Autor Wątek: RAV4 5GEN 2.5 HEV nie działa radio i centralny z pilota  (Przeczytany 1487 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysiek735

• Toyot Leżący
  • *
RAV4 5GEN 2.5 HEV nie działa radio i centralny z pilota
« dnia: 05 Lutego 2025, 22:52:35 »
Witam
Panowie proszę o pomoc, może ktoś coś podpowie. Samochód przyjechał z Francji na lawecie, przebieg 90tys nie bity itp tyle wiem... jedyne co, to nie działa radio (nie można go włączyć) i centralny z pilota. Brak błędów w sterownikach, sygnał pilota samochód widzi bo to mogę sprawdzić komputerem ale centralne nie działa. Może jakieś sugestie bo pierwszy raz mam styczność z tym modelem. Podejrzewam że długo mógł stać bez prądu bo właściwie w każdym sterowniku były błędy spadków napięcia ale po skasowaniu nie wracają, jest czysto i samochód jeździ bez zastrzeżeń.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: RAV4 5GEN 2.5 HEV nie działa radio i centralny z pilota
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2025, 11:51:00 »
Witamy na forum,

Sprawdz bezpieczniki
Sprawdz czy działa centralny z przycisku na drzwiach lub wkładki zamka.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline krzysiek735

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2025, 21:37:46 »
Dziękuję za zainteresowanie tematem
Bezpieczniki sprawdziłem i są ok (ciężko je wyciągnąć, szczególnie te przy nogach kierowcy więc tylko przestrzeliłem miernikiem). Centralny z drzwi działa, zamki widzi bo na liczniku pokazuje grafikę które są otwarte. Wyciągnąłem radio i na czarnej  wtyczce nie ma napięcia, więc faktycznie wskazywało by na bezpiecznik ale wyglądają dobrze. Ciężko znaleźć w necie chociażby opis wtyczek radia czy wzmacniacza w bagażniku. A gdyby wzmacniacz padł to radio też nie będzie działać?

Offline krzysiek735

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2025, 21:41:07 »
Aha, akumulator w bagażniku miał uszkodzoną cele i nie trzymał napięcia więc wsadziłem oczywiście nowy. Czy są jakieś procedury dopisywania tych akumulatorów, jak np. w Vw,Audi,Bmw czy nie trzeba niczego robić?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lutego 2025, 22:50:25 »
Szara kostka 4pin +, 15pin acc. Biała kostka 19 pin IG, Wszystko na bezpiecznikach nad nogami. Liczysz od czoła kostki, od lewej do prawej.

Offline krzysiek735

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lutego 2025, 23:19:39 »
Czy to się tyczy modelu 86140-42c30? Nie wiem jak wkleić zdjęcie z tyłem radia i o które dokładnie wtyczki chodzi. Pod tym linkiem jest takie radio i jest kilka białych wtyczek https://recambiopl.com/en/product/14208805205/?attempt=1

Offline krzysiek735

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lutego 2025, 23:20:37 »
Szara widać (jedna z tych małych) a białe są trzy duże.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lutego 2025, 01:09:09 »
 Kostki wiązki jaki mają kolor?

Offline krzysiek735

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lutego 2025, 23:24:06 »
Kolory kostek instalacji takie jak wtyczek w radiu. Na aukcji to samo radio z wtyczkami. Nie mogę znaleźć schematów która kostka to zasilanie. https://www.olx.pl/d/oferta/radio-wzmacniacz-wyswietlacz-nawigacji-toyota-rav4-hybrid-2018-CID5-ID121rFS.html
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2025, 23:25:52 wysłana przez krzysiek735 »

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lutego 2025, 00:10:23 »
Nie mogę znaleźć schematów która kostka to zasilanie.
Kilka postów wcześniej napisałem jak sprawdzić zasilanie.

Offline krzysiek735

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lutego 2025, 10:30:08 »
Dziękuję Panie Darku, kolory faktycznie się pokrywają i po zmierzeniu brakuje mi napięcia na pinie 15 acc szara kostka. Może jeszcze jakieś sugestie? Bezpieczniki sprawdzone i są ok, za zasilanie Acc odpowiada 4. Obwód bezpieczników sprawdzany żarówką.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2025, 10:50:15 wysłana przez krzysiek735 »

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lutego 2025, 20:24:25 »
Czy na bezpieczniku ECU-ACC (5A) jest napięcie przy włączonym zapłonie. Gniazdko zapalniczki przy ładowarce indukcyjnej działa?

Offline krzysiek735

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lutego 2025, 22:54:59 »
Tak, na bezpieczniku było napięcie i gniazdo działało co trochę zbijało z tropu. Skoro bezpieczniki ok a zasilania na radio nie ma to na logikę musi być coś z kablami mimo że auto bezwypadkowe. Rozebrałem plastiki pod kierownicą i okazało się że... jakiś drobny gryzoń musiał tam chwilkę mieszkać i zrobił swoje. Na szczęście niezbyt wiele ale nie brałem tego w ogóle pod uwagę. Z drugiej strony kilka miesięcy podobno gdzieś samochód stał więc miał czas na działanie. Dziękuję za pomoc Panie Darku bo nie mogłem znaleźć nigdzie informacji co do zasilania tego radia. Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl