Autor Wątek: Androidauto - CHR 2020r rok produkcji  (Przeczytany 6547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Andrewin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CHR 2020
Androidauto - CHR 2020r rok produkcji
« dnia: 15 Lutego 2025, 11:10:43 »
Witam,

właśnie zostałem właścicielem 1-wszej toyoty CHR z 2020r. Próbowałem podłączyć telefon, aby na ekranie samochodu wyskoczyła mi nawigacja google. W opcjach wszelakich jak skakałem po ekranie nic nie znalazłem o android auto. W menu głównym nie mam kafelka z android auto. Łączyłem się przewodem wpiętym w okolicach drążka od zmiany biegów, ale nic się nie dzieje. Mogę odpalić połączenie po bluetooth ale nie mogę uruchomić map google z telefonu aby były wyświetlane na ekranie. Jeszcze musze się upewnić czy mam dobry przewód - może to jest problem ?

Jeśli nie przewód to jak to możliwe, że w tak "nowym" aucie nie ma android auto ? Da się to naprawić ? Zaktualizować soft jakoś ? Jak żyć bez android auto ?

Może ktoś już z tym walczył i ma rozwiązanie ? Dziękuję z góry za pomoc.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Androidauto - CHR 2020r rok produkcji
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2025, 11:17:40 »
Witamy, rok 2020 nie ma AA/CP w oryginalnym radiu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lutego 2025, 11:23:13 »
Są chińskie moduły które podłączasz za radio i dodają obsługę AA/CP bezprzewodowo. Inną opcją jest zmiana radia na chińczyka. Opcją do zbadania jest radio z polifta, ale czy jest możliwość przeszczepu to nie wiem, musisz sam sprawdzić. To radio ma chyba bezprzewodowe CP, a AA tylko po kablu...
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lutego 2025, 13:07:29 »
Jak radio ma 2 pokrętła to jest przewodowe AA, CP. Sprawdź w ustawieniach: "Preferowana usługa" co jest ustawione.

Offline Andrewin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lutego 2025, 13:13:58 »
Dziękuję Wam za szybką odpowiedź.

Na wstępie to raczej nie problem przewodu. Po prostu to nie działa, bo problem jest softowy.

Wracając do tych modułów chińskich- proszę jakis trop (nazwę, moze link?), a resztę powinienem znaleźć już sam w internecie.

Offline Andrewin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lutego 2025, 13:16:22 »
W Toyocie powiedzieli że zrobią update odpłatnie  ale jeśli jest alternatywa to może skorzystam z tańszej opcji

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lutego 2025, 13:47:06 »
W chr nie ma potrzeby robić update.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
Androidauto - CHR 2020r rok produkcji
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lutego 2025, 14:43:00 »
Może wróćmy i zacznijmy od podstaw, doprecyzuj jakie masz radio. Na początku był TT2 z Aurisa, poznasz go po dotykowych przyciskach po bokach ekranu. W tym radiu jedyna możliwość AA/CP to moduł od chińczyka. Potem było MM17/19, poznasz je po fizycznych przyciskach oraz 2 pokrętłach. W MM17 można zaktualizować oprogramowanie i stanie się MM19 które ma obsługę przewodowego AA/CP. Ostatni jest Polift/Toyota Smart Connect, poznasz po jednym pokrętle. To radio wspiera bezprzewodowe CP a bezprzewodowe AA dopiero pojawiło się w 2024 roku i jest to zmiana fizyczna. Możliwe że zależenie od wyposażenia wkładali inne radia. Jeśli się mylę proszę wyższych stażem o poprawkę.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2025, 14:52:30 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Undec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II gen 1.8
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lutego 2025, 16:34:26 »
Witamy, rok 2020 nie ma AA/CP w oryginalnym radiu

Od kiedy nie ma? Miałem CHR 2020 zanim kupiłem CHR 2 i miałem normalnie AA i CarPlay przewodowo.. wszystkie polifty miały.
Może problemem jest to, że telefon nie obsługuje AA

Offline Andrewin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lutego 2025, 20:23:54 »
Dzięki za odpowiedzi. Mam wersje radia z przyciskami i dwoma pokrętłami. Czy ktoś próbował zainstalować "coś" co spowodowało że AA działa bezprzewodowo ? Jakiś chiński moduł czy coś w ten deseń? AA działający bezprzewodowo to byłoby najlepsze rozwiązanie w tym modelu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lutego 2025, 20:52:58 »
Jeśli masz po kablu AA/CP, to dongle bez problemu umożliwia bezprzewodowo. Jest tego pełno.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Lutego 2025, 21:28:26 »
Jeśli nie przewód to jak to możliwe, że w tak "nowym" aucie nie ma android auto ? Da się to naprawić ? Zaktualizować soft jakoś ? Jak żyć bez android auto ?
Co się stało że nie było a jest?

Offline Stingear

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2.0 2020 OE
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lutego 2025, 21:40:11 »
Zamówiłem i czekam na dostawę modułu Carlinkit TBOX. Pełen Android, można instalować wszystko, co chcemy, jest slot na kartę sim. Czyli wszystko, oc mi potrzebne.
-------------------------------
Toyota C-HR 2.0 Hybrid
2020 Orange Edition

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lutego 2025, 22:53:56 »
Dzięki za odpowiedzi. Mam wersje radia z przyciskami i dwoma pokrętłami. Czy ktoś próbował zainstalować "coś" co spowodowało że AA działa bezprzewodowo ? Jakiś chiński moduł czy coś w ten deseń? AA działający bezprzewodowo to byłoby najlepsze rozwiązanie w tym modelu.

Zaktualizuj radio, twoje opcje to ASO dla spokoju lub gmeranie po forum za plikami i próba zrobienia tego samemu, choć zawsze jest ryzyko że coś uceglisz. Gdy będzie już działało możesz kupić dongla który ci pozwoli na używanie CP/AA bezprzewodowo, możesz po taniości coś z Aliexpress lub coś lepszego jak kolega wyżej podlinkował.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Andrewin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Lutego 2025, 01:54:04 »
Ok, po telefonach do 2 serwisów toyoty i różnych próbach - udało się uruchomić android auto.

W jednym serwisie dowiedziałem się, że nie da rady bo już nie robią update`u aby uruchomić AA w tej wersji  2020r CHR. Popołudniu w tym samym serwisie (inna osoba) powiedziano mi, że da radę to zrobić, ale odpłatnie, jak przyjadę na serwis i po kilku godzinach zrobią mi update softu który uruchomi AA.

W drugim serwisie powiedziano mi, że to powinno działać i żebym spróbował różnych kabli, skasował w telefonie wszystkie skonfigurowane wcześniej samochody które mam zapisane w aplikacji AA na telefonie (telefon zapamiętuje wszystkie samochody z którymi łączyliście się za pomocą AA).

Mam wersję z 2 pokrętłami i przyciskami na wyświetlaczu.

Rozwiązaniem okazało się:

- potrzeba mieć odpowiedni przewód - nie wiem dokładnie jak się nazywa (czy to usb 2.0 czy 3.0, jaki ma mieć transfer, itp. ale niektóre działają) ale realnie przetestowałem 5 przewodów i 2 z nich były dobre.

- "preferowana usługa" w "konfiguracjach" tam kryło się uruchomienie AA/CP, ale był problemy z połączeniem. Może skasowanie w telefonie innych samochodów pomogło - nie wiem, ale kasowałem, testowałem przewody i finalnie pomogło po wieeeelllluuu próbach.

Spędziłem przy tym jakieś 1,5h popołudniu na samej zabawie z różnymi telefonami i kablami w samochodzie. Miałem momenty kiedy niby wykrywał AA, ale na wyświetlaczu pojawiał się komunikat, że muszę się zatrzymać, aby nawiązać połączenia, a cały czas stałem na parkingu i nie miałem włączonego silnika.

Podsumowując po zabawach - AA działa z odpowiednim przewodem i możliwe że wykasowanie innych pojazdów z aplikacji na telefonie w AA też pomogło, potrzeba oczywiście włączyć w "preferowana usługa" AA, lub CP jeśli ktoś ma appla.

Zostaje więc poszukać tego co napisaliście powyżej, aby zrobić AA bezprzewodowo.

Dzięki za pomoc!
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2025, 02:03:18 wysłana przez Andrewin »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl