Autor Wątek: Toyota Avensis t27 1.8 benzyna - błąd U011B  (Przeczytany 1202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzysiekm2

• Początkujący
  • Samochód:: Avensis
Toyota Avensis t27 1.8 benzyna - błąd U011B
« dnia: 11 Lutego 2025, 11:29:28 »
Dzień dobry,
Proszę o pomoc i poradę.
Toyota Avensis 2009 t27 1.8 benzyna.
Silnik nie ma mocy, błąd U011B, Utrata komunikacji z modułem sterującym wahacza A.
Innych błędów nie odczytuje.
Diagnoza mechanika to moduł valvematic do wymiany/naprawy.

Sprawdziłem napięcia na wtyczce do modułu (zapłon włączony, silnik wyłączony zimny):
1. 11,75V,
2. 3,15V (CAM+)
3. 1,74V (CAM-)
4. 0V

Mam wątpliwości co do prawidłowości napięć, wszędzie gdzie sprawdzałem powinny być 2,6V i 2,4V.

Czy zmierzone napięcia są prawidłowe?
Czy to możliwe, że problemem nie jest valvematic lecz elektryka?

Pozdrawiam

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Toyota Avensis t27 1.8 benzyna - błąd U011B
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lutego 2025, 11:32:28 »
Witamy na forum

Teoretycznie diagnoza poprawna lecz jeśli nie zobaczysz na pinach nr 2 i 3 oscyloskopem przebiegów - czy komunikacja CAN jest poprawna - to 100% pewności mieć nie będziesz. Miernikiem tego nie zmierzysz a moduł swoje kosztuje
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline lucas39

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis T27
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwietnia 2025, 10:41:43 »
napiecia poprawne ale w przypadku gdy linia CAN nie dziala, nie przesyla danych, jest przerwana
gdy linia jest zamknieta i zterminowana na minimum jednym koncu napiecie na obu drutach to okolo 2,5V

Offline magiczka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwietnia 2025, 11:10:13 »
Napięcia na CAM+ i CAM- faktycznie wyglądają podejrzanie – powinny być zbliżone do 2,5V, więc problem może leżeć w przewodach komunikacyjnych lub samym module Valvematic. Zanim wymienisz moduł, sprawdź dokładnie wiązkę – korozja, uszkodzenia przewodów lub słabe połączenia masy mogą powodować takie błędy. Jeśli elektryka jest w porządku, to diagnoza mechanika dotycząca modułu Valvematic jest prawdopodobna.
https://fachowydentysta.pl/leczenie/higienizacja-profilaktyka/piaskowanie/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl