Autor Wątek: Używana a nowa RAVka Executive 4x4 z dachem panoramicznym  (Przeczytany 5252 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
Odp: Używana a nowa RAVka Executive 4x4 z dachem panoramicznym
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Lutego 2025, 09:04:04 »
Dzięki. Ten film już przerabiałem i jakoś mi nie wyszło. Chyba zamiast kawy wezmę sobie drinka albo dwa to może to odnajdę - heh pewnie to jest tak proste, że aż trudne  :-(
Raczej trudno tego nie znaleźć. Być może GR Sport po prostu tego nie ma.
GR raczej też to ma, miałem niedawno na weekend i pamiętam, że udało mi się to wyklikać.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Lutego 2025, 10:27:07 »
Co do lepszego systemu multimedialnego, to się zgodzę.
Co do spalania, to 2022 rok w stosunku do 2025 to chyba nadal hybryda IVgeneracji a nie V, więc nie wiem, dlaczego miałaby palić mniej.
Co do wyciszenia, nic mi nie wiadomo, że różnica jest miedzy 2022 a 2025.
Apple car bezprzewodowy rzeczywiście jest w nowej RAV.
Podgrzewane dysze spryskiwacza są w wersji 2022.
Regulacja elektryczna fotela pasażera i wentylacja jest w 2022.
Oświetlenie ambientowe i podświetlane wszystkie przyciski są w 2022.
W zwykłej hybrydzie nie ma możliwości zdalnego uruchomienia klimy, jeżeli 2025 mam taką możliwość to jest to wartość dodana. Do tej pory miało to zdaje się tylko Plug-In.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Lutego 2025, 10:47:47 »
Też mnie trochę dziwi kwestia mniejszego spalania i lepszego wyciszenia, ale nie miałem okazji porównać, więc nie wiem. Co do multimediów i pozostałych różnic to dostrzegam ich zalety, ale tak jak pisałem wcześniej rozważam bardziej 2019/2020 i te różnice to dla mnie kwestia wtórna, bardziej zastanawia mnie ile 5 letnia RAVka z przebiegiem poniżej 100kkm może jeszcze pojeździć i czy różnica tych 70/80k zł jest tego warta.

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Lutego 2025, 10:51:21 »
Jestem posiadaczem 3 toyoty (a w ogóle to chyba z 20 samochodu).
Z hybryd moją pierwszą była corolla 2019 sedan i było super (kupiłem auto 1,5 roczne z przebiegiem 15 tyś.)
Druga byłą RAV4 4x4 2021 z przebiegiem 60 tyś.
Rozumiem ludzi kupujących nówki w salonie (zapach nowego auta, wszystko idealne, nie używane - super).
Ale cena powyżej 200 tyś za coś co praktycznie jest identyczne jak auto za 140 tyś to jest dla mnie zdecydowanie za dużo.
Owszem nowe liczniki, elektryczne regulowane siedzenia, czy nowe radio jest fajne... ale to tylko bajery.
Stare liczniki nadal wyświetlają poprawnie prędkość, radio wyświetla nawigację, siedzenie też mogę przestawić sobie ręcznie.
Android auto zrobiłem sobie bezprzewodowo za pomocą modułu USB i działa tak samo.
Nie przeczę że może za 2-3 lata zmienię wersję na np. 2024 lub 2025 (fajne są nowe udogodnienia ale nie za te pieniądze.)
Ale pozdrawiam posiadaczy nowych sztuk ponieważ miałem okazję parę razy odbierać nowe auto z salonu i znam ten dreszczyk

Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Lutego 2025, 11:33:58 »
Ale cena powyżej 200 tyś za coś co praktycznie jest identyczne jak auto za 140 tyś to jest dla mnie zdecydowanie za dużo.
Też wychodziłem z tego założenia w 2022,. dlatego kupiłem RAV4 a nie Audi Q5. Za audi w średniej wersji wyposażenia musiałbym zapłacić 240 tys, za ravkę po rabacie flotowym zapłaciłem 187 tys. Oczywiście raty odpisuje od kosztów, 50% VAT też, więc za używaną nawet się nie oglądałem. Ale Lexusa RX z silnikiem V6 w hybrydzie w idealnym stanie mógłbym kupić jako używka. Za nowego 550 tys nie dam.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Lutego 2025, 11:45:11 »
No ja też z całym szacunkiem dla Toyoty i RAVki zaczynam się zastanawiać czy w moim przypadku wydanie 228k zł za nową ma sens, jeżeli mogę mieć za 150/160 używkę w raczej dobrym stanie z 5 letnią gwarancją Relax i stąd ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Lutego 2025, 12:16:39 »
Dziś ceny nowych samochodów są odklejone od rzeczywistości. Za ravkę 230 tys to grubo. Obserwuję coraz większe zainteresowanie ludzi chińczykami. Są o połowę tańsze, na pierwszy rzut oka nie wyglądają tandetnie, sieć serwisowa coraz lepsza, wypada obserwować kilka lat i przekonać się, jak jest z jakością. Na pewno pojawienie się chińczyków powinno uspokoić ceny innych markowych samochodów.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Lutego 2025, 12:22:49 »
Też wychodziłem z tego założenia w 2022,. dlatego kupiłem RAV4 a nie Audi Q5. Za audi w średniej wersji wyposażenia musiałbym zapłacić 240 tys, za ravkę po rabacie flotowym zapłaciłem 187 tys. Oczywiście raty odpisuje od kosztów, 50% VAT też, więc za używaną nawet się nie oglądałem. Ale Lexusa RX z silnikiem V6 w hybrydzie w idealnym stanie mógłbym kupić jako używka. Za nowego 550 tys nie dam.
Żeby dostać rabat flotowy trzeba kupić ileś aut czy wystarczy jedno na JDG?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Lutego 2025, 12:30:38 »
Dzięki za podpowiedzi - znalazłem wskazania ciśnienia opon w mojej GR Sport.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Lutego 2025, 12:40:07 »
Dla tych niby nieistotnych gadżetów kupuje się nowe auta. I jeszcze temat odsprzedaży za te 10 lat. Ile będzie warte auto 10 letnie a ile 15 letnie? Oczywiście nie bedzie to róznica 70 tys ale gdzies bliżej polowy tej kwoty. Strzelam oczywiście, bo nie chce mi się takich badań rynkowych prowadzić ale finalnie wyjdzie, że dołożyliśmy jednak mniej, a przez 10 lat jeździliśmy autem z lepszym wyposażeniem bez konieczności - przynajniej na początku - podłączania na drutach róznych dodatków i które wyswietla cśnienie w kolach.
Przykład. Moja ravka z końca 21 roku ma gniazdka ładowania USB 2.1A. Kupiłem teraz nowy telefon i przy bezprzewodowym AA i grającym Spotify ładowanie z tego gniazdka ledwo pozwala utrzymać poziom baterii. Tak więc musiałem dokupić mocniejszą ładowarkę. Inna sprawa, że telefon ma baterię która wytrzymuje 6-7 godzin AA+Spotify więc to ładowanie jest potrzebne na długie trasy ale pojawiło się kolejne "coś" podłączone i leżący kabel. Ja lubię czystą formę ale druciarstwa nie dało sie uniknąć. Nowsze rawki mają juz chyba USB-C ? No, oczywiście nie zmienię z tego powodu auta ale jednak widać że z czasem pojawiają sie niedogodności wiec po co je mieć od początku.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Lutego 2025, 13:11:58 »
Myślę, że każdy ma swoje powody do kupna nowego auta, w moim przypadku to byłaby bardziej pewność co do stanu technicznego i długowieczności tego auta, akcesoria są raczej w tle dla mnie. Stąd właśnie zadałem to pytanie, bo nie wiem jak się aktualnie RAVki 5/6 letnie trzymają w perspektywie kupna takiej używki na więcej niż 5 lat i na co ewentualnie zwracać uwagę przy rozglądaniu się, to mniej najbardziej zastanawia.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2025, 13:23:58 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Lutego 2025, 13:43:32 »
Żeby dostać rabat flotowy trzeba kupić ileś aut czy wystarczy jedno na JDG?
W moim przypadku dostałem rabat dla dużej firmy użytkującej pewnie z 200 toyot. IDG nie dostanie takiego rabatu.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Lutego 2025, 13:49:12 »
Są tu osoby posiadajace ravki z z początku produkcji czyli 5-6 letnie. Oczywiscie mam na myśli 5-gen. Nie zauważyłem żeby ktoś zglaszal jakieś istotne  problemy. Nawet słynna wtyczka do tylnego napedu tez jakby sie nie sypie. Był chyba 1 przypadek. Wydaje sie więc że nic sie nie dzieje i auta po prostu jeżdżą. Pomijam znane problemy z aku 12V które i w noywch egzemplarzach sie zdarzają. A co bedzie za kolejne 5 lat.... - kto to wie. Gen-4 jeździ i tez nie słychac o jakis problemach ale chyba jest tu mniej ludzi ze starszymi ravkami albo sie nie udzielają. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Lutego 2025, 13:49:55 »
70 tys oszczędności jest tylko początkowe. Pamiętaj że przy odsprzedaży duża wartość tej sumy się zwróci.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Lutego 2025, 13:58:19 »
Są tu osoby posiadajace ravki z z początku produkcji czyli 5-6 letnie. Oczywiscie mam na myśli 5-gen. Nie zauważyłem żeby ktoś zglaszal jakieś istotne  problemy. Nawet słynna wtyczka do tylnego napedu tez jakby sie nie sypie. Był chyba 1 przypadek. Wydaje sie więc że nic sie nie dzieje i auta po prostu jeżdżą. Pomijam znane problemy z aku 12V które i w noywch egzemplarzach sie zdarzają. A co bedzie za kolejne 5 lat.... - kto to wie. Gen-4 jeździ i tez nie słychac o jakis problemach ale chyba jest tu mniej ludzi ze starszymi ravkami albo sie nie udzielają.
Wiadomo, chodzi o 5. generację i dobrze wiedzieć, że nie ma jakichś grubych problemów. Wiecie może jak to jest z Toyotą Relax po 5 latach, czy nie uwzględnia jakichś ważnych kategorii/podzespołów? Co do wtyczki i całego podwozia to jest jedyna rzecz, która mnie martwi, zwłaszcza w używce i pewnie bezpieczniej byłoby zrobić porządek i zabezpieczyć, ale to w nowej też warto zrobić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl