23:03:18 »
Tego akurat bym się obawiał, bo wiele razy zdarzało mi się, że telefon coś ścinało i traciłem nagranie, zwłaszcza takie dłuższe.
Mi tam nic nie ścinało. Przecież smartfon ma zdecydowanie lepszy procesor od kamerki. No... zależy jaki smartfon użyjesz. Galaxy s7, który używam(a właściwie używałem, bo teraz używam Note 20) był "czysty" bez żadnego oprogramowania, tylko z aplikacją do filmowania. Obecny smartfon umieszczony obok "telewizora" robi za telefon i kamerkę i nic mu się nie ścina.
Więc polecam kilkugodzinną jazdę wakacyjną latem. Smartfon podczas używania aparatu zaczyna się mocno grzać a do tego idzie ciepło ze strony przedniej szyby. Wtedy właśnie zaczynają się problemy z nagraniami. Nawet niektóre wideorejestratory lub wiele kart wariuje w takich warunkach. Smartfon można sobie używać raczej przy 30sto minutowych dojazdach do pracy...

Wysłane z mojego 23043RP34G przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2025, 23:42:11 wysłana przez Marekk71 »

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Stycznia 2025, 11:08:24 »
Więc polecam kilkugodzinną jazdę wakacyjną latem
No właśnie korzystałem z długodystansowej jazdy na Chorwację, a tam trudno mówić o niskich temperaturach. Fakt telefon trochę się rozgrzał, ale funkcjonował normalnie. W sumie, jak sam zauważyłeś na przedniej szybie dodatkowym "podgrzewaczem" jest słońce, a te nie wybiera  urządzenia tylko grzeje na wszystko-kamerę również. Ale wybór należy do każdego i nie ma obowiązku używania smartfona jako kamery. Podałem tylko opcję, która u mnie się sprawdza.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Stycznia 2025, 17:31:58 »
Pamiętam okolice 2006 roku kiedy pojechałem w pierwszą trasę z niedawno zakupioną nawigacją przypiętą do przedniej szyby. Po drodze dwu-trzygodzinny postój, auto  stało na słońcu i po powrocie do auta nawigacja nie dała się włączyć. Dobrze że miałem mapę ze sobą. Nawigacja włączyła się po dwóch dniach kiedy już nie była potrzebna

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Stycznia 2025, 18:55:57 »
Przmor, u mnie miałem dokładnie odwrotną sytuację. W Słowenii zatrzymaliśmy się na odpoczynek i nawigacja (MIO) nie reagowała na nic. Dopiero gdy bateria padła, po naładowaniu odpaliła. Na szczęście miałem wystarczająco GB w smartfonie i dotarliśmy do celu.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Lutego 2025, 11:55:17 »
Zdarzyło Wam się żeby ktoś grzmotnął i nagranie z kamerki było potrzebne?
Tak. Gość ruszał spod drzwi carrefora jak tamtędy przejeżdżałem, przerysował mi cały lewy bok i pojechał. Musiałem go gonić i używać sygnału dźwiękowego. Jak się zatrzymał to usiłował się wykpić, że nic nie poczuł żadnego uderzenia, że wmawiam mu że jest sprawcą. Dopiero jak pokazałem kamerę i świadomość tego że całe zdarzenie się nagrało przywróciło w nim zdroworozsądkowe myślenie, że nawet nie musiałem policji pokazywać nagrania - przyznał się przed nimi bez bicia.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Lutego 2025, 13:07:29 »
Cytat: przmor w 28 Stycznia 2025, 19:21:42
Zdarzyło Wam się żeby ktoś grzmotnął i nagranie z kamerki było potrzebne?
Tak. Gość ruszał spod drzwi carrefora jak tamtędy przejeżdżałem, przerysował mi cały lewy bok i pojechał. Musiałem go gonić i używać sygnału dźwiękowego. Jak się zatrzymał to usiłował się wykpić, że nic nie poczuł żadnego uderzenia, że wmawiam mu że jest sprawcą. Dopiero jak pokazałem kamerę i świadomość tego że całe zdarzenie się nagrało przywróciło w nim zdroworozsądkowe myślenie, że nawet nie musiałem policji pokazywać nagrania - przyznał się przed nimi bez bicia.
Sytuacja jakby z innej beczki. Na światłach BMW(a jakże) nagle cofnęło i bum. Wyszło 3 karków i domagali się 5 tys. PLN "zadośćuczynienia". Bez chwili wahania telefon 997 i... później nawet chciałem postawić gliniarzom dobrą flaszkę. Film oczywiście wyjaśnił wszystko, a nawet więcej. Policjant dopatrzył się na filmie, że wszyscy nie mieli zapiętych pasów. I miałem dziką satysfakcję, jak wszyscy oprócz spowodowania kolizji dostali mandaty za "niemanie" pasów i dodatkowo policjant dopatrzył się pękniętego klosza w BMW i zatrzymał dow. rej. Policjanci nawet delikatnie insynuowali mi, że jestem ciężko ranny, wtedy zmieniłaby się kwalifikacja prawna czynu i kara byłaby niewspółmiernie wyższa. Ale w pewnym momencie nawet zrobiło mi się żal jak niemal ze łzami w oczach prosili policjantów aby nie holowali auta. Tak więc kamera jak najbardziej przydaje się i to w najmniej oczekiwanych sytuacjach.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Marca 2025, 12:35:15 »
Ktoś napisze/wrzuci jak wygladają klatki filmu z tego FitCamX ? Czytałem że średni procesor jak na tą cenę i średnio nagrywa w nocy.

Offline Marekk71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Marca 2025, 14:19:16 »
https://youtu.be/zMjG8A816UI?si=pvYLySlqqUhleNBr

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Marca 2025, 15:18:25 »
Czy tą kamerę Viofo Mini 2 lub jakąkolwiek inną da się zamontować inaczej, niż ciągnąć USB przez całe auto do zapalniczki? Np. złączem Y do lusterka?

Offline Marekk71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Marca 2025, 15:48:14 »
Da się podłączyć kablem-przejściówka z Ali (na wyjściu gniazdo USB) do gniazda 12 pinowego - podobnie jak przy FITXCAM. Ja osobiście mam podłączone przez gniazdo OBD ( z ustawieniem braku trybu parkingowego - kamera przy takim podłączeniu automatycznie wyłącza się po ok. 4 min.)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl