Autor Wątek: Zabezpieczenie antykradzieżowe  (Przeczytany 5829 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DEZET

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
Zabezpieczenie antykradzieżowe
« dnia: 14 Lutego 2025, 17:59:03 »
Witajcie.
Przyszedł czas na zamówienie nowej corolli... Jestem już po pierwszych rozmowach z działem sprzedaży, który proponuje mi zabezpieczenie BLE. Cena tego zabezpieczenia to 2500, ale w jednym z salonów nawet udało się wynegocjować to w cenie. Z racji tego, że zobaczyłem zeszłoroczne statystyki kradzieży gdzie corolla jest nr 1, zacząłem się rozglądać za jak najbardziej skutecznym zabezpieczeniem. W moim mieście pewien warsztat proponował mi zabezpieczenie can lock w wersji podstawowej odblokowywany wpisaniem kodu klawiszami w kierownicy (1650zł.) albo opcja rozszerzona z brelokiem bt który odblokowuje zabezpieczenie automatycznie za 2000zł. Jest jakaś różnica pomiędzy tymi zabezpieczeniami?? Bo wydaje mi się, że to co oferuje salon to właśnie ta druga opcja... Drugie pytanie to czy takie zabezpieczenie jest skuteczne. Pan od sprzedaży powiedział, że przy tej kradzieży https://www.youtube.com/watch?v=s5EoWGGcz00 zadziałało właśnie zabezpieczenie BLE.
Może jest ktoś komu próbowali buchnąć furkę, ale im nie pykło, albo było jakieś zabezpieczenie, które nie okazało się skuteczne. wtedy też bym prosił o info czego lepiej nie zakładać...
pozzdro

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
Odp: Zabezpieczenie antykradzieżowe
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lutego 2025, 21:22:36 »
https://www.youtube.com/watch?v=s5EoWGGcz00

To jest, k*rwa, dramat. Ktoś mi wytłumaczy jakim cudem  lampa omija immobilizer? A my chodzimy i pilnujemy jak głupi kompletu kluczy i pastylek?

Co do BLE, to przecież nie jest alarm i nie zawyje. Może chodzi ci o cobrę, bo BLE stoi w cenniku po 690 przecież. Btw, ostatnio ktoś przekonywał że przecież jest znieczulica na syrenę i nic nie daje :)))

Ps. Taki komentarz znalazłem pod filmikiem
@dariuszmazierski
3 weeks ago
@turboprzemo Nie musi być drogie :) Wystarczy 50zł - przekaźnik na pilota z Aliexpress - rozłączasz obwód  ( Bezpiecznik)  i  niech szuka dalej :)

« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2025, 21:50:12 wysłana przez Niki »

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lutego 2025, 21:48:52 »
Witajcie.
Przyszedł czas na zamówienie nowej corolli... Jestem już po pierwszych rozmowach z działem sprzedaży, który proponuje mi zabezpieczenie BLE. Cena tego zabezpieczenia to 2500, ale w jednym z salonów nawet udało się wynegocjować to w cenie. Z racji tego, że zobaczyłem zeszłoroczne statystyki kradzieży gdzie corolla jest nr 1, zacząłem się rozglądać za jak najbardziej skutecznym zabezpieczeniem. W moim mieście pewien warsztat proponował mi zabezpieczenie can lock w wersji podstawowej odblokowywany wpisaniem kodu klawiszami w kierownicy (1650zł.) albo opcja rozszerzona z brelokiem bt który odblokowuje zabezpieczenie automatycznie za 2000zł. Jest jakaś różnica pomiędzy tymi zabezpieczeniami?? Bo wydaje mi się, że to co oferuje salon to właśnie ta druga opcja... Drugie pytanie to czy takie zabezpieczenie jest skuteczne. Pan od sprzedaży powiedział, że przy tej kradzieży https://www.youtube.com/watch?v=s5EoWGGcz00 zadziałało właśnie zabezpieczenie BLE.
Może jest ktoś komu próbowali buchnąć furkę, ale im nie pykło, albo było jakieś zabezpieczenie, które nie okazało się skuteczne. wtedy też bym prosił o info czego lepiej nie zakładać...
pozzdro
BLE blokuje obwody odpowiedzialne za uruchomienie, dość trudne do obejścia na szybko, chroni przed metodą na "walizkę "i "reflektor', o ile samochód jest poza zasięgiem breloczka (kilka metrów).
CAN LOCK blokuje się CAN. Też chroni przed w/w metodami. Najlepiej mieć go sparowanego z telefonem, nie trzeba mieć wtedy breloczka. Dodatkowa ochrona gdyby ktoś wszedł w posiadanie kluczyka. CAN LOCK ma też funkcję wyłączenia RSA.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lutego 2025, 22:39:48 »
CAN LOCK blokuje się CAN. Też chroni przed w/w metodami. Najlepiej mieć go sparowanego z telefonem, nie trzeba mieć wtedy breloczka.
I w całej tej idiotycznej sytuacji (zgadzam się z @niki) to jest jedyne sensowne rozwiązanie. Wypychanie kieszeni dodatkowymi pilotami/pastylkami to pomyłka.
A jednocześnie Toyota mówi o cyfrowym kluczyku...
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lutego 2025, 22:55:01 »
Tutaj skuteczna próba, jak ktoś chce zobaczyć lampowe świry, ćmy toyotowe
W Anglii desperacja jest już taka, że ludzie montują wysuwane bolce na podjeździe.

https://m.youtube.com/shorts/jbWPECt2c_o

Tutaj znalazłem jeszcze fajny wpis, zabezpieczenie za 600

Ja własnie przed zakupem dużo dzwoniłem i dowiadywałem się o możlwiych opcjach. Na początku po nieoficjalnej rozmowie z firmą leasingową obsługującą Lexusa miałem zamiar założyć niby mniej popularne rozwiązanie od Expero (omega immo), ponieważ właśnie to oni stosowali i podobno nic im nie ukradli. Jednkaże po rozmowie z rzeczoznawcą, który powiedział, żeby darować sobie komercyjne rozwiązana i stosować jedynie spersonalizowane oraz mechaniczne zacząłem dzownić po warsztatach i pytać. Dużo odmawiało, ponieważ boją się dotykać hybryd, których nie znają zbyt dobrze. Ostatecznie znalazłem (All Japanese Cars / Warszawa) i za 700 PLN w 6h mi zamontowali. Można wybrać sobie miejsce gdzie będzie przełącznik, albo sami proponują. Działa bez błędów w systemie i faktycznie nawet na trybie EV nie rusza.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2025, 23:20:50 wysłana przez Niki »

Offline DEZET

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lutego 2025, 09:37:32 »
Cytat: Darek Toyota link
[/quote
BLE blokuje obwody odpowiedzialne za uruchomienie, dość trudne do obejścia na szybko, chroni przed metodą na "walizkę "i "reflektor', o ile samochód jest poza zasięgiem breloczka (kilka metrów).
CAN LOCK blokuje się CAN. Też chroni przed w/w metodami. Najlepiej mieć go sparowanego z telefonem, nie trzeba mieć wtedy breloczka. Dodatkowa ochrona gdyby ktoś wszedł w posiadanie kluczyka. CAN LOCK ma też funkcję wyłączenia RSA.

Możesz powiedzieć coś więcej na temat opcji wyłączenia RSA? Co to jest i co daje wyłączenie tego?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lutego 2025, 09:39:27 »
Pikacz od przekroczenia prędkości.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lutego 2025, 19:46:47 »
Filmik o hakowaniu bram na gameboya

https://www.facebook.com/share/r/16Si3pW3YK

Offline ArturB

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: -
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Marca 2025, 17:48:10 »
Immobilizer SEO CANblu odp. od producenta.
Gwarancja - oficjalnie Toyota nie dopuszcza podłączania urządzeń pod magistralę CAN, ale nasz immobilizer SEO CANblu jest dopuszczony do montażu w Toyotach i ma przydzielony numer części w systemie Toyoty/Lexusa (EPLNGE-P0500-13, pod nazwą Q-SAFE CAN ID).

Do immobilizera SEO CANblu można dołożyć zewnętrzną syrenę (wtedy traci się możliwość rozcięcia dodatkowego obwodu przekaźnikiem), która aktywuje się w ciągu 5/10/15 sekund od włączenia zapłonu bez rozbrojenia immobilizera. Przy czym możliwości dołożenia syreny nie ma, jeżeli montaż immobilizera nastąpi w salonie.

WAŻNE
Jeżeli samochód jest nowy i zdecyduje się Pan na montaż immobilizera SEO CANblu poza salonem, to nie będzie możliwości rozbrajania immobilizera brelokami, a jedynie kodem pin z przycisków samochodu lub aplikacją (ograniczenie to wynika z tego, że importer nie pozwala, aby urządzenie dostępne w sieci było dostępne poza siecią, stąd musieliśmy ograniczyć funkcjonalność SEO CANblu dostępnego poza siecią Toyoty).
Jeżeli samochód nie będzie nowy (a więc pojeździ Pan kilka miesięcy), to powyższego ograniczenia nie ma.

Bardzo dobre wsparcie producenta (Merytoryczne, konkretne), zanim się zdecydowałem troszkę popytałem o funkcjonalność.
Przekonało mnie:
1. Możliwość odblokowania: "BRELOK" (Naprawdę ładny i dobrze wykonany), PIN do zaprogramowania, TELEFON (Może robić ze "brelok" oraz APKA ma funkcję "Tryb Serwisowy") - działa bez problemu.
2. Montaż w Salonie i gwarancja.

Po 6 miesiącach korzystania (Montaż w ASO):
1. Działa bez problemu z brelokiem.
2. Mam sparowane z telefonem, korzystam gdy muszę oddać do serwisu aby łatwo włączyć tryb serwisowy. Standardowo wyłączone autoparowanie.
3. Mam awaryjne odblokowywania klawiszami kierownicy.
Działa w tle bezobsługowy. Nic nie widać nic nie wystaje typu - pastylka.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2025, 17:52:45 wysłana przez ArturB »

Offline KryPtoN25

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Marca 2025, 20:19:08 »
Jaki koszt tego zabezpieczenia i czy współpracuje ze zdalnym grzaniem/chłodzeniem wnętrza?

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Marca 2025, 20:48:57 »
a co ma do tego grzanie/chlodzenie? Tym zarzadzasz z telefonu apką MyT niezaleznie od innych gadzetow

Offline KryPtoN25

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Marca 2025, 20:52:47 »
Podobno źle zainstalowane BLE uniemożliwia odpalenie tych funkcji. Mam jeszcze jedno pytanie… Czy żeby autoryzować telefonem SEOCanblu, trzeba za każdym razem otwierać aplikację, czy wystarczy mieć włączony BT w telefonie?

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Marca 2025, 07:22:34 »
Wystarczy mieć włączony BT.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Czerwca 2025, 17:35:22 »
Immobilizer SEO CANblu odp. od producenta.

Cena?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl