Autor Wątek: Spryskiwacze reflektorów nie działają.  (Przeczytany 5472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: Spryskiwacze reflektorów nie działają.
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Lutego 2025, 19:05:33 »
Planuje jeździć swoją Toyotą do samego końca 
Do samego końca czego/kogo?

To oczywiste.
Bezapelacyjnie do samego końca. Mojego lub Jej.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Lutego 2025, 06:16:15 »
problemy mają właściciele 1.5 E-tec
Jakie? Jestem użytkownikiem takiego od 4 lat/130kkm. I nie dzieje się nic
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Lutego 2025, 08:25:56 »
Jakie? Jestem użytkownikiem takiego od 4 lat/130kkm. I nie dzieje się nic
Czemu jedynym miernikiem tego czy coś się dzieje jest stwierdzenie "u mnie jest ok" tzn. jest ok. U mnie nie padł akumulator w hybrydzie to znaczy że jest ok?

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Lutego 2025, 08:54:58 »
Bo jest to absolutnie adekwatna i właściwa odpowiedź na ogólnikowe stwierdzenia o tym że "coś się dzieje".

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Lutego 2025, 09:12:27 »
Bo jest to absolutnie adekwatna i właściwa odpowiedź na ogólnikowe stwierdzenia o tym że "coś się dzieje".
To ja Ci powiem inaczej. Przewija się u mnie mnóstwo aut niemieckich (serwisowo) w tym MH. Gdyby Toyota oferowała taką samą jakość elektrotechniki to nasi forumowicze popełnili by zbiorowe sekukuku :-).
Do tego sam w sobie system MH tak właściwie jest na tyle gówniany że mógłby nie istnieć. Oprócz podnoszenia kosztów ewentualnych awarii nic nie zmienia.
Ostatnio pisałem tu, przewijają mi się auta z MH w których system krzaczy się już po 3-4latach.

Mówimy o tsi najczęściej w zestawie z DSG dq200 wystarczy sobie wpisać hasło dq200 to wyskakują całe epopeję forumowe we wszystkich modelach marki.
A jak sobie to połączysz z "nowinkami" typu wodny intercooler, mokry pasek rozrządu notabene który wygląda jak z chińskiej zabawki RC to robi się obraz mało atrakcyjny dla przeciętnego Toyotowca już nie wspominając o Toyotowcach forumowych.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Lutego 2025, 10:50:31 »
Twój dowód jest anegdotyczny, czyli tak naprawdę nic nie znaczący. Jesteś jedną osobą, która posiada jedno auto. Mogłeś zarówno trafić na sztukę idealną, jak i paździerzową. Możesz też być pracownikiem który za bardzo kocha swoją firmę, nikt tego nie wie poza tobą. W momencie gdy wchodzisz na forum użytkowników pojazdu gdzie jest wątek o danych problemach na XX stron i co kilka dni pojawiają się nowe posty jak najbardziej można powiedzieć że „coś się dzieje”.

Przykład po tej stronie, co można powiedzieć o 1.8 Hybrid z Toyoty? Że 12v beznadziejne, że na początku były problemy z temperaturą i UPG lubiło sobie dmuchnąć przy 350k km, że pompę wody warto czasem profilaktycznie wymienić. Ale to wszystko. O aktualnych silnikach VAG można powiedzieć wszytko, kiedyś przynajmniej w tym polu minowym były rodzynki ale już same miny zostały, wybierasz tylko rozmiar potencjalnej eksplozji.

W moim poście chodziło mi o aktualny 1.5 PHEV z Superba, Golfa, Kodiaqa i cholera wie jeszcze czego. Niestety pomyliłem się z nazwą, chyba dlatego że VW nazywa te napędy zależnie od tego który smak „niemieckiej precyzji” akurat dziś wypadł na śniadanie, ale wina po mojej stronie. To że auto nie da się odpalić „czasem” bo tak i nikt nie wie jaki konflikt jest w oprogramowaniu i nie naprawia tego przez pół roku to jakieś kuriozum. Świadczy albo o kompletnym śmietniku w oprogramowaniu albo o pisaniu tego kodu przez kompletnych randomow z kraju 3 świata i o jeszcze większym śmietniku w kodzie.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Lutego 2025, 11:09:24 »
Dlatego Mercedes powoli stawia na chinskie napedy jezeli chodzi o hybrydy. Zrobia je lepiej i taniej. Zawijamy sie jako cywilizacja dzieki zarzadzniu korporacjami excelem na najblizszy kwartal przez studentow ekonomii.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Spryskiwacze reflektorów nie działają.
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Lutego 2025, 11:14:02 »
Miałem znajomego, który pracował w dużej firmie produkującej SW dla samochodów. Mniej więcej do 2000 roku jakoś to ogarniali. Potem jednak lawinowy rozrost i komplikacja systemów w samochodach doprowadziła do sytuacji gdy coraz mniej osób ogarnia całość. Zełaszcza, że normą stała się sytuacja że nikt nie robi całości. Poszczególne moduły programują różne firmy z różnych części świata. Teoretycznie istnieje integrator który to scala. W praktyce zazwyczaj po znalezieniu błędów zamiast przebudowy oprogramowania sztukuje się łatkami aby tylko działało… tak opowiadał jeszcze przed Covidem…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Lutego 2025, 11:49:51 »
W związku z tym że jeżdżę okresowo (co 3-4 lata zazwyczaj) różnymi samochodami bywam/bywałem na forach tych marek. Była Astra, Focus, Cee'd, Octavia. Za 5 miesiecy będzie Corolla.
Na wszystkich forach mechanizm jest b. podobny. Z jednej strony zazwyczaj narzeka się na większe lub mniejsze problemy w swojej marce. Z drugiej inne marki to dopiero mają problemy :). Z trzeciej jeśli ktoś (zazwyczaj nowy, z zewnątrz) zakwestionuje coś w danej marce albo stanie w obronie innych jest traktowany jako wróg, obcy agent albo pracownik konkurencji.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Lutego 2025, 15:14:40 »
W związku z tym że jeżdżę okresowo (co 3-4 lata zazwyczaj) różnymi samochodami bywam/bywałem na forach tych marek. Była Astra, Focus, Cee'd, Octavia. Za 5 miesiecy będzie Corolla.
Na wszystkich forach mechanizm jest b. podobny. Z jednej strony zazwyczaj narzeka się na większe lub mniejsze problemy w swojej marce. Z drugiej inne marki to dopiero mają problemy :). Z trzeciej jeśli ktoś (zazwyczaj nowy, z zewnątrz) zakwestionuje coś w danej marce albo stanie w obronie innych jest traktowany jako wróg, obcy agent albo pracownik konkurencji.
To chyba jesteśmy na innych forach i mamy z innymi autami styczność. Nasze forum o tyle jest wyjątkowe że dawniej tępy hejt na markę przyjął monstrualne rozmiary. Do tego wystarczy sobie porównać obiektywnie rodzaj problemów które zgłaszają forumowicze różnych marek. Wydaje mi się problem wadliwego akumulatora jest wagowo inny niż problem skrzyni biegów np.w VW.
Do tego nie pisz że jak ktoś "stanie w obronie" obcej marki to jest traktowany jak wróg bo wystarczy że to uzasadni a nie napiszę "mi skodziczka dobrze chodziła złego słowa o niej nie powiem".

« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2025, 15:49:21 wysłana przez ledziu »

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Lutego 2025, 16:47:23 »
Owszem napisałem tylko o swoich doświadczeniach ale tylko dlatego że są zgodne ze znacznie większą próbą. Przez ostatnie 8 lat przez moją firmę przewinęło się pewnie ok. 40 Skód (głównie Octavia) większość z wymienionym wcześnie DSG DQ200. W żadnej nie było istotnych problemów (wymieniona gałka biegów to jeden z nich). Oczywiście mówimy o samochodach do 4 lat, do ok 130-150kkm.
Były za to problemy z Corollą SD 1.2T. I to mechaniczne.
Czego to dowodzi? Niczego. A na
pewno nie tego że któraś z marek popularnych jest zdecydowanie najgorsza a któraś najgorsza. Wyjątkiem potwierdzającym tę regułę jest chyba tylko Stellantis a właściwie ich silnik 1.2.
Dlatego czasem alergicznie/ostro reaguję na takie uogólniające najazdy na taką czy inną markę cz model.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Lutego 2025, 19:23:37 »
Dlatego czasem alergicznie/ostro reaguję na takie uogólniające najazdy na taką czy inną markę cz model.
Jeżeli tematy typu aku 12V z hybrydy w przełożeniu na inne marki są uogólnieniem to nic mi nie pozostaje jak zazdrościć optymizmu motoryzacyjnego :grin:

Offline dawido1984

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Lutego 2025, 12:30:40 »
Jestem po wymianie pompy spryskiwaczy reflektorów. Teraz wszystko działa. Koszt samej pompki 850zł plus robocizna więc razem ponad 1000zł. Oczywiście naprawa w ramach gwarancji relaks.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Marca 2025, 00:19:55 »
Dobrze wiedzieć, że jednak ta gwarancja Relax się do czegoś przydała, bo raczej opinie są średnie.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Marca 2025, 07:09:20 »
Dobrze wiedzieć, że jednak ta gwarancja Relax się do czegoś przydała, bo raczej opinie są średnie.
Na forum Toyoty, Toyota ma średnią opinię i wszystko co się z nią wiąże :-)
Niestety Relax to taka forma ubezpieczenia i jak ktoś się nie wpasuje w ramy to jest przegrany :-)
Był ostatnio temat wymiany tulei wahaczy i konieczna była geometria a śruby regulacyjne były zastane których nie obejmował Relax, wyszła lipa z kosztami.
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2025, 07:58:53 wysłana przez ledziu »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl